Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Keyes: Hangakirály

Tövis és csont országai 1.

2019. november 01. - BBerni86

Ősi jóslatos, emberek létére törő, varázslatos.

Az emberek egykor nem voltak többek rabszolgáknál. Hatalmas, mágikus lények uralkodtak rajtuk. De fellázadtak, és egy nő vezetésével, aki maga is varázsolt, kivívták a szabadságuk és megalakították saját 11_1hangakiraly.jpgkirályságuk, ahol a Királynő leszármazottai uralkodtak. A haldokló zsarnokok baljós jóslatát nem hitték el. Évszázadok telnek el, a régi történetek mesékké váltak. William király azon dolgozik, hogy lányai örökölhessék utána a trónt. Udvarában titkos összeesküvés készül, miközben legifjabb lánya életében először szerelmes lesz, és az anyja jobbnak látja messze küldeni a forrófejű lányt. Közben a vadonban is gyűlnek a baljós jelek: Aspen egy mitikus lény, a Hangakirály nyomába ered, aki állítólag felébred és pusztulást hoz az emberekre. Egy kolostorban Stephen pedig baljós szövegekre bukkan. Közeledik valami borzalmas, egyre sokasodnak a jelek.

Mindig szerettem az olyan történeteket, melyekben éreztem, hogy alaposan át vannak gondolva, logikusan építkezik a szerző. Greg Keyes Tövis és csont országai ciklusa négy kötetből áll, és már most, az elsőnél azt éreztem, hogy hiába négy kötet lesz, ez egy történet, és már most a szerző fejében van, hova és hogyan akar elvezetni bennünket.

A Hangakirály bevezet minket ebbe az univerzumba. Egy keveset megtudunk a múltjáról, a legendákról, még többet a szereplők jelenéről. Milyen államforma van, hogyan élnek az emberek, hogyan gyülekezik valami baljós sötétség a felszín alatt, amit a szereplők most kezdenek el érzékelni. Annyira bevezetésnek éreztem ezt a kötetet, hogy volt is olyan érzésem, hogy vissza vannak fogva az események. Mintha lehetne pörgős, sodróbb ennél, de direkt időt kapunk, hogy még a látszólagos nyugalom alatt megismerjük a szereplőket. Ez egyszerre jó és rossz élmény: valahol jobban tetszett volna, ha gyorsabban haladnak az események, de hangulatot teremt így a szerző és valóban közel tudja hozni a szereplőit.

Mivel egy nagy oldalszámú, sok szálon haladó és összetett regényről beszélünk, Keyes nagyon sok szereplőt 11_1hangakiraly2.jpgmozgat. A teljes királyi családot, közemberek sokaságát. Mindenki megkapja azokat a fejezeteket, amikor a vele történtek kerülnek előtérbe. Sok szál között egyelőre kapcsolat sincs, de ez nem volt zavaró. Minden szereplő története rohan a kezdődő pusztítás felé, és ha még életútjaik nem is találkoztak, ugyanazzal a közeledő gonosszal kell szembenézniük, és ez összeköti őket. Keyes sok szimpatikus hőst ad nekünk – bár bevallom, a sötétebb karakterei jobban tetszettek nekem.

Változatos eseményeket ismerhetünk meg. Ugyanúgy belefér a cselekménybe a hercegnő flörtölése a szegényebb fiúval, mint a trónért folyó gyilkos intrika és a vadonban vagy az ősi szövegekben folyó kutatás. Hangulatilag is széles a paletta. Van a kötetben kis humor, kis romantika, de baljós és ijesztő részek is akadnak benne.

Keyes jó mesélő – sodor magával a kötet hangulata és a cselekmények is, ha azokat kedvem lett volna felpörgetve is. Összességében sok minden zajlik, csak az egyes szereplők életében haladnak lassabban a történések, mint ahogy nekem jól esne.

Még alakul az egész világ, vele a történet tanulsága is. Jó, hogy sok lehetőség van még benne.

Hamarosan mesélek a 2. kötetről is – érdekel a folytatás, nem is várok vele sokat.

 

Keyes: Hangakirály – Mint fantasy: 80% nagyívű történet, ami még csak bevezet a szerző. Változatos, sokszereplős.

Szubjektíven: 75% egy-egy karaktert már most megszerettem, van humora, de még nem sötét.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3615277654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása