Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Huchton: Keserédes nyár

2019. november 03. - BBerni86

Szerelmes, nyári munkás, megbocsátásért küzdős.

Margaret gyerekkora maga volt a pokol. A gazdag gyerekek, különösen egy csapatjuk rászállt, és életre szóló traumákat okoztak neki gúnyolódással és különféle bántalmazásokkal. Évek kellettek, amíg új helyre költözve összeszedte magát. Már megvan a jövőterve: Párizsba megy ősztől iskolába, menedzseri diplomát szerez, majd 11_3keseredes_nyar.jpgegy neves séf mellett igyekszik gyakornoki helyet szerezni. Ám a szülei az utolsó nyárra kellemetlen meglepetést tartogatnak: visszautasíthatatlan ajánlatot kaptak egy étterem vezetésére, de abban a városban, ahova Margaret soha nem akart visszamenni. Igyekszik a munkába bújni, de balszerencséjére a főnök fia, Zach is itt dolgozik a nyáron. Az a Zach, aki a lány kínzói közé tartozott. Aki állítja, hogy megváltozott és el akarja nyerni a lány bocsánatát. De lehet bízni, akár még meg is szeretni? Margaret elsőre nemet mondana, de a fiúnak van egy nyara…

Vannak olyan végkifejletek, amelyeket a zsáner és a fülszöveg ismeretében bárki ki tud találni. Ez is olyannak tűnt: biztos van tippetek, Zach elnyeri-e a lány bocsánatát, majd a szerelmét is a történet végére… Nem árulok el nagy titkot, ha megerősítem, hogy pont az a vége, amit lehet sejteni egy ilyen romantikus tini regény esetében.

Azonban ebben a történetben volt pár olyan rész, ami eltér a megszokottól. A legfontosabb, hogy ebben nem mesei szerelmi szálat szőttek. Margaret jogosan nagyon utálja a srácot az elején, akinek komolyan kell próbálkoznia, hogy Margaret egyáltalán meghallgassa. A szerelem nagyon sokáig szóba sem kerül, csak a kötet második felére lesz realitása annak, hogy lehetne belőlük akár barátnál több is.

Nagyon bejött, hogy itt nem az lesz a kapcsolat alapja, hogy milyen helyes/szép a másik és mennyire vonzódnak egymáshoz! Ebben a történetben elhittem, hogy a szerelem a másik személyének és nem a küllemének szól.

Olyan konfliktusok vannak a kötetben, melyek nem csak a szerelem köré összpontosulnak. Zach esetében ott van a környezet jellemalakító szerepe, majd a barátja halála után a változás és a megbocsátás kérdésköre. Margaret története a belső erőről és a gyógyulásról mond sokat. Nagyon mélyről kellett a lánynak felépítenie magát, és nagyon jó munkát végzett. Egy nagyon szimpatikus, sok szempontból erős lány, akinek ezen a nyáron már láthatjuk.

A karakterek kapcsán tetszett, hogy bár jobbak az átlagnál, ifjúsági regényhősöknek megfelelően, azért nem tökéletes emberkék. Elsősorban Margaret az életszerűbb, de Zach is szerethetőbb egy abszolút tökéletes poszterfiúnál. Vannak kétségeik, múltbeli hibáik, de igyekeznek maguk legjobb verziói lenni.

A regény stílusa is kellemes. Van benne humor, de kellően keserédes is. Ez nem egy olyan rózsaszín történet, amiből csöpög a nyál. Ahogy Margaret fájdalmas emlékeit, azok utóhatásait megírta a szerző, még dráma is van benne.

Ha valamit nem szerettem benne, akkor az talán a túlzott happy end. Addig nem voltak túlzások a történetben, Zach udvarlása is kedves elemekkel volt tele, de a végére mintha rájuk borult volna a tündér keresztanya összes tündérpora. Túl happy!

De összességében egy nagyon szerethető ifjúsági regény volt, szerettem!

 

Huchton: Keserédes nyár - Mint ifjúsági: 95% komoly témákat is érint, van humora, jó szereplői és értelmes sztorija.

Szubjektíven: 90% szerelmes is, de hihetően, szimpatikus szereplőkkel, konfliktusokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6215284854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása