Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Proby: Hallgass meg!

Fusion 1.

2020. január 18. - BBerni86

Romantikus, zenés, viszonyos, barátnős.

Addie nem szerencsés a férfiakkal. Az okos, dögös, egykori modell most a barátnőivel irányít egy egyre sikeresebb éttermet, de a magánélete kész káosz. A zenész barátját ágyban találta egy édes hármas közben, és meg is fogadja, most egy időre végzett a férfiakkal. Inkább énekest keres az étterembe hétvégenként egy-egy 1_18hallgass_meg.jpgestére. Le is döbben, amikor Jake Keller sétál be az étterembe egy gitárral, hogy szívesen elvállalná a munkát. A férfi pár éve, Jake Knox néven egy rockisten volt, akiért Addie és barátnői is rajongtak. Ám egy magánéleti válság miatt visszavonult, a zene azonban hiányzik neki. Jake a kezdetektől flörtöl is a szőkeséggel, de Addie határozottan tartja a két lépés távolságot. Amikor fél évvel később a volt barátja rátámad, és Jake védi meg, dőlni kezdenek a határok. Miközben egyre közelebb engedik egymást, és viszonyba bonyolódnak, Jake és Addie is kénytelen szembenézni a múlt démonaival, hogy legyen jövőjük egymás mellett.

A romantikus regények nem igazán képezik azokat a könyveket, melyeket szívesen olvasok. Főleg olyankor kapok fel ilyen történeteket, amikor olyan olvasnivalót keresek, amit könnyen félredobok. Vagyis, nem merülök bele, nem köt le igazán, így könnyen csinálok mást mellette és olvasás helyett. A legtöbbször ki nem állhatom, hogy mennyire klisések, egy kaptafára készülnek és mesések. Néha azonban beleakadok egybe, amit meg tudok szeretni.

A Hallgass meg! ilyen volt, annak ellenére, hogy ebben is bőven megtaláltam, amiért ez az a zsáner, amit elviselek, de nem szeretek.

A legfontosabb, hogy ugyanazt a klisét nyomja, amit a romantikus regények döntő többsége. Rendszeresen írom is, hogy már unom ezt a felépítést – így már ismerős lehet: megismerkedés – elemi vonzalom – forró viszony és szerelembe veszés – buta félreértés és veszekedés/szakítás – külön szenvedés – nagy gesztussal békülés – még nagyobb szerelem és boldogság. Ez a váza az ilyen regényeknek, ez alól Proby kötete sem jelent kivételt. Pontosan lehetett tudni, mi fog következni. A veszekedés itt is banális ok miatt merül fel. Persze, értem: így lehet majd könnyen kibékíteni a szereplőket, de ez annyira tud irritálni. Ahogy Jake békülni próbál, az is annyira – túltolt. Amennyire egy semmiséget fújtak fel szakításra, annyira arányt tévesztett a békülés ötlettára is.

Ami miatt mégis elszórakoztatott a könyv, a kiszámíthatósága ellenére, hogy ez a páros szimpatikus és tényleg jól mentek egymáshoz. Jake és Addie is küzd a saját démonaival és múltjával, de együtt működnek. Szimpatikusak, sikeresek és szépek – álomszerűek, de egyedül szerencsétlenek. Ebben a sztoriban elhitette velem a szerző, hogy ők ketten szerelembe estek. Nincs nagyobb bajom, mint amikor a viszony és a kapcsolat fogalmai összemosódnak. Attól, hogy valakik remekül megvannak az ágyban, még nem lesznek szerelmes pár. Proby nem esik ebbe a hibába, az ő párosa nem csak az ágyban pár.

De ha már a szex felmerült. Az a másik része a regénynek, ami kiakasztó. Ennyire idétlen ágyjeleneteket nem is tudom, mikor olvastam utoljára. Az csak egy dolog, hogy szerintem bőven több az erotika benne, mint a cselekmény igényelné, de röhejes is. Vágyat kellene keltenie, fülledtséget? Én inkább röhögő görcsöt kaptam.

Már kiveséztem, mi nem tetszett. Ami viszont meglepően jó a kötetben: a szereplői. Nem csak a főszereplők, de Proby remekül felépíti a főszereplők baráti körét. Jellemek, már itt és szerves részei a cselekménynek, nem csak biodíszlet funkciót töltenek be. Rühellem, amikor a baráti kör tagjai szerelmei ügyeivel bővül egy sztori sorozattá, de itt életképes ez az ötlet.

Túl sok és röhejes a szex, a romantikus nagyjelenetek nagyon nyálasak, és az alap is klisé. De hangulatos, remek szereplőkkel – mindennel együtt ez egy szórakoztató regény volt.

 

Proby: Hallgass meg! – Mint romantikus: 70% jól felépített szereplői kör, jól elmesélt sztori, de Proby stílusa sántít.

Szubjektíven: 65% bírtam a szereplőket, a hangulatot, de a romantikus nagyjelenetek folynak.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3215415070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása