Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hart: A megváltás útján

2019. november 29. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, bántalmazós, kínzós, nyomozós.

13 éve Adrian Wall gyilkosság miatt került börtönbe. Az egykori rendőrnek mindene odaveszett: a tárgyalás alatt a neje elvetélt, a karrierje és a szabadsága is odalett. Nem beszélve arról a titkos fájdalomról, amit senkinek nem 11_29a_megvaltas_utjan.jpgmondhatott el. A börtönben pedig az élő pokol várta, egy pénzéhes igazgató és őrök évekig tartó kínzása. Amikor kikerül, a bosszú és az újrakezdés között őrlődik. Újabb gyilkosság történik, ugyanúgy, mint 13 éve. A rendőrség megint őt gyanúsítja. Elizabeth Black nyomozó, aki egykor mellette állt, most is hisz az ártatlanságában. Miközben a nő küzd a múltja és a családja árnyaival, miközben ellene is nyomozás folyik egy emberrablási ügy következményei miatt, Elizabeth Adrian ügyében is segíteni próbál. Nem sejthetik, milyen mocskon kell átrágniuk maguk, ha az igazat keresik.

John Hart könyve eddig még nem került a kezembe, noha határozottan olyan szerzőnek tűnik, akiket szívesen olvasok. A saját zsánerében nagyon sikeres, Hart is több neves krimi regényért járó díjat nyert már el. Magyarul is megjelent több kötete.

A megváltás útján már a címével is megfogott. Teljesen nem lövöm le a poénját, mert van egy olyan jelentésrétege is, amelyet csak a regény végének ismeretében lehet megérteni, de az alapokban is érezni, miért találó. A gyilkosságok egy templomban történnek, a helyszín és a megváltás abszolút egy kultúrkörbe tartozik. De ennél fontosabb, hogy a szereplői is ezen az úton, a megváltás útján járnak. Mindenkinek van a múltjában egy olyan esemény, amiért feloldozást szeretne. A brutális az, hogy egyes esetekben nem is ők voltak a bűnösök, hanem az áldozatok. Mégis, kísérti őket a múlt és keresik a megváltást.

A regénynek ez, a karakterábrázolós része egyszerre az erőssége és a nehezebben olvashatóságának a kulcsa. Annyira sajnáltam a főbb szereplőket, hogy összeszorult a torkom, ahogy olvastam, mi történt és történik velük még mindig. Iszonyatosan sok kegyetlenség van ebben a kötetben: nemi erőszaktól kezdve brutális bántalmazáson át a bűntudatig, amikor valaki visszacsap. Nem is csoda, hogy annyira nehezen alakítanak ki kapcsolatot: ha valaki felé nyitottak, nagy valószínűséggel fájdalom lett a vége.

A krimi része is sok szálból áll össze. Elég sok bűnügy van a kötetben, lényegesen több mint egy átlag krimiben. Van a régi gyilkossági ügy, amiért Adrian börtönbe került. Van a jelen, ugyanolyan gyilkossága – amiből hamar sorozatgyilkos ügy lesz, mert a templom alatt további holttestekre bukkannak. Van Elizabeth ügye, az elrabolt és megerőszakolt kamaszlánnyal, ahol a szabadítás közben az elkövetők elhunytak, és most vizsgálat folyik. Van a kiskamasz ügye, aki az anyja haláláért akart bosszút állni, és az apja fegyverével Adrianre támadt. Van Adrian börtönbeli múltja, kínzással, zsarolással és gyilkossággal. Plusz, még Elizabeth múltbeli traumája, ami szintén bűnügyi eset. Az a jó könyvben, hogy ezt a sok ügyet értelmesen össze tudja fogni Hart. Lesznek köztük kapcsolódási pontok, mások végig külön mennek, de a történet kirakósként összeáll.

Így ez a kötet két téren is emlékezetes: karakter- és cselekményábrázolásban is jelesre vizsgázott. Olvasmányos, logikus, megrázó – krimitől ennél többet nem várok. A szereplőit is megszerettem, nem véletlenül sajnáltam őket annyira a szenvedéseik miatt.

 

Hart: A megváltás útján - Mint krimi: 90% logikusan és okosan építkező krimi, tragikus sorsú hősökkel középpontban.

Szubjektíven: 80% a szerkesztése, ahogy a szálak összeérnek, a karakterek is ok, de szomorú.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2815326426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása