Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Butler: Átváltozás

Xenogenezis – trilógia 2.

2020. január 19. - BBerni86

Fajmentős, génekkel kísérletezős, másokat megértős, űrlényes.

Lilith belemegy az oankáli és óloj tervekbe, sorra szüli 5 szülőtársával a gyermekeket. Egy fia lesz, akinek az Akin nevet adja. Külsőre teljesen embernek tűnik, de Akin belül egészen más, mint a földi fiúk. Gyorsabban fejlődnek az értelmi képességei, pár naposan már beszél, és hamarosan értelmesen lehet vele kommunikálni is. A világot 1_19atvaltozas.jpgtöbb érzékszervvel ismeri meg, mint az emberek. A lázadók közben egyre elkeseredettebbek: az oankáli csoport ugyan engedi őket szabadon élni, de a nemzőképességüket elvette. Így az űrlényekkel együtt élők gyermekeit kezdik elrabolni, és pótolni velük a saját gyermekeket. Akin is egy ilyen rablás áldozata lesz, és hosszú időt tölt el a lázadók között. Anyja egykori barátai, Tate és Gabe is a nevelői között vannak. A fiú megtanulja átérezni az ő panaszaikat és kívánságaikat, és szószólója lesz az oankáli közösségben a lázadók ügyének.

Most néztem meg, mikori ez a regény. Meg is lepődtem, hogy nem kortárs, hanem bizony egy idősebb kötetről van szó, csak magyarul érkezett meg évek késésével. Igaz, ez a történeten nem látszik meg. Jár is a piros pont, mert simán elhittem volna, hogy ez a trilógia most készült, nem egy évtizeddel korábban.

Sorozatoknál mindig fontosnak érzem, mennyire szükségesek egy kötethez az előzmények. Itt elég vegyes a válasz is. Új főszereplő van, Akin. A korábban megismert alakok közül kevés bukkan fel újra, erősen mellékkarakterként. Más a konfliktus is, megváltozott a világ. Így az is értheti, akinek a Hajnal nincs a fejében. Ám a világ abból épült ki, amit az előző kötetben bemutatott Butler. Lehet érteni előismeret nélkül is, de nagyobb összefüggések és a társadalmi fejlődés csak akkor az igazi, ha tudjuk, mi hogyan vette kezdetét. Így annak ellenére, hogy lehet érteni önmagában is, arra jutottam, jobb az előzmények ismeretében belevetni magunkat az Átváltozás világába.

Már csak azért is, mert ez nem cselekményközpontú regény. Irritált is, hogy nem nagyon történnek benne dolgok. Azt hinné az ember, hogy az űrlényekkel együtt élni, lázadni és az életben maradásért küzdeni, ennél izgalmasabb. Ehhez képest, ha csak a cselekményt nézem, lassú és unalmas is a kötet.

Az érdekessége a világa. Hogyan működik egy olyan társadalom, ahol a következő generációnak 5 szülője van, azok ráadásul 3 fajból adódnak össze? Kicsit ki kell szakadni a hétköznapi gondolkodásból, hogy az oankáli nézeteket el tudjuk fogadni. Nekik az, hogy a saját részükké teszik az emberi génállományt is, már az emberiség túlélését jelenti. De azzal emberek maradnak, ha csak részben emberek?

Ezt a kérdést kell, hogy Akin megoldja. Ő mindkét világ gyermeke, akit a lázadók elrabolnak, így első kézből tapasztalja meg mindkét gondolkodásmódot. Akik elfogadják a génkeveredést, és elég nekik az is, hogy a gyermekeik részben emberek. De azokat is megismeri és megérti, akik szerint az már nem emberi, ha jó részben ufók is mellette. Valahol ez volt a regényben a mélyebb rész: a megértésre törekvés. Azt láttuk, mi lesz, ha egyik fél sem enged a saját akaratából. Lázadás. Az erősebb pedig hagyja kihalni a másikat, csak neki legyen igaza. Ha viszont van legalább egy, aki keresi a kompromisszumot, lehet megoldást találni. De ez a nehezebb út, tény.

A karakterek közül Akin, aki alaposan van ábrázolva. Ugyan az állandó megismerés és megértés miatt mintha ő maga kevésbé lenne fontos, de azzal, hogy magába szívja mindezt, ő maga is alakul. Szimpatikus, pozitív karakter, aki képviseli mindazt, ami értéknek tűnik ebben a világban. A többiek hozzá képest csak alig kapnak mélyítést.

Vannak jó dolgok benne, de nem igazán olyan sci-fi, ami le tud kötni. Kell nekem akció is…

 

Butler: Átváltozás – Mint sci-fi: 60% érdekes világot felépítő, különleges karakterrel a középpontban, de lassú.

Szubjektíven: 35% nem szerettem meg a főszereplőt, és a történet is untatott.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7315416504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása