Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019.

2019. szeptember 25. - BBerni86

Misztikus, robotos, tündéres, menekülős, családos, sorskérdéses.

A szegényebb hercegi pár kislányuk keresztelőjére még adósságba is verik magukat, azt remélve, a meghívott tündérek majd áldást szórnak a kicsire. A kissé kapatos tündérek elragadtatják magukat, így hatalom, pénz, erő is hull a kislányra rondaság mellett. A felnövő lány nem is akar hagyományos hercegnő lenni. (Áldások) Ha elkapod a tündéred, kívánhatsz és megszépülsz. Van azonban egy kislány, aki nem szép akar lenni. Akit jobban érdekel a 9_25az_ev_legjobb.jpgtündérek tudományos megfigyelése, így meglepő dolgokra jön rá. (Tündértani terepgyakorlat) Az anya mindent megtenne, hogy lánya jó esélyekkel induljon az egyetemen és az életben. De ehhez pénz kell. Az angolja nem elég jó, hogy drágán eladhassa. Az anyanyelve, a mandarin igen. De hogy lehet élni anyanyelv nélkül? (Anyanyelv) Egy vállalat olyan robotokat fejleszt, melyek minden munkát elvégeznek a kisbaba körül, hogy a szülőknek csak a minőségi időtöltés maradjon. Ám a termék megbukik – miért? (Minőségi időtöltés)

Újabb év, és újra örülhetek, hogy a Gabo idén is megjelentette nálunk ezt a gyűjteményt. Rendszeresen innen szemelek ki olyan sci-fi és fantasy szerzőket, akik esetleg nálunk még nem jelentek meg, de van esély, hogy regénnyel majd feltűnnek. Akkor már ismerős lesz innen a nevük, és nem kell gondolkodnom, bejön-e a stílusuk.

Ezen felül sikerszerzők, nálunk is kiadott írók novellái is megtalálhatóak benne. Ken Liu, Naomi Novik, Jemisin például ebben a kötetben, akik nálunk is rendszeresen megjelennek, díjnyertesek és sokan szeretik a munkáikat. (Novik és Liu dolgait pl. én is lelkesen olvasom.) Így egy köteten belül szerezhetünk új kedvenceket, és a korábbi szeretett szerzőink egy-egy története is vár ránk.

Mivel sci-fi és fantasy történetek is vannak benne, már eleve széles körű a lehetséges cselekmények, témák sora. A sokszínűség jellemzi is a kötetet. Soha nem lehet tudni, hogy milyen történet lesz a következő. Az egyikben olyan sárkányos, családos cselvetések vannak, hogy egészen a Trónok harcában éreztem magam, majd olyan nyelvészeti filozófiát kapok, hogy az Érkezés mellé tehetném a polcon. Vannak benne robotok, sárkányok, szellemek, tudományos áttörések. A sokszínűség egyszerre gyönyörködtet, de jár azzal is, hogy minden nem fog tetszeni. De ez így van jól: mindenki megtalálhatja benne a kedvére valót.

Érdekes az is, hogy milyen trendeket lehet észrevenni ezen a két zsáneren belül. Már a tavalyi kötetben, de az ideiben is nagyon érzem az ázsiai szerzők előretörését, velük a keleti történetek megjelenését. Most kettő nagyon beragadt az agyamba ezek közül: az egyikben a szellemek, a másikban a sárkányok keleti felfogását ismerhetjük meg. A sárkány az európai kultúrkörben ellenség, mint Smaug, vagy a Nibelung-ének sárkánya. A keletiben már szinte jó barát, pozitív szereplő. A szellemek nálunk lidércek és ijesztőek, a keletiben egy egész más felfogás érvényesül. Érdekesek voltak, jó nézőpont szélesítésre is.

Egy másik téma, ami többször felbukkant: a nők egyenjogúsága. Itt már olyan hercegnő van, aki maga indul kalandokra, és nem a szőke herceget várja. De van olyan kislány is, aki a szépség helyett tudósi elismerésre vágyik.

Idén is jó szórakozás volt a kötet, bízom benne, hogy jövőre is az lesz!

 

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019. - Mint novellagyűjtemény: 80% változatos, izgalmas gyűjtemény, a zsánerek jelenét leképezi.

Szubjektíven: 75% a sci-fi most is nehezebben ment le a torkomon, de a fantasy remek benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5315137972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása