Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Roberts: Egy házban az ellenséggel

2020. április 02. - BBerni86

Kényszerből összeköltöző, szerelembe eső, merényletes.

Pandora saját erejéből építette fel a karrierjét. Ékszereket tervez, és egyre nagyobb nevek is felkérik egy-egy kollekció elkészítésére. Kevés rokonával jön ki, az egyik kivétel a bácsikája. Meg is viseli, amikor az idős férfi elhalálozik. A két kedvenc rokonára hagyja a vagyonát, ami milliókat jelent: 4_2egy_hazban_az_ellenseggel.jpgPandora és Michael együtt örökölnek, amennyiben fél évre hajlandóak összeköltözni az örökség részét képező vidéki lakban. Az öreg hagyatékának védelmében belevágnak, bár a két fiatal nem jön ki jól egymással. A komoly Pandora komolytalannak tartja a forgatókönyvíró Michaelt, aki szerinte mindent félvállról vesz. Ahogy együtt élnek egy idilli környezetben, kezdik felfedezni, miért is akarhatta az öreg, hogy együtt legyenek. Nem csak a kémia van közöttük, jól ki is jönnek. Az örökségre hajtó rokonok ármánykodása is csak közelebb sodorja őket egymáshoz.

Anyám kedvencei között van Nora Roberts. Ritkán hajlandó vagyok az ő polcáról is elolvasni valamit, most éppen ezt sikerült kézbe vennem. Tetszett a borító, akkor is, ha már a bevezető után tudtam mi lesz itt a végkifejlett. Mi is lenne egy romantikus könyvecskében, aminek egy pár van az elején?

Szívesen találok valamit a romantikus regényekben, amit utálhatok. Valljuk be, nem sok izgalmat tudnak az ilyenek kínálni. Hamar rá lehet jönni, ki az álompár és a végkifejlett sem titok. Gyakran még a cselekmény alapja is ugyanaz mindben. A vonzalom és a fékezhetetlen vágyak némi küzdelem után elvezetnek az oltárhoz és a családalapításhoz. A mai napig jót mosolygok az egyik magyar tanárom megállapításán, ami ilyenkor eszembe is szokott jutni. Honnan tudjuk, hogy romantikus regénnyel van dolgunk? A végén egy szerelmes pár eljegyzi egymást, megesküszik vagy gyerekük születik. De van, ahol ezek kombinálva vagy egymás után meg is történnek. Maradjunk annyiban, hogy ez a kötet is eleget tesz ennek a kitételnek.

Az Egy házban az ellenséggel viszont nem adott okot, hogy utáljam. Amennyire egy ilyen nyálregényt én szeretni tudok, ezt kedveltem.

A történet nem csak a szerelemről szól, ha az is benne a legfontosabb szál. A ház – vagy inkább vidéki villát kellene írnom – két állandó alkalmazottja a maguk egyszerű módján igyekszik segíteni, hogy Pandora és Michael összejöjjenek. (Pl. az egyik betegnek tetteti magát, és együtt viselik gondját.) Ennél azonban izgalmasabb, hogy folyamatosan balesetek és veszélyes dolgok történnek a páros körül. Eleinte még az is megfordul a fejükben, hogy a másik akar ellene tenni valami aljas tettet, de gyorsan belátják, hogy nem egymás, nem a balszerencse, hanem valaki más esküdött össze ellenük. Túlzás lenne krimis szálat emlegetni, de a kis ügyek és a végén a nagy leleplezés feldobja a történetet.

Hiszen az nem tudott lekötni, hogy Pandora és Michael vonzódni kezdenek egymáshoz, majd viszonyba kezdenek, és próbálnak rájönni, ez mennyire komoly közöttük.

Szívesen írnám, hogy a szereplők is több dimenziósak, nem tipikus nyálregény szereplők, de hamar vissza kellene szívnom. Mindketten szépek és fiatalok, sikeresek és nem nagyon lehet rossz tulajdonságot találni bennük. Pandora túl racionális, nem egy olyan tulajdonság, ami miatt meg kellene róni. De a szerzőnek sikerül úgy bemutatnia őket, hogy mégsem annyira kitaláltnak és tökéletesnek érződnek, mint a meseszereplők. Noha, azok. Felnőttmese szereplők egy romantikus történetben.

A stílusa sem rossz. Könnyű olvasni, szórakoztató. A cselekmény meg annyira univerzális, hogy fel sem tűnik, hogy egy több, mint 30 éves regényről van szó. Meg is lepődtem, amikor megnéztem az eredeti megjelenés évét.

Nem lett agyvérzésem, néha még mosolyogtam is rajta. Egynek elment.

 

Roberts: Egy házban az ellenséggel - Mint romantikus: 70% némi fordulattal és ármánnyal feldobott szerelmes történet, női mese.

Szubjektíven: 60% amennyire egy szimpla romantikus tetszeni tud nekem, ez tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9815583848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása