Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Leiner: Mindig karácsony

2019. december 25. - BBerni86

Karácsonyi, családos, szerelmes, életről döntős.

Karácsony előtti nap volt, a pláza tele volt az utolsó percben bevásárló emberekkel. A mozgólépcsőn három 18-19 éves lány került egymás mellé: Anna, Luca és Bogi. Nem ismerték egymást, és miután egy buta csíny miatt majdnem elestek, segítettek egymásnak, rohantak is a dolgukra. Anna a moziba sietett dolgozni, ahol aztán 12_25mindig_karacsony.jpgkerülnie kellett a volt barátját, aki az új barátnőjével érkezett filmezni. Szerencsére egy helyes srác a megmentésére sietett. Luca fürdőruhát nézett, hiszen az ünnepekre a család Sárvárra utazik pihenni. A lánynak a sikertelen felvételi miatt azonban csak tanulni volt kedve: a nyaraláson azonban új szerelem és a testvérével megerősített kapcsolat is vár rá. Bogi a bevásárlást intézte, készülve a nagy családi ünnepre. Meglepetésre kamaszkori nagy szerelme, a szomszéd Kristóf is hazajött az ünnepekre. Lehet, most jött el az ő idejük?

Idén jó éve volt a Leiner Laura könyveit szeretőknek. Nem csak az Iskolák Versenyének végét ismerhettük meg, de karácsonyra is kaptunk olvasnivalót. A célközönség talán a kamaszok, de korosztálytól függetlenül remek kis karácsonyi regényt kaptunk az írónőtől.

A szerkezet a megszokottól eltér: most három főszereplőnőnk van, mindenkinek megvan a maga kis története és konfliktusa az ünnepek alatt. Nem ismerik egymást, így látszólag csak az köti össze őket, hogy karácsony előtt a mozgólépcsőn egymásba botlottak. Bontva is vannak a történeteik: először Anna, majd Luca, végül Bogi története következik attól a ponttól, hogy a plázában voltak. Azonban, vannak találkozási pontok. Bár nem tudnak róla, a sorsaik találkoznak. Pl. Sárváron Anna apjának szobáját veszi át Luca nagynénje, aki Bogi szomszédja. De sok-sok ilyen kis összefonódás akad a történetekben, amiken végig jókat mosolyogtam és kerestem is őket. Nem is sejtjük, hogy a számunkra jelentéktelen dolgok hogyan befolyásolhatják mások életét…

Nem bírom megállni, ezt még leírom: ha minden jól alakul a lányok életében, fognak még találkozni, mert tudtukon kívül egy baráti kör tagjaiba lesznek szerelmesek…

Mindhárom hősnőt nagyon tudtam szeretni, annak ellenére, hogy teljesen más személyiségek. Hitelesek, egyediek, és mindenkiben volt valami, amit át tudtam érezni. Ahogy Anna autóra, én az első laptopra spóroltam megszállottan. Az álomhelyre nekem se sikerült a felvételi, ahogy Lucának. Az is rémisztően ismerős volt, ahogy az évfolyamtársak a jegyzeteimre pályáztak az egyetemen, mint Bogi esetében…

Ám e felszínes kis dolgokon túl olyan problémákat kell e szereplőknek megoldani, melyek nagyon a kamaszok és fiatal felnőttek sajátjaié. Igen, vannak helyes szerelmi szálak is, de sokkal több van a történetekben. A továbbtanulás, az első munka, csalódások feldolgozása, családi vészhelyzetek – felnőtté válás. Mindez karácsonyi környezetben, fontos helyen a családdal. Mindenki másképp ünnepel, de mindegyikben akad egy fontos vonás: összetartás, családi melegség, egy idilli pillanat a rohanás közepette, ha meg is kell érte dolgozni.

Leiner stílusa most is vitt magával, szeretem, ahogy ír. Fiatalos, de igényes, tele sok olyan utalással, amin jókat tudok mosolyogni.

Lehet, hogy találtam a Karácsonyi ének mellé egy újabb karácsonyi újraolvasós élményt?

 

Leiner: Mindig karácsony - Mint ifjúsági: 100% egyszerre szórakoztat, mozgatja az elmét. Vicces, szimpatikus hősökkel.

Szubjektíven: 100% jókat nevettem rajta, miközben el is gondolkoztatott. Bírom a stílusát is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9315365470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása