Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Rettegés a felhők felett

2019. szeptember 14. - BBerni86

Balesetes, szörnyes, repülős.

A férfi hullaházban dolgozott, és egy napon különös gyűrűt vett észre az egyik halott ujján. Ellopja, hamarosan rájön, az időt lehet visszapörgetni vele. Minden álmát megélheti vele, míg egy repülésen a poklot tapasztalja meg általa örökké tartó 57 másodpercben. (Lucifer!) A gép hazafelé tart, de nem engedik leszállni. A hírekből kiderül, 9_14retteges_a_felhok_felett.jpgvalami történt Ázsiában. Senki nem meri kimondani, de elindul az atomháború. Hova lehetne még repülni? (Az irányítás átadva) Ryan jó családból származott, akik hiába próbálták jövedelmezőbb szakma felé terelni, művészettörténetből szerzett diplomát. Kénytelen volt rájönni, ezzel csak akkor él meg, ha a bűn útjára lép. Éppen egy lopott indián ereklyével tartana hazafelé, amikor szembe kell néznie a tette következményeivel a repülőgépen. (Diablitos)

A novella remek műfaj, főleg akkor, ha az ember jó történeteket akar olvasni, de nincs ideje elmerülni egy több száz oldalas regényben. Egy-egy jól sikerült antológia öröm lehet mindenkinek, akinek egy-egy sztorit van ideje elolvasni, és így történetről történetre végighaladhat egy könyvön anélkül, hogy fejben kellene tartania a szereplőket és cselekményt. Az antológiák a kedvenc utazós könyveim között vannak.

Ez a kötet már csak azért is érdekes, mert Stephen King szerkesztette. Van benne saját története is, de az is izgalmas, ahogy egy-egy szerzőt és történetet felvezet. Kicsit beleshetünk King könyvespolcára, ő kiket olvas és tisztel. Találtam új, izgalmas szerzőt most így (pl. E. C. Tubb) és olyanokat is, akiket régebb óta kedvelek magam is (pl. Hill vagy Bradbury).

Van szervező elv is, amit már a cím is elárul. Rettegés a felhők felett – vagyis, a horror a meghatározó műfaj és a történetek valamiképpen kapcsolódnak a repüléshez. Az ember általi repüléshez, repülőgéppel. Még azok a történetek is, melyek különben erős sci-fi beütéssel rendelkeznek, pl. időutazás is szerepel bennük. Rendezett ettől a kötet, öröm volt olvasni.

A sokszínűség a regény egyik kulcsszava annak ellenére, hogy minden történetben számíthatunk a repülőgépen rettegésre. De hogy ez mitől jön? Van olyan elemi félelem, mint az alattuk megsemmisülő világ rettenete. Van olyan, amikor egy szörny ül a szárnyon és a hőst lassan az őrületbe kergeti. De krimis, zárt szoba rejtélyt is kapunk, ahogy a repülés történetének kezdetére is visszapillanthatunk egy-egy történetben.

A cselekmény és zsánerek tekintetében tehát változatos a kötet. Ha a szerző és King előszava ad is egy kis kiinduló pontot, mire számíthatunk, bőven maradnak meglepetések. Amit szeretek: a csavarokat novellában, regényben egyaránt tudom díjazni. Itt van egy-egy olyan, ami kifejezetten nagyon üt.

Ám, ahogy minden gyűjtemény esetében, vannak gyengébb, kevésbé tetsző darabok is benne. Nem szívesen használnám a gagyi jelzőt, de van benne olyan, amiről valami mese jutott eszembe. Ok, talán egy ijesztőbb mese, de akkor sem egy felnőtteknek szánt horror. Ezek leginkább azok voltak, melyet már meghaladt a kor.

Sok emlékezetes karakter fordul elő a lapokon, és élmény volt az is, hogy akadnak rosszfiúk is a főszereplők között. Nem csak egy hős kalandja lehet izgalmas és rettenetes…

Ami tetszett, nagyon. Sajnos, ami nem jött be, az nagyon nem volt az én világom.

 

Rettegés a felhők felett - Mint horror: 70% több stílust vegyítettek, a repülés köré szervezve színes antológia.

Szubjektíven: 65% a sokszínűség előnyei és hátrányai. Van benne nagyon jó, de furcsa is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2315033054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása