Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hamilton: Álmodó Üresség

2019. október 23. - BBerni86

Politikai harcos, nyomozós, világválságot kezelős, űrbeli, felemelkedős.

Az univerzum közepén ott van az Üresség. Évszázadok óta tanulmányozzák népek tucatjai, igyekeznek megérteni, de nincs igazi eredmény. Míg el nem jött az Álmodó, aki közvetíteni tudta a többiek felé, mi történik odabent. Ahol egy saját kultúra alakult ki, mentális képességekkel bíró emberekkel, akik középkori fejlettségi szinten élnek. Egy mitikus hőssel a középpontban, akit csak Vízenjárónak neveznek. Ami az űr felfedezése után sokaknak vonzó életforma lenne – meg is indul a készülődés egy expedícióra, hogy bejussanak az Ürességbe. 10_23almodo_uresseg.jpgSokan akadályoznák ezt meg: félő, ezzel elindítanának egy folyamatot, az Üresség terjedni kezdene, és a kint maradt világokat bekebelezné és elpusztítaná. Miközben egyesek az első Álmodó nyomába erednek, mások politikai viszályokat szerveznek, sokan keresik a második Álmodót, aki most kezdi el felfedezni az erejét, bár még nem ébredt tudtára a tetteinek.

Ez volt az első Peter F. Hamilton regény, amit olvastam. Ahogy most nézegettem neten, kinek hogyan tetszett, ért egy meglepetés. Ugyan önálló ciklus indul ezzel a történettel, vannak kapcsolódási pontjai, közös szereplői a szerző egy másik sorozatával. Ugyan ez olvasás közben nem okozott hiányérzetet bennem, ha most nem olvasok erről, fel sem tűnik, mégis a kisördög felélénkült a vállamon: kimaradtam valamiből? Most nem érzem úgy, és annyira nem is ragadott el a történet, hogy ezért belekezdjek azokba a másik történetekbe is.

Azért sem, mert a regénynek ahhoz a feléhez kapcsolódnak, amely kevésbé tetszett. Az Álmodó Üresség ugyanis két színtéren, vagy inkább két világban és zsánerben játszódik. A jelentősebb része, amiből a kapcsolódási pontok is vannak komoly társadalmi és űropera. Egy olyan jövőbeli világ képével, ahol már értelmes civilizációk osztoznak az univerzumon, és bonyolult politikai rendszerekben kell lavíroznia a szereplőknek.

Le a kalappal a szerző előtt, ahogy megtölti ezt a világot. Sokszínű, érdekes, csak nagyon távol áll tőlem. Az ennyire távoli sci-fi, sok szereplővel, társadalmi és politikai kérdések tömkelegével kívül esik a komfort zónámon, ha közben igyekszem is ebben az irányban tágítani az érdeklődési körömet.

A számomra izgalmasabb és tetszetősebb fele a történetnek egy fantasy világban játszódik. Kicsit középkori, van benne egyfajta mágia – vagy hívjam inkább emberfeletti képességnek? Az Avatar világához tudnám hasonlítani, amikor már Korra volt az avatár. Ezt a történetet viszont nagyon élveztem. Adott egy vidéki, de tehetséges fiatalember, aki mindent elveszített és fel kell építenie magát újra, miközben megváltoztatja a körötte levő világot is. A Vízenjáró legendája bontakozik ki, harcokkal, kalandokkal. Ebben is van társadalomrajz és szociális, politikai játszmák, de egy sokkal mesésebb és nekem szórakoztatóbb környezetben.

De a regénybe belefért egy szinte bulváros rész is. Araminta, egy frissen elvált fiatalasszony fedezi fel a szexuális szabadságát egy mellékszálon. Sokáig nem is értettem, hogy kapcsolódik ez a nagy egészhez, de kialakult.

Sokféle világ, sokféle szereplő, és minden összeáll a történet végére. Hamilton ügyes mesélő, aki remekül kezelte a történet szálait. Ugyan az űropera nem a zsánerem, de a többi része tetszett annyira, hogy várjam a hamarosan megjelenő folytatást.

 

Hamilton: Álmodó Üresség - Mint sci-fi: 75% nagy fantáziával, alaposan felfestett világ, komoly témákkal és mesebetéttel.

Szubjektíven: 60% a fantasy betétet imádtam. Az űropera nem tudott megfogni, noha alapos.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3815254846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása