Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Loeb: Hulk – Szürke

2020. április 05. - BBerni86

Rombolós, újrakezdő, menekülős.

A katonai laborban súlyos baleset történik. Egy árva kamasz pont akkor ment a kísérleti területre csellengeni, amikor a valaha volt legpusztítóbb bombát tesztelték. A vezető tudós, dr. Banner sietett, hogy kimentse onnan a kölyköt. Az eredmény: Bruce a területen volt a robbanáskor. A fiú épségben megvan, de a doktornak nyoma sincs. Ellenben feltűnik egy drabális szörny, aki magát Hulknak nevezi. A sereg azonnal megtámadja, és követelik, árulja el, mit művelt a doktorral. Hulk Bruce 4_5hulk_szurke.jpgemlítésére tombolásba kezd. Egyedül a kamasz követi le a nyomait, és a megtört doktort találja a helyén. A doktor kénytelen szembenézni vele, hogy a robbanás mit tett vele. Lett egy másik személyisége, a Hulk. Mihez kezdjen most? Egy közös van a lényben és a doktorban. Mindketten kötődnek a tábornok lányához, aki már követeli is az apjától, hogy kerítse elő a barátját.

A Marvel sikerkaraktereinek bőven vannak történetei. Volt, hogy az ikonikus hősök eredettörténeteit mesélték el kicsit másképpen. Ennek egyik fejezete a zöld, hatalmas erejű lényé, Hulké.

Az alcím a Szürke, ami egyszerre utal a cselekményre és valami mögöttes tartalomra is. Szürke, hiszen Hulk kezdetben nem volt zöld. Még járatom is kicsit az agyamat azon, ezzel mit akartak a készítők kifejezni. Se nem fekete, se nem fehér, szürke. A cselekményben is benne van, hogy az életben nem lehet olyan egyszerűen rangsorolni a dolgokat, hogy jó vagy rossz, vagy jó és rossz. A szürke árnyalataival van tele a világ. Erre utalna Hulk szürkesége is? Hogy a kezdetben még nem volt semmilyen, és az emberek hatására vált mássá? Bruce egyszer azt mondja, megvan erre a maga elmélete, de természetesen azt nem osztotta meg az olvasókkal a szerző.

Ez különben is jellemző a kötetre. Tele van utalásokkal, amelyek megértéséhez nem elegek a Marvel filmek. Nem egyszer fogtam most a fejem, hogy mi mire akar utalni. Ott van Betty karaktere – már a filmből se volt tiszta, mi lett vele. Itt utalnak arra, hogy kitartott Banner mellett nagyon sokáig. Van arról szól, hogy nem lettek házasok. Hiszen a keret alapja alapból az, hogy Banner meglátogatja egy pszichológus ismerősét azon a napon, amikor az esküvője évfordulójának kellett volna lennie. Utalnak arra is, hogy Betty már nincs az élők között. Azt viszont nem tudom, mi történt. Ez annyira az agyamra ment, hogy rontotta is az élményt.

Ellenben eszembe jutott a Jekyll és Hyde. Hulk karaktere alapból sok mindent örökölt abból a történetből, bár annak más lett a vége.

Furcsa a tényleges cselekmény is. Hulk menekül, Betty mellett akar lenni, a tábornok meg a nyomába szegődik. Pont azt nem találtam meg benne, ami elvileg a kezdet. A gyűlölet indoka. Mitől pörgött úgy be a tábornok, miért akarta annyira elpusztítani a lényt?

A végén más van kiemelve. Betty cselekedeteire kapunk egy más elméletet. Miért tartott ki Bruce/Hulk mellett? Banner itt arra döbben rá, hogy a tábonok, Betty apja mennyire hasonlít Hulkra. Mindkettőben ott van az a pusztító düh, az erőszak. A nőnek ismerős volt az a harag, egy ilyen ember mellett nőtt fel. De hogy ez mit tett hozzá a történethez? Nekem keveset.

De ennél fájdalmasabban éltem meg, hogy nagyon nem tetszett a képregény grafikája. Elnagyolt, már szinte torz. Se az emberi alakok, se a hátterek, nem tetszettek. Próbálom magamban azzal menteni, hogy vizuálisan így van visszaadva Hulk önmaga. Ő is drabális, egyszerű figura. Jellemben is. De ez nem vigasztalt nagyon, amikor haladtam képről képre.

Alapvetően ez volt jellemző, ahogy olvastam. Kerestem a mentségeket, miért nem tetszik ez nekem. De nem nagyon jutottam előbbre. Hulk amúgy sem tartozik a kedvelt Marvel hőseim közé, de ez a képregény sem hozta közelebb hozzám.

 

Loeb: Hulk – Szürke - Mint képregény: 50% a rajzok elnagyoltak, a történet erősen épít az előismeretekre.

Szubjektíven: 30% leginkább azt éreztem, hogy valami hiányzik. A történet vége, például.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7115593012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása