Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Letts: A tökéletes ló

2020. február 17. - BBerni86

Állatmentős, lovas, katonai akciós.

Hitler fajnemesítő programja nem csak az emberek tekintetében jelent meg. Azok a tudósok, áltudósok, akik az állatok kapcsán találtak ki hasonló elméleteket, támogatásra leltek. Ilyen volt Rau is, aki a tökéletes náci lovakat akarta létrehozni. Ennek szellemében, ahogy a Birodalom egyre több 2_17a_tokeletes_lo.jpgterületet foglalt el, elkezdte a legnemesebb lovak állami tulajdonba helyezését, és külön telepekre szállítását. A lengyel arab telivérek, a bécsi lipicai állomány sem kerülhette el a sorsát. Ám a gondozóik mindenre készek voltak, hogy megvédjék ezeket a nemes állatokat. Az egész háború alatt gondoskodtak róluk, menekítették és életben tartották az állományt. A vég napjaiban pedig még a megszállott náci tisztek is képesek voltak felmérni, hogy mi történik a lovakkal, ha a szovjetek kezébe kerülnek. Így engedélyt adtak, hogy az amerikaiak segítségét kérjék. Az egyik utolsó lovas tiszt, Hank Reed ezredes saját maga vezette a küldetést, melynek a célja a lovak kimenekítése volt.

A regényt még a hátoldala is úgy igyekszik eladni, mint annak a nagyszerű háborús műveletnek a leírását, melynek során a bécsi spanyol lovasiskola és a lengyel állomány legnemesebb lovait az amerikai sereg egy osztaga megmentette a pusztulástól. A történet azonban sokkal több ennél: részletesen ismerteti mindkét lovas hagyomány eredetét, megismerteti a lovak védelmezőinek életrajzát, a náci ideológia megjelenéséta lótenyésztési módszerekben és igen, ezek mellett ott vannak annak az akciónak a leírása és az utóélete is a szereplőknek, a leghíresebb lovaknak.

Alapos, sok nézőpontra kiterjedő regény ez, amely a lehető legtöbb forrásra támaszkodott. Még képanyag is került bele, amit előszeretettel lapozgattam olvasás közben is. Ugyan Letts le is írja és nevesíti a lovak legjobbjait, de sokat segít elképzelni őket az is, hogy nem kell csak a fantáziára hagyatkozni. Ott vannak a fotók is.

Nem a regényhez tartozik, de meg kell említeni, hogy annak idején a Disney filmet is készített a történetből, hogyan menekültek meg ezek az állatok a háború végnapjaiban.

Érdekes volt azért is, mert Patton tábornok egy olyan arcát mutatta meg, ami előttem eddig ismeretlen volt. Bár a lovak vannak a középpontban, de az is kiderült számomra, miért volt annyira sikeres és zseniális Patton. Kapott egy emberi oldalt, az embereivel a végsőkig küzdő, nagyszájú, de egyenes emberét. Már értem, miért szerették az emberei annyira.

Árad a kötetből az állatszeretet is. A lovak különben is külön sarkot foglalnak a szívemben, örököltem a szeretetük az apámtól, de ha nem lenne ilyen örökségem, a kötet után nagy kedvem lenne akkor is lovardába menni, vagy lovak közelébe kerülni. Nemes, okos és hűséges állatok, ez pedig a történetből is kiderül. Miközben a háború pokla zajlik, és látszólag sokkal fontosabb dolgok is vannak, mint a lovak megmentése, mély tragédiának tudtam megélni, amikor menekíteni kell ki az állatokat, és a vemhes kancáknál megindul a szülés. A kicsik pedig a gondozók karjaiba pusztulnak el, mert képtelenek az ellenséges világban és a szűkös források mellett életben maradni.

Ha már a lovak és borzalmas sorsok. A regényből kiderült az is, mi lett a budapesti spanyol lovasiskola lipicai állományával. Nem mondom el a kötet helyett, csak annyit mondok, sírni lett volna kedvem, amikor elolvastam.

Letts története kalandos és fordulatos. Miközben dokumentumregény, tényszerű, kifejezetten olvasmányosnak is sikerült lennie. Határozottan olvasóbarát kiadvány.

A Hadak útján megmutatta, milyen szörnyűség a háború nem csak az emberek, de az állatok számára is. Itt egy újabb példa erre, de a reményé is: még a háború szörnyűségei közepette is voltak olyanok, akik képesek voltak hőssé lenni a szeretett lények védelmében.

 

Letts: A tökéletes ló - Mint dokumentumregény: 95% regényszerű, de tényekből táplálkozik. Hiteles és megragadó.

Szubjektíven: 90% egy újabb szemszög, ami eddig eszembe se jutott. Megrázott, lekötött.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7915477400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delejezoe 2020.04.06. 10:01:20

Rau? A XX.században nem volt fekete és fehér. Lehet, hogy elkapta a náci gépszíj, ugyanakkor egyes műveit még ma is ajánlják szakirodalomnak. És ő volt a 36-os olimpia lovas számainak a főszervezője. Írt is egy (több) könyvet róla.
süti beállítások módosítása