Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Ruwisch: Likevadász

2020. január 30. - BBerni86

Netes zsarolós, kamaszos, mélyre süllyedős, szerelmes.

Hannah számára a népszerűség minden. Mindennapi életében nem sok része van benne – a szülei elváltak, az anyja lélekölő munkával keres nagyon keveset, esélye sincs menő dolgokat venni. Nem kiemelkedően jó tanuló, nem tartozik a menők közé sem, ő a láthatatlan kisegér az osztályban. Ám van egy másik énje is. Egy nagyszájú, flörtölős, magamutogató lány, aki csak neten létezik. Kamu névvel és profillal beszól mindenkinek, miközben vadássza a szíveket és kedveléseket egyre kihívóbb 1_30likevadasz.jpgképekkel. Boldog attól, hogy legalább a titkos énje népszerű, és kiélheti gonoszkodó hajlamait is. Egy csoda folytán az egyik népszerű fiú randizni hívja, úgy tűnik, Hannah élete is jobbra fordul. Ám ugyanekkor pénzért kezdi zsarolni valaki, aki rájött a netes alteregó titkára. Ha nem fizet, mindenkinek felfedi, milyen játékot játszik Hannah a neten. A lány egyre mélyebbre süllyed, hogy aztán rádöbbenjen pár kellemetlen igazságra.

Scolar Teen kötet, így nem lenne szabad olyan keményen megítélni, mint egy komolyabb ifjúsági regényt. Ahhoz, hogy ilyen témát fel lehessen dolgozni, és kerek történetet írjanak köré, kell minimum 200-300 oldal. A Likevadász még 100 sincs, így eleve felesleges azt számonkérni rajta, hogy nem elég alapos és butít. A Black Mirror ezt profibban hozza, tény.

Ettől persze lehet irritáló, hogy napjaink egyik komoly problémáját ennyire leegyszerűsíti. Kiragad pár vonást, és azzal jellemez. A népszerűség hajszolása – amikor nem az a lényeg, hogy megmutasd magad igazán, amikor látszatokat teremtenek a népszerűségért. Hannah erre a csípős nyelvét és a külsejét használja fel. Tetszik vagy sem, a gonoszkodás vonzó dolog tud lenni, ha nem te vagy a céltábla közepén. Semmi nem hoz össze annyira embereket, mint amikor közösen gyűlölhetnek és bánthatnak valakit. Ez talán cinikusan hangzik, de azt tapasztaltam, úgy tudok a leggyorsabban barátkozni, ha rájövök, mi az, amit a célszeméllyel közösen utálunk. Tudjátok: az ellenségem ellensége a barátom.

A szex, mint reklám? Könyörgöm, van, akit ez sokkol? Ha valamit el akarsz adni, akár magadat is, a szex a legjobb reklám. Klasszikus példa: még a Disney is teletömi rejtett utalásokkal a meséit. Láttátok már, milyen feliratot lehet Aranyhaj hajából kiolvasni? Hannah nem barátokat akar, likevadász. Tény, hogy a cuki állatos és a szexi képek a menők.

Lehet, hogy komolyabban is lehetett volna venni a témát. Lehet, hogy meg lehetett volna mutatni azt is, hol vannak a határok. Mi az, ami már túl sok. De erre is azt tudom mondani, a terjedelem nem engedi meg. Ez csak egy alap, ami után az olvasónak el kellene gondolkozni, és nem a regénybeli példákat követni.

Az sokkal bosszantóbb volt számomra, hogy Hannah és a cselekmény is nagyon gyerekes. Kamasz, de azért ennél több esze is lehetne. A megromlás folyamata hiteles, el tudom hinni, hogy egy gyerek így reagálna. A lopást, a hazugságot. Hannah nem hoz jó döntéseket. Ehhez képest a megváltása túl könnyed, nem éreztem, hogy tanult volna bármit is a történtekből. A mesebeli szerelmi szál vagy a regény végére betett csavar – ki a zsaroló – egyszerűen csak butaság. Alig vannak kidolgozva. Abszolút nem reális egyik sem.

A karakterek egyszerűek, csak típusok. De 100 oldalba mit is várjunk? Van egy rendes fiú, meg egy nem az. Hannah meg roppant gyerekes, aki már felnőtt akarna lenni.

A stílusa is a fiatalokat akarja megfogni – nem az igényesség, inkább a szövegben is a menőnek tűnés akarása a mérvadó. Engem sikerült inkább messzebb löknie.

Amiben látok lehetőséget, hogy beszéljünk utána. Nem követendő példákat mutat, nem hősöket. A helyzet, ami releváns, amiről lehet beszélni a kötet után. A cselekmény lehet buta, a hősnő ellenszenves, de a téma nem véletlenül lett Black Mirror epizódban is benne.

 

Ruwisch: Likevadász - Mint ifjúsági: 50% megosztó. A rövidsége miatt sokszor kidolgozatlan, de a témája releváns.

Szubjektíven: 35% nem tudtam szimpatizálni a hősnővel, a vége és a csavar pedig banális.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3215434624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása