Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Taub: Veronai szerelmesek

2020. március 26. - BBerni86

Kosztümös, romantikus, ármányokat leküzdő.

Rómeó és Júlia meghaltak, és a gyászban a két ellenséges család békét kötött egymással. Ám ez csak a felszín – Verona hercege, Escalus tart tőle, hogy elég egyetlen szikra, hogy újra vérben tocsogjanak az utcán. Így egy újabb házassággal akarja megmutatni, hogy a két család összetarthat és tragédia nélkül is létezhet egymás mellett. Benvolio és Rozalin a kiszemeltjei, akiket összeházasítana. A két fiatal 3_26veronai_szerelmesek.jpgkapcsolata azonban rosszul indul, még az eljegyzés ötlete előtt összevesznek és egyikük sem rajong az ötletért, hogy a másikhoz kösse magát. Ráadásul a lány szíve másért dobog. Escalus csellel eléri az eljegyzést, és az egyre szaporodó provokáció miatt a két fiatal közös nyomozásra adja a fejét. Ki rongálta meg Júlia szobrát, hogy a két család megint egymás torkának ugorjon? A szálak felgöngyölítése közben pedig a két fiatal lassan ráébred, hogy talán nem is rossz ötlet a házasság egymással.

Nem sok reményem volt ezzel a regénnyel kapcsolatban. Már van egy sorozat, ami ez alapján készült. Ami annyira ellenszenves nekem, hogy arra nehezen találok szavakat. Ám vagyok annyira lány, hogy a borító és a Shakespeare történetek szeretete rávett, hogy legalább a regény elolvassam.

Nem bántam meg.

A történet meglepően összeszedett és mozgalmas is. Három kiemelt szereplő van, és még egy, aki a végére több szerepet kap. Az elbeszélő fókusza köztük váltogat, így akkor is történik valami a kötetben, ha az egyik szereplő éppen nyugvóponton van. Bár ez nem jellemző rájuk: alig pár nap történetét fogja át a kötet, de abban sűrűsödnek az események.

Tetszett benne, hogy nem a romantika benne a legfontosabb szál. Benvolio és Rozalin úgy kerülnek közel egymáshoz, nincs idejük az érzelmeiken rágódni vagy sajnálkozni. Mindketten el akarják kerülni a vérontást, majd egymásért próbálnak küzdeni, miközben egy összeesküvést fedeznek fel és veszélybe kerül az életük.

Valahol furcsa is, hogy többet foglalkozik a szerző Rozalin első szerelmével, mint a most rátaláló érzelemmel. Egy olyan szerelmi háromszöget ír a könyvben, ami üdítő a YA körében. Ugyanis általában az első nagy szerelem ezekben az igazi. Fájlalom is, hogy nem tudom nekik elhinni, hogy kamaszként nagy szerelembe esnek, ami aztán kitart a sírig. Itt viszont Rozalin olyan helyzetbe kerül, hogy mindkét út nyitva áll előtte: a kamaszkor nagy szerelmét is megkaphatná, és Benvolio, a jelen is őt akarja. Melyiküket válassza? Itt benne van a történetben, hogy mi is változunk, és az érzelmeink is. Nincs azzal semmi baj, ha az első szerelem baráti szeretetté válik és a szívét másnak adja az ember. Hitelesebb így, mint lenne egy másik végkifejlettel.

Érezni a köteten, hogy a szerző mennyire szereti Shakespeare történeteit és karaktereit. Azt külön bírtam benne, ahogy más történetek szereplői is feltűnnek és részesei lesznek a regény univerzumának. A Sok hűhó semmiért konkrétan, amire rá lehet még ismerni. A veronai sírásónak pedig Dániában van rokona…

A szereplők nincsenek túlzottan bonyolítva. Alapvetően a fő karakterek szerethetőek és jóindulatúak. Rozalin a regény egyik legjobban sikerült alakja, aki fejlődik is a történet alatt. Kiáll magáért, képes rájönni, hogy a kamaszkori szerelem helyett már mást akar. Benvolio, szegény, aki igazából semmilyen. Egy jóravaló fiú, de mást nem tudnék mondani róla. Még a herceg is izgalmasabb figura lett, aki már szinte betegesen Verona rendjének megszállottja. Egy karakter van, akinek a sorsán keseregtem – az egyik ármánykodó. Az eredeti darabban sajnáltam a sorsát, ártatlan áldozat volt, itt viszont Taub negatív alakká formálta.

Sok Rómeó és Júlia feldolgozás van, ez az egyik olvashatóbb YA verzió.

 

Taub: Veronai szerelmesek - Mint ifjúsági: 75% ötletesen használja Shakespeare karaktereit. Olvasmányos, pörgő történet.

Szubjektíven: 85% a szereplőit jobban kedveltem a vártnál, csak az intrikus személyéért kár.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5415560838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása