Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Feibel: Mindent tudok rólad

2019. október 19. - BBerni86

Kamaszos, zaklatós, csapdát állítós.

Nina élete lehetősége előtt áll: behívták próbajátékra, egy profi csapat kapusa lehetne. De a felkészülést nehezíti, hogy az egykori barátja, Limo továbbra is a nyomában van. Folyamatosan telefonon hívogatja, egyre kellemetlenebb üzeneteket hagy. Amikor ezzel nem ér célt, egyéb módszerekkel is próbálkozik. Feltöri a lány számítógépét, rendelget a nevében, és bántó üzeneteket hagy Nina nevében a barátainak. Még a próbajátékot is szabotálja. Nina pedig nem tud kihez fordulni: a rendőrség tehetetlen, a nagyanyját fél beavatni az egész 10_19mindent_tudok_rolad.jpgtörténetbe. Lassan már a barátai is ellene fordulnak. A legjobb barátnője, Paula és egy új ismerős, a lelki segély vonalnál dolgozó Ben próbálnak segíteni neki – vagy lehet, hogy bennük sem lenne szabad megbíznia?

A Scolar indított egy új sorozatot, amelynek röviden a Teen nevet adta. A koncepció röviden az lenne, hogy olyan rövid, ifjúsági kisregényeket adnak ki, melyek a mai fiatalok problémáit elemzik ki. Olyan konfliktusokat és problémákat helyeznek a középpontba, melyekkel a mai társadalmi helyzetben meg kell birkózniuk a kamaszoknak.

Az első kötet Feibel kisregénye, melyben egy zaklatás története elevenedik meg. Divatos most ez a téma különben: a 13 Reasons Why, a Megosztás, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod és társaik sorra ezzel foglalkoznak. Milyen veszélyeket rejt, hogy ennyire digitális már a világ?

Azt azért díjaztam, hogy nem a technika lesz itt elítélve. Az ember, aki visszaél vele. Mert sok remek dolog létezik, csak be kell tartani a szabályokat. Itt is ez lesz a végső tanulság: nem a technika, a net a rossz, hanem az ember, aki visszaél vele.

Kisregény, így az események sűrítve vannak benne, és mozgalmas a történet. Sok mindent el akar mondani a szerző, de erre kevesebb terjedelem áll a rendelkezésre. Benne van a sok trükk és bosszantó csíny, amivel Ninát zaklatják. Benne van, milyen hatással van ez a lányra, hogyan hat rá mindez és a környezetére. Benne van, ahogy tenni próbál ellene és végül a megoldás, a csapda is.

Tetszetős az arány a cselekmény és a lelki részek között. Hiszen ez egy olyan téma, amiben mind a kettő kell, hogy átérezhessük az eseményeket. Mert némelyik zaklatás olyan, hogy kívülállóként akár viccesnek is tűnne. Még kedvencem is volt, amikor vésett tollakat rendelt és szállíttatott ki a zaklató a lányék házába. De ha hozzátesszük, olvashatjuk, mit tesz ez a benne levőkkel, már messze nem vicces a történet.

A karakterek közül Nina, akit legjobban megismerünk és mélyen ábrázol a szerző. Pozitív karakter, akinek lehet drukkolni végig. Akinek nem osztott egyszerű lapokat a sors, de kihozza belőle a legtöbbet, és megdolgozik az álmaiért. Talán maga a jelleme nem annyira kibontott, de amin keresztülmegy, azt részletesen megismerhetjük.

A többiek azonban csak alakok, nem is nagyon tudnám őket jellemezni. Leginkább az határozza meg őket, hogy Ninával milyen a kapcsolatuk.

A regény zárását összecsapottnak éreztem kissé, de minden szál el lett varrva.

Jónak tűnik ez a sorozat, majd mesélek a 2. kötetről is, már beszereztem. A kezdet jó volt.

 

Feibel: Mindent tudok rólad - Mint ifjúsági: 80% nyelvezetében, témájában is mai. Könnyen olvasható, szimpatikus hőssel.

Szubjektíven: 75% jól indult, hangulatos is, de a végére összecsapottnak éreztem – rövid?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5415189370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása