Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

McDonald: Ordashold

Luna 2.

2019. október 14. - BBerni86

Hatalomért küzdős, bosszút állós, családi viszályos, jövőbeli.

A Mackenzie és a Szun család végérvényesen véget akar vetni a Corta Vállalat esélyeinek, már a fontos családtagokat is halottnak vélik. Aki még él, nem tényező. Elosztják maguk között az érdekeltségeket. Azonban Lucas Corta túlélte a merényletet, és nem egyszerűen bosszút akar állni. Mindent vissza akar venni, és véresen megfizetni a családjáért és a hatalmukért. Ezért még várni is képes, hosszú távú terveket kovácsolni. Tudja, a 10_14ordashold.jpgHoldon nincs már biztonságban. Egy szövetséges családnál rejtőzik, felkészíti a testét, hogy kibírja a földi gravitációt. Ott pedig mozgásba hozza a szálakat, és a földi rokonokkal is felveszi a kapcsolatot. Amikor lecsap, alig van idő felfogni, ki és miért jön el értük.

Jövőben játszódó sci-fi. A technika már ott tart benne, hogy a Hold is teljesen kolonizált, saját uralkodó családjai és nekik nagyvállalataik vannak. Így a szerző teremthetett egy új társadalmat ott, miközben az alapok a mai civilizációban vannak megágyazva. Már a második kötet érkezett meg, és ott folytatódik minden, ahol az első rész abbamaradt.

Nem is árt, ha az olvasó felidézi előzetesen, mi történt a Luna első kötetében. Azokat a szereplőket mozgatja tovább a szerző, és az események is közvetlen az előzőek folytatása. Nincs is értelme most belekezdeni a sorozatba, ez annyira be van ágyazva az előző részbe. (Aki olvasta, csak már régebben, neki van esélye behozni. Annyi mankó van, hogy emlékeket beidézzen a cselekmény, de annyi nincs, hogy a semmiből összehozza valakinek a fejében az előzményeket.)

A történet elvileg nagyvállalatok csatája a hatalomért, de mivel minden vállalat mögött egy család áll, ez igazából családok háborúja. Amiben ugyanúgy bevetnek erőszakos eszközöket, mint házasságokat. Mondjuk, ebben a kötetben már olyan szinten elharapóztak a viszonyok, hogy az esküvők inkább múltbeli eszközök már csak, nem reális lehetőségek a jelenben.

Abban látszik, hogy a családok vállalatokat képviselnek, hogy ebben a kötetben már egy vállalati puccs a bosszú eszköze. Hamar el is vesztettem a fonalat. Szervezkednek, titkolóznak – fel se nagyon fogtam, hogy éppen mit ügyeskednek benne. Olyan volt, mintha a felszínen semmi nem történne, és erről olvasok. A háttérben szervezkednek, de nem az a lényeg. Azt már látom, amikor megtörténik a csel, és milyen következményei lesznek. De közben kimaradt számomra egy lépés. A kezdet és a vég pipa, de hogy jutottunk egyikből a másikba?

Nem lettek kedvenc szereplőim se. Itt mindenki könyörtelen és véres eszközökkel nyúl a hatalom után. Már a gyerekek is olyan kis mini felnőttek, hogy a hideg kiráz tőlük. Pedig lennének érdekes karakterek benne: Robson, aki Corta apa és Mackenzie anya gyermeke – jó kis lelki válsága lehetne, melyik családhoz tartozik. De nem, ez nem karakterközpontú történet. Világépítős.

Tudományosan és társadalmilag vannak benne érdekes részek. Az lekötött, amikor Lucas a Földre készült, és láttuk, mit tesz a testével a más gravitáció. Érdekesek a farkasok is, akiket nem is nagyon értek még. Ők most farkasemberek, vagy csak máshogy élnek?

A stílusa szárazabb, mint amit szeretek olvasni. De a sci-fi miatt érthető, miért ilyen.

Nem az én regényem, de gyanítom, a zárás előtt nem dobom félre. Még lesz folytatás.

 

McDonald: Ordashold – Mint sci-fi: 65% összetett világgal rendelkezik, sok körmönfont szereplővel és viszállyal.

Szubjektíven: 20% nem bírom a szereplőket, nem tetszett a cselekmény, túlírtnak is éreztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7715189366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása