Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja

2019. november 05. - BBerni86

Múlt után nyomozós, életről döntős, családos.

A kis Miranda nagyon szerette Billy bácsikáját, az anyja testvérét. Ám egy születésnapot követően a férfi eltűnt az életéből. Összevesztek az anyjával, de a lány a részleteket nem ismeri. Mikor a férfi meghal, a nőre hagyja a könyvesboltját. Miranda igyekszik életben tartani a helyet, de Malcolm, a nagybátyja alkalmazottja és barátja nem éppen barátságos vele. Miranda közben Billy üzenetére bukkan, aki most is rendezett neki egy irodalmi 11_5az_elmult_napok_konyvesboltja.jpgkincsvadászatot. Ahogy egyik könyvtől halad a másikig, nyomokra bukkan a férfi életéhez, amiről semmit nem tudott. Megtudja, hogy nős volt, a bolt eredetileg Evelyn tulajdona volt. Minél jobban beleássa magát a múltba, annál közelebb kerül Malcolmhoz is, az anyjától viszont távolodik. Mert egy családi titok lappang itt, amit az anyja nem akar elárulni.

Akad a chick-lit könyvek között is értelmes, de kezdek rájönni, hogy ezt a zsánert sem nekem találták ki. Mert milyen egy ilyen regény? Mindig egy nő a főszereplő, akit élete egy nagy döntéshelyzetében ismerünk meg. Rendbe kell tennie az életét, rá kell jönnie, hogyan akar tovább élni, mivel akar foglalkozni. Általában van egy halvány szerelmi szál is, de ez csak egy kis részlete az egész képnek. Nagyon érzelmes, belülről megfogott, kifejezetten női problémákkal és szemszöggel dolgoznak.

Az elmúlt napok könyvesboltja mindezt szépen prezentálja. Miranda élete fordulópontján van: a nagybátyja halála miatt kell szembenéznie azzal, hogy merre tart a kapcsolata és a munkája. Rá kell jönnie, hogy sokakat kevésbé ismer, mint gondolta. Miközben Billy bácsi titkát kutatja, magáról is sok mindent felfedez. Ezt a tudást használja arra, hogy lassan változtasson az életén. Lesznek kisebb, de nagyobb felismerések és váltások is.

Az egésznek a stílusa, a hangulata nagyon csajos. Rettentően emocionális az egész kötet. Miranda érzelmi alapon hozza a döntéseit, az ő különféle benyomásai és érzései töltik meg a lapokat. Mert cselekmény különben nincsen sok.

Annyira nem, hogy a nyomozás különösen irritált. Szívem szerint nem is nevezném nyomozásnak. Emberekkel beszélget a férfi múltjából, újságcikket olvas, semmi jelentős. Csendes, nyugodt az egésznek a légköre. Mondhatnám azt is, unalmasnak találtam. A titok sem olyan, amin meglepődtem volna. Olvasóként régen rájöttem, mi lesz a végső titok – ami Mirandát abszolút meglepi majd. Így utólag az is irritáló, hogy mennyien tudták az igazat, mégis hagyták, hogy a lány hosszan kutasson a nyilvánvaló tények után.

A szerelmi szál nyomokban lelhető fel benne. Malcolm nagyon sokáig egyfajta ellenfélként van jelen, messze nem pasi alapanyagként. Miranda barátja meg csak elméletben létezik, gyakorlatban már egészen külön élnek és nem is passzolnak. Csak idő, amire erre ők is rádöbbennek és ki is mondják.

A szereplőket nem tudtam megkedvelni. Annyira Miranda a középpont, hogy őt kellene szeretni, de engem inkább fárasztott. Annyira átél mindent, olyan érzelgős, hogy azt fájt olvasnom. A többiek pedig csak vázlatosak mellette.

Tanulságot se lehet belőle kihámozni. Max éld az életet, amit szeretnél.

Nagyon nem az én regényem volt. Chick-lit kötet is volt már jobb a kezemben.

 

Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja - Mint női: 45% közepesen érdekes történet, sok lelki probléma. Semmi kiemelkedő benne.

Szubjektíven: 20% abszolút kitalálható volt a rejtély megoldása, a nyomozás nagyon béna.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr815289560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása