Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Rajaniemi: Öröknyár

2019. december 30. - BBerni86

Kémkedős, misztikus, házasságos.

Rachel White elkötelezett ügynök a korona szolgálatában a XX. század első felében. Ám az ő világa más, mint a mienk. Anglia felfedezte és meghódította a Túlvilágot: aki életében jegyet szerez, a halála után az Öröknyárban élhet tovább. Így a családi vállalatok az irányító kézben maradnak, nem kell örökre elköszönni a holtaktól. Az oroszok azonban saját istent alkottak maguknak, és ők is megjelentek a másvilágon. Az összecsapásra egyre 12_30oroknyar.jpgnagyobb az esély, amit Rachel igyekszik megakadályozni. Ő jött rá arra, hogy kém van az angolok között. A helyzetet bonyolítja, hogy a gyanúsított már az Öröknyár lakosa. Bonyolult tervet eszel ki a lebuktatására, miközben a házassága problémájával is szembe kell néznie. A férje, az egykori katona Joe olyan sebekkel küzd, melyek az egységük is lerombolhatják.

Egy újabb regény, ami több zsáner elemeiből építkezik. Ez a szokottnál azonban érdekesebb mix: fantasy és kémregény egyben. Az egyik zsánert szeretem, a másik nem a kedvencem, most kicsit bajban is vagyok azzal, hogy tetszett-e nekem a kötet.

Ami biztos, a világépítése megfogott. Nem csak az, hogy mennyire alakítaná a társadalmat és a jogi viszonyokat, ha képesek lennénk beszélni a holtakkal, akik továbbra is folytathatnák az életbeli tevékenységeik, pl. a vállalatok igazgatását. Érdekes ez is, de az alternatív történelem, ami leginkább lekötötte a figyelmem. Mit tennének a korszak zsenijei, a történelmi nagyságok, egy ilyen megváltozott világban? Érdemes figyelmesen olvasni a kötetet, mert látszólag véletlenül és oldalágon is említésre kerülnek számunkra híres és hírhedt karakterek, akik ebben a más világban mások, mint a mi történelmünkben voltak.

A romantikus része is jól van felépítve, bár a romantika talán túlzás rá. Rachel és Joe szeretik egymást, házasok, ez nem a szerelmük regénye. Inkább azé, hogy közéjük állt egy trauma, és most át kell értékelniük, hogyan képesek újra boldognak lenni egymás mellett. Emberiek, hoznak rossz döntéseket, bántják egymást, de ettől csak hitelesebb a történet. Ez nagyon nem egy romantikus mese.

A kémregény oldal is korrekt. Logikusan épül fel, a cselekmény megbízhatóan adagolja a kisebb-nagyobb fordulatokat is. Szubjektív, hogy ezek a kémjátszmák engem nem tudnak lekötni. Most is sikerült halálra unnom, ahogy Peter, Max és Rachel játszadoznak egymással. Az sem segített sokat, hogy az orosz oldal elég sejtelmes marad végig, és ott is két-három irányzat küzd a hatalomért. Az Isten alakját meg nem is értettem pontosan. Most akkor egy MI, amit az oroszok istenként tisztelnek ebben a kötetben?

A karakterek összetettek, nem mesehősök, de mégsem kedveltem meg őket igazán. Még talán Joe volt, akinek leginkább érdekelt a sorsa, de ő nem is volt részese a kémvilágnak. A démonok, amelyekkel ő küzdött, nekem az a világ lett volna az, amiről szívesen olvastam volna többet is. A szellemmel manipulált és megváltozott harcászat, amit az tett az emberekkel… de ebből elég keveset kaptam.

A szerkesztése jó, fokozatosan ismerteti meg a világot és a történetet is a szerző az olvasókkal. Mindent szépen zár is: nem is fogom sajnálni, ha nem lesz folytatás.

Az érdekes keverékjellege miatt egyszer érdekes volt elolvasni, de ennyi elég is volt.

 

Rajaniemi: Öröknyár - Mint fantasy: 60% érdekes mixe kémregénynek és fantasy történetnek, reális szereplőkkel.

Szubjektíven: 50% a világát és magát az ötletet szerettem; a szereplőket, kémeket nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3715364830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása