Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Carroll: Minden birodalom elbukik

Dredd bíró képregény

2020. március 01. - BBerni86

Ármányos, új világrendes, harcos, rendfenntartós.

Mega-City 1 egyre nagyobb problémákkal küszködik. Gond van az ellátással, a város rejtett részeivel és bíróból is egyre kevesebb van. Az olyan veteránok tartják a frontot, mint Joseph Dredd, miközben folyik az újoncok át- és kiképzése is. Dredd, ha kell alászáll a város mélyére, hogy a lázadók között vágjon rendet. Kimegy az Átokföldére is, a városok közti terméketlen, fertőzött földekre, ahol valaki igyekszik szabotálni a város élelmiszerellátását. Közben a főbíró megoldást keres, hogyan tartsa fenn a 3_1dredd_biro.jpgrendet. Új szövetségesekre van szüksége, és úgy tűnik, Texasváros lesz a megoldás. Új bírók érkeznek, és szóba kerül az is, újra egyesülhetnének, és újra létrejöhetne valami az Államok maradványain. A háttérben azonban egy összeesküvés erősödik egyre, melynek az útjába kevesen állhatnak. Dredd bíró az egyik, aki tehet valamit, mielőtt a birodalom elbukik.

Dredd bíró ikonikus karakter, és a képregények tetté azzá. Igaz, készült már belőlük film is, de egyik sem lett olyan sikeres, hogy akár egy folytatást is kapjon. A képregény viszont 40 éve színen van, és most magyarul is kaptunk belőle ízelítőt.

Mivel eddig csak a filmeket ismertem, meg is lepődtem, mennyire jó ez a történet és milyen komplex világa van. Hálás is voltam, hogy a kötet előszavába belekerült egy összefoglaló a képregények eddigi történéseiből. Mivel csak filmes előismereteim voltak eddig, eléggé el lettem volna veszve, ha az nincs. Tanácsolom is mindenkinek, aki a későbbiekben fog ismerkedni a kötettel, hogy ne hagyja ki a bevezetést, nagy segítség!

Első pillantásra úgy tűnt, hogy egy-egy rendőrségi bevetés története lesz egy-egy fejezet. Így is elég változatos volt: más helyszínre kellett menni, más rendbontókkal kellett leszámolni. A háttérben pedig folyamatosan ott voltak politikai kérdések is. Mert a bírók nem csak a rendfenntartásért feleltek, a teljes vezetői és joggyakorlói hatalom az ő kezükben összpontosul. Minden történettel szélesedett a látókör nem csak erre a városra, de más városokkal való kapcsolatokra is.

Hiszen kiderül, hogy nem összefüggés nélküliek a kalandok. Van egy mélyebb szint, ahol minden összekapcsolódik. Egy összeesküvés van folyamatban a város ellen, és ennek egyes szakaszai indulnak be az egyes történetekben. Mikor összeérnek a szálak, már ettől kell megmenteni a várost.

Tetszett, hogy miközben Dredd bíró a főszereplő, nem ő az elbeszélő. Egy újonc kerül mellé, akinek a szemszögén keresztül meg lehet ismerni a várost, a benne élőket és Dredd bírót, aki tulajdonképpen egy élő legenda. Viszonylag egyszerű karakter is: a kötelesség mindenekelőtt, ezzel el is meséltem róla mindent. Egy harci gép, aki emberfeletti módon teljesít a fizikai megerőltetések terén. Amit ebben a részben is túlél… más karakter már holtan heverne, ő meg összekapja magát és megy ki a frontvonalba. Mivel ő ennyire szilárd és erős jellem, a körötte levők, akik érdekesebb egyéniségek. Még akkor is, ha a jó oldalon állókm igyekeznek minél jobban a bíróra hasonlítani, felérni hozzá.

A képregény grafikája is teljesen korrekt. Nem az a kategória, amit szépnek neveznék, de kifejezetten esztétikus. Nem bántotta a szemem, és nem olyan leegyszerűsített vázlatszerűség, ami még akkor is irritál, ha különben a történet jó.

Szórakoztató képregény, de egyben a politikai rendszerekről, egyenlőségről és igazságszolgáltatásról is van mondanivalója. Még olyan finomságok is felmerülnek benne, mint a fegyverviselési jog, ami az Államokban máig vitás kérdés.

Határozottan kellemes meglepetés volt ez a képregény. Rosszabbat vártam, de tetszett a történet és a formátuma is.

 

Carroll: Minden birodalom elbukik – Mint képregény: 80% izgalmasan mélyülő cselekmény, emlékezetes hőssel a középpontban.

Szubjektíven: 75% díjaztam az előzményi összefoglalót. Korrekten megrajzolt, ok a sztori.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5415498440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása