Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Butcher: Halotti lepel

Dresden Krónikák 5.

2020. április 16. - BBerni86

Nyomozós, vámpírok eszén túljáró, vallási relikviát kereső.

Harry Dresden újabb rossz napra ébredt. Több fronton is vészhelyzetet kell elhárítania. Annyira semmi pénze, hogy kénytelen elfogadni egy különleges megbízást: a torinói leplet ellopták, és a nyomok 4_16halotti_lepel.jpgChicagóba vezetnek. A tolvajok megtalálásán túl halálos bukott angyalokkal és a helyi maffiával is fel kell vennie a versenyt, akik szintén a leplet keresik. A Lovagok is összegyűltek, szintén nem rajongva az ötletért, hogy Dresden az ügyön dolgozzon. Dél-Amerikából egy vámpír úr is a városba jött, halálos párbajra hívva a mágust. Igen ösztönző módszere van: ha nem egyezik bele, azokkal végez, akikkel a férfi törődik. A városba visszatérő Susan sem azért érkezett, hogy felmelegítsék a viszonyukat. A nő, mindenki érdekében, szakítani szeretne, ez bármennyire is fájjon.

Új kaland és szokott minőség. Már bajban is vagyok vele, milyen bevezetést írjak egy-egy újabb Dresden-regény elé. Maradjunk annyiban, hogy 5. kötet, de a szerző még nagyon messze van attól, hogy kifogyjon az ötletekből?

A jelen rész egyszerre folytatása a korábban történteknek – így nem árt hozzá az előismeret – és új nyomozás és kalandok keveréke. Három fő szál, de ahogy lenni szokott egy Butcher-történetben, a végére megtudjuk, hogy minden összefügg mindennel.

A legagyamentebb ügy, hogy egy banda ellopta a torinói leplet. Harry feladata előkeríteni, és egy újabb mitológia lép így be a regény világába. Kapunk bukott angyalokat, akik emberek testét szállják meg és visznek véghez nagyon szörnyű, brutális kegyetlenségeket. Ha már Krisztus halotti leple, az ő megszálló eszközük a 30 ezüstpénz, melyekért Júdás áruló lett. De akad más keresztény motívum és relikvia is a történetben. Ami igazából tetszett benne, a lepel kapcsán hangzik el. Nem az a lényeg, hogy valódi vagy sem. A hit, amivel felé fordulnak, az ad neki erőt. Ezzel a gondolattal egyet tudtam érteni. Butcher olyan keretek között mozog, hogy a magam ateista feje is elégedett, de nem bántja a hívőket sem.

A humor jelen van ezen a vonalon is. Sokat dobott a hangulatomon, hogy visszatérnek a Lovagok. Michael ismerős lehet korábbról – a felesége megint okoz bőven humoros pillanatokat –, és most újabb Lovagokat is megismerhetünk. Példaértékű karaktereknek, akiknek nagyon lehet drukkolni, harcos kalandjaik vannak és Harry közreműködésének hála a nagy beszólások sem maradnak el.

A vámpír, aki párbajozni akar – szál annyira nem fogott meg. Emlékezetes szereplő ezen a vonalon is lép színre, szerencsére. Az Archívum, akire megint igaz, hogy jól ki van találva, mágikus világképet bővít, de van humoros oldala is a feltűnéseinek. Ez a szál jobban háttérben marad, nem éppen ez az, ami foglalkoztatja Harry-t.

Sajnos, visszatért Susan, és ez az, amin a férfi esze jár. Nem tudnám megmagyarázni, mi a konkrét bajom a nővel, de egy ideje ellenszenves. Amit és ahogy csinál, ahogy kiáll egy célért, még szimpatikus is lehetne. Az biztos, hogy nem szeretem, amikor Harry szenveleg és a szerelmi élete alakulása miatt magába fordul. Amilyen könnyen kezel halálos helyzeteket, annyira szerencsétlen, amikor szóba kerül ez a nő, vagy a párkapcsolat alapból. Mindegy, bizakodom benne, hogy most egy időre megint parkolópályára kerül Susan.

Ez a regény is adrenalin- és cselekménybomba. Mire valami megoldódik, máris van egy újabb vészhelyzet, újabb nyomozás és akció vár a főszereplőre. Érzelmi kérdések, mágia, de még olyan harci helyzetek is akadnak, mint egy stúdió elektronikus kisütése.

Harry kapcsán most nem beszélhetünk jellemfejlődésről, az a figura, akinek jobb korszakaiban megszokhattuk. Mellékszereplők között viszont van, aki újabb színekkel bővül.

Susan miatt nem tetszett annyira, mint a 4. rész, de egy jó Dresden-történet volt ez is.

 

Butcher: Halotti lepel – Mint fantasy: 100% változatos, izgalmakban és fordulatokban gazdag cselekmény, humorral.

Szubjektíven: 95% Susan az, akit képtelen vagyok megszeretni. Most pedig jelen volt végig.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8915616810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása