Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Collins: Futótűz

Az éhezők viadala 2.

2020. április 23. - BBerni86

Túlélésért küzdő, gyilkos játszmás, jövőbeli, kamaszos.

Katniss túlélte a viadalt, és otthon is megváltozott az élete. Már nem kell az életben maradásért vadásznia, a családját már nem fenyegeti a szegénység sem. Ám Peeta felismerte, hogy a lány csak megjátszotta az érzelmeket, így távol marad tőle. Gale jelentkezne a helyére, de ez több okból sem 4_23futotuz.jpgegyszerű. A világ előtt Katniss és Peeta az elátkozott szerelmesek, és a lány sem tudja, hogy legyen tovább. A Győzelmi Körút miatt azonban mással kell foglalkoznia: Snow megfenyegeti, ha nem csendesíti el a lázongó körzeteket, a családja látja a kárát. Majd újra a halállal kell szembenéznie: a 75. viadal a Nagy Mészárlás, amikor új szabályok lépnek életbe. Most a korábbi győztesek közül húzzák a résztvevőket. Katniss és Peeta kénytelenek visszatérni a viadalra. Nem várt szövetségesekre bukkannak, és Katniss új céllal küzd: Peetát akarja hazajuttatni. Nem sejtheti, hogy ez a játék már sokkal többről szól, mint a bajnokok élete és halála.

A filmek közül, de a regények között is ez a legerősebb. Ebben remekül ötvözi a szerző a disztópia és az ifjúsági regények elemeit, miközben minden korábbi erényét is megőrizte.

A történet továbbra is fordulatos és izgalmas, ifjúsági regényhez illően belső nézőpontból megfogva. Katniss a narrátor, így a világot megváltó eseményeket a lány szemén keresztül láthatjuk. Ezzel lehetővé teszi magának az írónő, hogy egy forradalmat is nagyon sajátos szemszögből mutasson meg.

Katniss most sem egy olyan hősnő, aki Szent Johannaként vezeti a szabadság felé a népet. Továbbra is az a legfontosabb neki, hogy a szeretteit biztonságban tartsa. Ám már ő maga is felismeri, hogy korábban mennyire önzően tudott viselkedni. Van egy nagy pillanata, amikor szinte kívülről látja magát, és elkezd változni. Ezt nagyon tudtam értékelni, mert korábban pont az nem tetszett benne, hogy mennyire egoistának tűnik. Most már komolyabban másokért küzd, és ha az még nem is merül fel benne, hogy mennyire jelentős lehet mindenkinek a személye, már megfogalmazza, hogy ideje lenne a változásnak, a másokért küzdésnek, amiben ő is szerepet tud vállalni. A viadalon sem magáért küzd.

Miközben Katniss oldalán itt ez a kamasz nézőpont, egy jobban megfogott érzelmi háttérrel, mint korábban, pontosan látjuk azt is, hogy működik Panem diktátori rendszere. Mennyire fontos a tömegek manipulálásában a média. A kedvenc részeim mind olyanok, amikor vagy a lázadás kis lépcsőit látjuk, vagy azt, hogy milyen szerepe van a nyilvánosságnak. A bajnokok kézfogása az interjúk végén. A Tizenegyedik körzetben Ruta dala.

Itt remekül működik, hogy Katniss egy átlagos lány, aki fel sem fogja, akaratlanul is milyen jelképpé vált. Amivel visszakanyarodunk a média fontosságához.

A regény első fele a lázadás felé vezet el minket, ott vannak a sorok között a jelek, hogy mi készül. Látjuk, hogy igyekszik hazugságokkal, nagyobb fegyelemmel és erővel a Kapitólium visszaszorítani a körzeteket. Talán kicsit lassabb, kevesebb az akció, de disztópiaként ez a rész az értékes.

A második felében pedig ott a viadal izgalmakkal. A cselekmény pörög, változatos, és sokkal ötletesebb ez a viadal, mint a 74. volt. Katniss és Peeta is sokkal jobban működik együtt, most már igazabbak köztük a dolguk, és itt már látni, hogyan egészítik ki egymást. (Nem is díjazom a szerelmi háromszög formálását, azt még most sem.)

Plusz, ebben a kötetben a rajongók megkapták Finnick Odair alakját. Ő a tökéletes hős, akiben minden a helyén van. Jó kinézet, jó stílus, és azért a felszín alatt ő is sokat szenvedett, megvannak a maga harcai.

Sajnálom is, hogy tudom, mi lesz abból, amit Collins itt megírt. Ez a sorozat legjobbja.

 

Collins: Futótűz – Mint YA disztópia: 100% a sorozat legerősebb kötete. A történet, a háttér, a szereplők is ok.

Szubjektíven: 100% markánsan vegyíti az ifjúsági és disztópia elemeket, Katniss is fejlődött.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5615635796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása