Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Würger: Stella

2019. október 12. - BBerni86

Háborús, szerelmes, titkos, árulós.

Friedrich svájci apa, német anya gyermeke, aki jómódban nevelkedhet a család genfi kastélyában. Édesanyja megszállottan szeretné elérni, hogy a fia örökölje festészeti álmait. Kisgyermekként kezdi festésre tanítani és a színekre. Ám 8 éves korában olyan verést kap, amiben károsodik az agya is, és elveszti a színérzékelését. A boldog gyerekkor ezzel véget is ért. Már fiatalember, kitör a II. világháború, amikor az elmenő anyja után Franz is 10_12stella.jpgvilágot szeretne látni. Berlin lesz az úti cél, ahol rajzórákat vesz, de igazából a hámból akar kirúgni. Pénze van, az apja mindennel ellátja. Itt ismeri meg Tristan von Appen leendő náci tisztet és lesz szerelmes egy modellbe. Stella azonban súlyos titkokat rejteget, és Franz nagyon nem akarja meglátni az igazat, de egy ponton már nem tagadhat le maga előtt mindent.

Már megszoktam, hogy a romantikus regényekben, a történelmiekben is meséket kapunk. Közben ugyan akad egy-egy kivétel, de általában egy idilli szerelmet követünk, amely, ha nehézségek árán is, de boldog happy endet kap. (Vagy nagy sírás lesz a vége, de ez a ritkább. Szórakoztató zsáner, nem a sírásért veszik az emberek.)

A Stella gyökerei azonban valósak, így ez módosít a romantikus zsáneren is. Nincs meg benne a szokásos menetrend, ez már eleve érdekessé teszi. (Boldogság – félreértés és nagy veszekedés – békülés – még nagyobb boldogság.) Ez a nő valóban élt, ahogy Tristan is, és egy olyan történet fűződik hozzájuk, ami egészen botrányos is lehetne.

Mert Stella egy csinos, de zsidó nő a náci Berlinben. Aki ráadásul csak egy hétköznapi lány, vagyon és ismeretség, kapcsolatok nélkül. Hogy lehet, hogy nem arról szól a könyv, hogyan bujkál, próbál életben maradni? Erre a válasz egy elég nagy csavar a regényben, így nem is mesélem el.

De azt elmesélem, hogy ez a csavar, a történelmileg érdekes és botrányosnak is mondható rész az, ami a regény érdekes része. Ami miatt ez más, amiben az igazi történet rejtőzik. De ez az, amit nagyon sokáig még sejteni sem lehet. Vannak minimális utalások, de csak akkor érthetőek, ha már tudjuk, mit csinál ez a nő igazán.

A regény elbeszélője azonban Franz, aki elmerül a szerelmében, és nem is akarja látni, mi zajlik körötte, és kibe szeretett bele. Ha vannak is jelek, már pedig akad egy-egy komolyabb is, figyelmen kívül hagyja. Direkt vak az eseményekre, amíg csak teheti.

Fel is merült bennem, mennyire szerelem, ami e két ember között van. Franz esetében már rajongás, nagyon elvakult a férfi. Ő az, aki jobban ragaszkodik a lányhoz. Akinél érzelmeket is fel lehet fedezni. De mivel annyira az ideálját szereti a nőben, nem is ismerjük meg a szemén keresztül az igazi Stellát. Ki kell olvasni a sorok közül, végig titokzatos is marad. Pedig ő lenne az érdekes: miért tette, amit? Hogyan élte meg? A szerelmi szálon: szerette a férfit, vagy csak a pénzét? Franz kellett neki, vagy amit egy svájci milliomos megadhatott neki egy háborútól szenvedő országban?

Érdekes benne az is, hogy Franz tulajdonképpen nyaral a háborús Berlinben. Ki is lehet mondani a végére tanulságként, hogy az tarthatatlan állapot. Vakon nyaralni a borzalmakban.

Nem egy szórakoztató könyv, de más, mint a megszokott.

 

Würger: Stella - Mint romantikus: 60% kevés csavar, de a sorok mögött mély drámák húzódnak. Sodró.

Szubjektíven: 40% sok szereplőt utáltam, nem tetszett a történet sem, de rákattantam.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1115189346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása