Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Dölling: A gödör mélyén

2020. február 23. - BBerni86

Kamaszos, bulizós, szerelmes.

Lotte 16 éves, és rég tetszik neki Kasper. Ő más, mint az iskolában a többi fiú. Komolyabb, lehet vele beszélgetni, elég helyes is, és a lánynak imponál, ahogy elkötelezte magát a környezetvédelem mellett. De egy másik fiú is vonzza: Squir. Ő élvezi az életét, a bulikat, iskola helyett zenekara van. Ő figyel a lányra úgy, ahogy a másik fiú nem. Amikor egy buliban Lotte részegen azt látja, hogy Kasper egy másik lánnyal van, kiábrándulva egyre közelebb kerül a másik fiúhoz és a bandájához. A barátai hiába próbálják figyelmeztetni, Lotte most bulizni akar és nem gondolkodni. Egészen addig, amíg egy 2_23a_godor_melyen.jpgrészegen töltött éjszaka után idegen ágyban ébred. Ám nem Squir hever mellette, hanem a banda egy kevésbé szimpatikus tagja, Bundás. Lehet, hogy mégsem a jó utat választotta?

A címek fontosak. Adnak némi támpontot, miről fogunk olvasni. Természetesen lehet megtévesztő, lelőheti a regény végét, lehet játékos vagy nagyon egyszerű. Jelentősége van PR szempontból is. Elvárásokat támaszt.

A gödör mélyén előrevetíti, hogy valaki mélyre fog süllyedni. Ha a fülszöveget nem ismerjük, akár még egy thriller is eszünkbe juthatna, ahol valakit egy gödörben tartanak fogva. A minimális tartalmi ismerettel azonban egyértelmű, hogy Lotte lesz az, aki olyan mélyre merészkedik a nyúl barlangjába, amennyire csak tud.

Vártam is, hogy jön a mélység. Mennyire tudja elveszteni a kontrollt egy kamasz, és mire lehet képes? Ezért csalódásnak is éltem meg, hogy nem érünk el a gödör aljára. Ennél sokkal keményebb történetek vannak, Lotte sértetlenül és egyetlen kellemetlen tapasztalattal túllép mindenen. Kevés volt ez így, steril és unalmas is.

Sokáig is tart, amíg egyáltalán körvonalazódni kezd a cselekmény. A szerelmi szálak, Lotte önsajnálata tölti ki a helyet, és csak a regény második fele felé kezdünk a gödör felé haladni. Arról nem is beszélve, hogy Lotte messze nem az ártatlan lány mintapéldánya, akinek ez egy új tapasztalat. Már kezdőképen részegen látjuk, pedig ott még nem is éri befolyás, csak buli van, ő meg hányós részegre issza magát.

Vele kellene azonosulni? Köszönöm, nem. Nálam már az első fejezetben leírta magát, amikor egyetlen vágya van: tetszeni és összejönni a kiszemelt fiúval. Ha ehhez azt a módszert választotta, hogy berúg. Az észbeli képességeiről ez is sokat mond. Rühelltem is, amikor később Kasper azt fejtegeti, hogy Lotte azért más, mert vele lehet beszélgetni, és komolyabb dolgok is érdeklik, mint a smink, küllem, röviden a csajos dolgok. Nos, ez ebből a történetből nem derült ki.

Gonosz vagyok attól, hogy kerestem a drámát, fájdalmat, nem találtam és ez nagyon nem tetszett? Ha már gödör mélye, ha már megijed attól, ami történt vele, kellett volna valami súlyosabb. Ez így súlytalan volt. Ahogy a megoldás is. Ha olyan könnyű lenne megváltozni, mint a kisregényben Lotte tette, kevesebb függő lenne a világon.

Haragszom több üzenetre is a regényből. Azzal egyet tudok érteni, hogy mindenkinek meg kell találnia a határait. Ám azzal nagyon nem tudok mit kezdeni, hogy itt pozitívnak tűnik a részegségig alkoholizálás. 15-16 évesek esetében. Szerintem később se kellene annyit inni, nemhogy annyi idősen…

Irritált maga a szöveg is. Olyan, mintha a szerző rá lett volna görcsölve, hogy fiatalos legyen szövegében is. Így mindent eltúloz, és nem természetes a hangja. Nem volt jó így olvasni, és nem attól lesz valami fiataloknak szóló, hogy több benne a szleng.

Az alap problémafelvetés, a könnyen olvashatósága, ami pozitívumot találok benne. Különben ez egy olyan könyv, ami nem adott semmit, legfeljebb bosszantott.

 

Dölling: A gödör mélyén - Mint ifjúsági: 30% összecsapott, sok helyen káros véleményekkel és minimális fejlődéssel.

Szubjektíven: 10% ellenszenves történet, hősnő és gyakran az üzenete is bosszantott.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4815482952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása