Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

R. Kelényi: Szulejmán és a magyar udvarhölgy

2019. szeptember 30. - BBerni86

Kalandos, szerelmes, kosztümös, titkos küldetéses.

Vannak családok, akik hagyományosan egyik lánygyermeküket a hazának adják. E lányok látszólag egy zárdában növekednek, de nem vallásosságra nevelik őket. Nyelvekre, stratégiára, tudományra és harcra tanítják őket, hogy a képességeiket majd az ország védelmére használhassák. Anna is ilyen gyermek volt, már 9_30szulejman.jpgszépséges fiatal nő. Izabella királyné hívatja az udvarába, ahol a kis király dajkája, egyben védelmezője lesz, amikor a török Buda alatt magához hívatja az egész királyi udvart. Később is a lány képességeit akarják bevetni, amikor az osztrákokkal folytatott titkos levelezést kellene megsemmisíteni. Anna a török udvarba kerül, ahol a szerelem lehet az egyetlen, ami letéríti az útjáról.

Nem tűnik kérdésesnek, mi volt a regény ihletője. Amikor megjelent, nálunk akkor tombolt a Szulejmán sorozatláz. Az írónőnek is kijött egy kötete, melyben azt mutatta be, milyen ember volt igazán a török szultán és az ő hírhedt asszonya, Hürrem.

Ez a regény azonban a romantikus kalandregényekkel karöltve mutatja be a történelmi korszakot, így tanulságos és szórakoztató is tud lenni egyszerre. Az a veszély sem fenyeget senkit, aki a sorozatot nem bírta, hogy annak valamiféle verzióját olvassa. Ez egy saját történet, magyar hősnővel, akinek csak keresztezi az útja a török sorozat hőseiét.

Az alapötletét nagyon szerettem. Most divatosak az erős női hősök, és Anna nagyon megfelel ennek a kritériumnak. Szellemileg, testben és lélekben is határozott, erős nő, aki céltudatosan halad a célja felé. Olyan regényre bőven akadni, amikor egy férfi kémkedik és hajt végre kockázatos megbízásokat, de itt most egy nő végzi mindezt. Pedig, ő a szívét is nehezebben győzi egyes helyzetekben, mint tenné egy férfi. De pont ettől izgalmas a regény!

Ugyanis Anna egy ponton ráébred, nem lehet egyszerre a korona hű szolgálója és szerelmes asszony. Választania kell, hogy a szerelem vagy a haza. A döntés súlyét érzékelteti a regény, de nem válik kesergős érzelmessé. A helyén vannak benne az érzelmek.

Az egész kötetre igaz, hogy a szereplők érzelmi életét is megkapjuk, de közben a szerző pörgeti az eseményeket is. Így a karakterközpontú és a cselekményrajongó olvasók is megkapják a maguk adagját.

A nők különben az izgalmasabb karakterek. Anna a hősnő, minden értelemben. Hürrem a kevés jelenetében is emlékezetes egyéniség, keménykezű és kegyetlen, akiről érezni, hogyan tarthatta meg a hatalmát eddig, és fogja megőrizni a következőkben is. Izabella, a magyar királyné a kakukktojás. Egy fiatal nő, aki könnyedségre, szórakozásra és szerelemre vágyik, ehelyett helyt kellene állnia egy történelmi pillanatban. Vele nem is tudtam együttérezni: gyász helyett szeretőt tart, akin kegyetlenül megtorolja azt, ami a saját bűne is. Élveteg, nyavalygós figura, akinek azonban a kalandjai és mindennapjai ellenpontozzák Anna jellemét.

A férfiak szinte csak díszek mellettük. Demir azért érdekes, mert Anna szereti. Szaniszló azért érdekes, mert Izabella az ágyában tartja. Pár vonással jellemzettek, karizmatikusak, de nem olyan alakítói a cselekménynek, mint a nők.

Szórakoztató, kalandos regény, végig. Jól keveri a történelmi tényeket és a románcot.

Egy kötete még van, hamarosan mesélek arról is!

 

R. Kelényi: Szulejmán és a magyar udvarhölgy - Mint történelmi romantikus: 85% kalandos, eseménydús. Tények és kalandok keveréke.

Szubjektíven: 80% elszórakoztatott, megszerettem a hősnőt. Történelem és mese is egyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7415180408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása