Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

27 képtelen történet

2019. november 10. - BBerni86

Természetfelettis, gyilkosságos, emberi, borzongató.

Kellemes életet élt: kertváros, szerető feleség és két helyes gyerek. Mégis, azon kapta magát, hogy szomjas. Vérre. Igyekszik elnyomni, de egyre reménytelenebb. Sokáig a nyers hús sem segít a hűtőben. Valamit tenni kell. 11_10_27_keptelen_tortenet.jpg(Vér) Az istenek halála lassú folyamat. A világuk vége után még évszázadokig elvegetálnak, fogyó erővel. A túlélő viking istenekre azonban vadásznak – Thor és a tűz istene a napistennő megmentésével próbálkozik napjainkban, de végül a nő lesz, aki meglepi őket. (Futótűz Manhattanben) Sorozatgyilkos volt, de aztán váltott. Mint a horgászatban: elkapja a nőket, figyelmeztetésként sugallja, hogy baj is lehetett volna, aztán elengedi őket. Ám néha még kiújul a vadászösztön. (Fogd meg, ereszd el) Egy tengerparti városban él egy legenda az ördög lépcsőjéről. Egy bajba került fiú lesétál rajta, nem sejtve, mit hoz onnan majd vissza. (Az ördög a lépcsőn)

Ritka az olyan novellás kötet, amelyben szinte 100%-ban csak olyan történetek vannak, amelyek a fogamra valók. A 27 képtelen történet ilyen, még mindig a hatása alatt is vagyok, mennyire jól sikerült összeválogatni a kötetbe került novellákat. Igaz, a szerkesztők és egyben bekerült szerzők között ott van Neil Gaiman is…

Ha csak a szerzők listáját megnézzük, már kedvet lehet kapni az olvasáshoz. Több zsánerből igazi sikerszerzők találhatók itt: Joe Hill, Jodi Picoult, Lawrence Block, Jeffrey Deaver, Joanne Harris, Peter Straub, és még gyűjthetném őket. Külön díjaztam azt is, hogy nem ismert szereplőknek hozták el egy-egy novellányi történetét. Ezek önálló, kerek és izgalmas történetek. Van, aki egészen új színeket mutat meg így magából.

A cím alapján a képtelen lenne a gyűjtő elv, de ezt most nem érzem elég kifejezőnek. Valóban, sokban van valami természetfeletti elem, de ennél több a hasonlóság. Jelen van bennük a halál és valami sötét, baljós aura is. Van, hogy egy gyilkos gondolatai közé lépünk be, van, hogy a fenevadtól menekülünk a szereplőkkel, az egyik humorosabb, a másik vérfagyasztó. Thrillerszerűek, erős atmoszférával, sűrűn horror elemekkel. Az egyikben pl. leharapja a hős egy tyúk fejét. Forgott is a gyomrom, míg olvastam…

A változatosság, sok szín is jellemzője a kötetnek. Minden szerző szabad kezet kapott, nagyon sokféle történetet és cselekményt válogattak ide be. Így minden történet meglepetés, nem lehetett kiszámolni, melyikben mi vár az olvasóra. Még akkor sem, ha a szerző miatt lenne elgondolásunk.

Izgalmas, kalandos történetek – kifejezetten olvasóbarát. Némelyiknek annyira eredeti világa van, hogy nem csak egy novella erejéig, de akár regény szinten is elmerülnék bennük. De ez nem azt jelenti, hogy ne lennének a történetek zártak! Egész történetek, mindig elvarrják a szerzők a szálakat, ha nem is mindig megnyugtatóan.

Akadnak olyan tanulságok is, amelyeket érdemes megjegyezni. Az egyik kedvencem a hazugságokról és a társadalmunk vezetőinek, a politikusoknak álnokságáról is szóló Joe Hill novella volt. Az különben külsejében is bravúros: a sorokkal megjeleníti a szerző a címbeli lépcsőket.

Kivételesen jó gyűjtemény, tele volt élményt nyújtó történetekkel.

 

27 képtelen történet - Mint novellagyűjtemény: 100% thriller és horror elemek, neves szerzők, változatos.

Szubjektíven:100% szinte minden történet tetszett, ráadásul nagyon bejött a hangulata.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5815300016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása