Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Roberts: Biztos menedék

2020. április 15. - BBerni86

Szerelmes, életet újjáépítő, sorozatgyilkosos.

Átlagos napnak indult, amikor sokan a plázában töltötték az idejük. Volt, aki dolgozott, más a bevásárlást intézte, sokan mentek moziba is. Váratlan a fegyveres kamasz felbukkanása, aki mészárlásba kezdett. Sokakat megsebesített, és közel 100 emberrel végzett, mire egy helyi rendőr 4_15biztos_menedek.jpgkiérkezett és kilőtte. A 19 éves Reed eladó volt itt, megmentette egy kisfiú életét. A tragédia után döntötte el, mit kezd az életével: rendőr lesz. A 16 éves Simone egy csúnya szakítás után a barátnőivel vigasztalódott. Ő volt, aki elsőként hívta a rendőrséget. A volt szerelme, a legjobb barátnője is az áldozatok között volt, az anyja súlyosan megsérült. Ő teljesen elveszik, gyászol és nem tudja, hogyan folytassa az életét. Az évek alatt magára talál, és szobrásszá képzi magát híres festő nagyanyja pártfogása mellett. Valaki azonban nem képes továbblépni: az egykori túlélők rejtélyesen és sorra halnak meg. A nyomozó Reed szerint valaki vadászik rájuk. Miközben a rejtély nyomába ered, az élet újra összehozza Simone-nal, akivel egyre többet jelentenek egymásnak.

Nora Roberts azok az írók között van, akik két zsánerben is sikeresek tudnak lenni. Romantikus írónőként és krimi szerzőként is nyilván van tartva. Azért, nem bírom megállni, hogy ne fűzzek egy megjegyzést a krimi munkáihoz az eddig olvasottak alapján: tényleg van bennük nyomozás és gyilkosság, de nagyon erős marad bennük a romantikus vonal is. Azért ezek nem olyan krimik, mint egy Connelly, ez a női irányzat.

Ennek egyik képviselője a Biztos menedék is.

A történet két fő vonalat követ le: a lövöldözés túlélői közül választ ki hármat, de kiemelten kettőt, akiknek követi az életútját. Hogyan lépnek túl a traumán. A rendőrnő hogyan alapít családot, és talál boldogságot a magánszférában. A két kamasz pedig felnő, kisebb-nagyobb bukkanókkal megtalálják a hivatásukat, jók is lesznek benne. Majd egymásra is ráakadnak, és máris a romantika területére értünk vissza.

A másik vonalon a lövöldöző manipulatív húgát látjuk, aki bosszút fogad mindenki ellen, akit valamiért felelősnek tart a testvére haláláért és a terve elbukásáért. Egy nagyon intelligens, kreatív nőről van szó. Patricia jelenetei mindig feldobták nekem a történetet, még akkor is, ha erősen éreztem benne a mese faktort. Egy évtizeden át senkiben fel sem merül, mit művel, pedig nem fogta vissza magát. A halálos gázoláson át az agyonlövésen át a felrobbantásig volt minden a repertoárjában.

A szereplők talán kissé egysíkúak, de ez szépen beleilleszkedett a regény világába. Patricia simán elvetemült, és nincs túlírva, miért és hogyan lett ilyen. Reed tipikusan a túl jó, hogy igaz legyen férfi hős. Jó kiállású, stabil és megbízható, arany szívvel. Simone szép, tehetséges. Ugyan az egyetem alatt el volt veszve és voltak balhéi, de ahogy eldöntötte, mit akar kezdeni az életével, felépítette magát. Még hitelesebb is attól, hogy volt egy nehéz időszaka, és csak utána lett belőle regénybeli álomnő.

Roberts sikeresen tett a történetbe emlékezetes mellékszereplőket is. A kedvencem CiCi volt, mindenki kedvenc nagyanyja. Egy olyan kreatív, gondoskodó, érzésekkel teli és intuitív, segítő karakter, aki mindenkinek jól jönne az életében.

A krimi szál helyenként mesés, Patricia egyszerre túl jó gyilkosnak, és a nyomozás sem pörgeti az eseményeket. A romantikus vonalon tetszett, hogy Roberts hagyott időt a karaktereknek egymásba szeretni. Kapcsolatot építettek, nem csak ágyba ugrottak. (Azért megjegyzem, ebben is van olyan röhejesen leírt szex, mint Eve Dallas esetében.) Ami az emlékezetes marad nekem: egy-egy drámai tetőpont. A békülés a szobor mellett. A kutya.

Szórakoztató, könnyed olvasmány, ami lassan indul, de aztán belelendül minden téren.

 

Roberts: Biztos menedék - Mint női krimi: 75% lassan indul, később felpörögnek az események. Könnyed, szórakoztató.

Szubjektíven: 70% az eleje vontatott, de a szereplőket megkedveltem. A gyilkos szála tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5115614584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása