Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Quick: A lány, aki kámforrá vált

Burning Cove 2.

2020. május 02. - BBerni86

Nyomozós, kosztümös, romantikus.

Adelaide békés és nyugodt életet élt, mint könyvtáros. Aztán megismerkedett egy férfival, aki el akarta jegyezni. Ám mire a lány észbe kapott, a vőlegény bedugta egy diliházba, a feleségének hazudta, hogy rátehesse a kezét a lány örökségére. Adelaide azonban nem az a típus, aki kész feladni. Megszökik, és elmenekül. A vidéki Burning Cove lesz a menedéke, ahol nyit egy teázót. A Los Angelesben megfáradt hírességek szívesen látogatnak ide, a teaház is egyre népszerűbb. Amikor azonban egy jósnő, aki5_2a_lany_aki_kamforra_valt.jpg megjósolta a saját halálát, rejtélyes körülmények között valóban meghal, a város a kelleténél nagyobb figyelmet kap. Egy gyilkos jár köztük? Lehet, hogy valaki drogügyletekbe keveredett? Adelaide vőlegénye is újra színre lép. A lány csak a titokzatos Jake-re számíthat, aki körül szintén sok a titok, és láthatóan nem csak egy gyászoló férfi, aki felejteni érkezett ide.

Nem mondhatnám, hogy rengeteg Amanda Quick kötetet olvastam volna, de a kevésből is már kezdem látni, milyen séma szerint dolgozik az írónő. Ahogy ebben a regényben is ugyanezek az elemek fordulnak elő.

Ha tételesíteni akarom: egy letűnt korszakban játszódnak, de a történelem igazából nem fontos a cselekményben. Van egy páros: egy a korhoz képest meglepően önálló és független, erős akaratú nő és egy titokzatos férfi, aki elmenne álompasinak is. Ők menet közben nagyon egymásba szeretnek, és a végére közös jövőt terveznek. Egy bűnügy, aminek a megoldása nem éppen krimis, inkább bulváros.

Minden így van ebben a regényben is. A múlt században játszódik, de jelentéktelen a korszak. Talán csak annyi a súlya, hogy mai technológiával sokkal könnyebben meg lehetne oldani a nyomozást igénylő eseteket. A drogos szál, Zolanda öngyilkossága/gyilkossága is csak ujjgyakorlat lenne egy CSI egységnek. Csak itt még ilyen nincs, így a hősöknek kell kérdezősködni és összerakni a részleteket.

De nem krimis ez a nyomozás. Sok mindenre rábukkannak véletlenül is, valahogy olyan amatőrnek is tűnnek. Sokkal fontosabb, hogy közben hogyan gabalyodnak egymásba a főszereplők. A krimi és a kórházi visszaéléses történetek inkább csak színezik a románcot.

Mondjuk, még a kórházban történt kísérletezés és a betegekkel történő visszaélések a regény legérdekesebb pontjai. Amit a híres színésznővel műveltek ott, az rémálomszerű. De amennyire borzalmas lehetett az akaraton kívül beadott szerek tesztelése, a nemi erőszakok sora, az állandó rettegés, amiben élniük kellett, annyira ennek nincs itt súlya. A színésznő túl könnyen lépett tovább és állt bosszút. Adelaide is sok mindenen ment át, ha ő annyin nem is, mint a színésznő – mégis, egyik nőn sem látszik semmilyen trauma. Ez kissé mese habbal, de ismétlem magam: szórakoztató női regény ez, nem valami komolyabb.

A szereplők ennek megfelelően meseszerűek. Adelaide egy ponton ugyan modernnek, önállóan megfestett nő, de ha az alapvető értékrendszerét nézzük, akkor nagyon konzervatív is. Meg lehet pl. nézni, mennyivel boldogabb, amikor Jake felesége és nem csak a szeretője. Mert a házasság igenis fontos neki, bármilyen önálló és független legyen különben. Jake meg sziklaszilárd, jó kiállású, megbízható. Tipikus Quick regényhős, akibe nem lehet belekötni.

Különben, ezt a sorozatot teljesen összevissza olvastam eddig, és nem zavart. Minden történet teljesen külön szálon fut, legfeljebb a korábban/később megismert szereplők tűnnek fel egy-egy jelenet erejéig. Nem néztem meg, van-e még az írónő repertoárjában Burning Cove városában játszódó történet, de egy páros van még, akik nem kaptak saját regényt, de annyit feltűnnek a sorozat 3 részében, hogy szerintem a magánnyomozónő még színre lép.

Tipikusan azt nyújtja, ami az írónő védjegye. Se több, se kevesebb.

 

Quick: A lány, aki kámforrá vált – Mint női krimi: 60% kicsit krimi, nagyon románc, de végig mozgalmas és szórakoztató.

Szubjektíven: 50% tipikus Quick szórakoztatás, nekem nyálasabb, mint egy kriminek kellene.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr10015654468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása