Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hamilton: Eltékozolt ifjúság

Nemzetközösség Univerzum

2020. május 08. - BBerni86

Új technikás, életet megváltoztató, családi kapcsolatos.

Tim élete sokáig szinte tökéletes volt: az apja rajongva szerette egyetlen gyermekét, gyönyörű anyjára bárki irigy lehetett. Ha nem is a leggazdagabbak közé tartoztak, de kifejezetten jól éltek. A fiú már 5_8eltekozolt_ifjusag.jpgkamasz, amikor rádöbben, hogy az apja a világ leggazdagabb embere is lehetett volna, ha a találmányát nem adja ingyen a világnak. Így is jómódúak, és egy világ hálás neki a zsenijéért. A jutalom Tim 18 éves korában érkezik meg: egy új technológia lehetővé teszi az emberek megfiatalítását, és Jeff lesz az első alany, aki újra fiatallá válhat. Kezdetben mindenki örül, de a 70-es éveiben járó, huszonévesnek kinéző Jeff hamar forgatja fel a család életét. Újra beleveti magát az élvezetekbe: a házassága, amely különben is egy gazdasági alkun alapult, hamar omlik össze. Majd, amikor a férfi szemet vet fia barátnőjére, egyben első komoly szerelmére, apa és fia között is megromlik a viszony. Talán az emberiség még nem áll készen ilyen technológiára?

Az emberiség számára vannak olyan témák, amelyek egyidősek az öntudatra ébredésünkkel és amelyek örök álmokhoz vezetnek. Miért kell meghalni, és mi vár ránk a halál után? Hogyan lehetnénk tovább fiatalok? Örök élet és örök fiatalság. A fantasy irodalom is használja ezeket, nem véletlenül találták ki az isteneket, tündéreket, vámpírokat. Megannyi módja, hogy az emberek szembenézzenek a múlandósággal, és álmodozzanak valami másról.

A sci-fi területe is alkalmas lehet a téma feldolgozására, amint azt Peter F. Hamilton kötete is mutatja. E regényében Hamilton egy olyan világba vezet el bennünket, amikor feltalálják a megfiatalítás és ezzel együtt az élet meghosszabbításának módszerét. Egy kb. 80 éves öreg lesz újra 20 éves első körben.

Hamilton e történetben nem a világra gyakorolt hatást méri fel – pl. nem az a téma foglalkoztatja, hogy egy ilyen rendszerben mi történne a nyugdíjrendszerrel. 80 évesen lazán nyugdíjas már az ember, de ha visszafiatalodik, megint munkaképes lesz? Hogy bírja ezt a gazdaság? De ahogy mondtam, itt még nem ez a téma.

Sokkal inkább az egyéni változások, amelyekkel foglalkozik a szerző. Az idős emberre milyen hatással lesz, hogy a szelleme megint saját, fiatal testében van? Hogyan változnak a szokásai és a viselkedése? Hamilton nem pozitív képet fest. Jeff az élet élvezetébe veti bele magát, és nem foglalkozik azzal, hogy néz mindez ki. Elvileg nagy tudós, de nem a munka fogja érdekelni, hanem a sok nő, aki most a lába elé veti magát.

Bulváros is, ahogy Jeff szexuális élete, a kicsapongásai kerülnek a fókuszba. Nagyon panaszkodni nem fogok miatta, mert így egy sokkal emészthetőbb regényt kaptunk, mintha komoly társadalmi változásokról és hatásokról értekezne a szerző. De egy fokon már túlzásnak éreztem, amit Jeff művel.

Mert a felesége, ok, az soha nem is szerelmi kapcsolat volt, hanem üzleti megállapodás. Amit azonban a fiával művel, már más szint. A kérdéses, elszeretett barátnő nem maga a lány miatt fájdalmas. Tim még nem látta, de egy olyan lány volt, akinek a külseje az egyetlen eszköze, és korábban is csalta már a fiút, mert neki a szex csak játék. Tim ennél komolyabb és szerelmesebb volt, mindenképpen összetört volna a szíve. Ám amikor Jeff inkább választja a nyaralást és a szexuális kalandokat, minthogy a súlyosan sérült fiához bemenjen a kórházba, ott már biztos, hogy az erkölcsi szintje is nagyot esett.

Tetszett a könyvben különben, hogy milyen kis változásokkal, de milyen jövőbeli világot vázol a szerző. A karakterek most fontosabbak, de azért a világépítése sem rossz. A szereplők közül különben Tim lett a kedvencem, de emlékezetes alakok vannak a regényben.

Az univerzumból talán ezt a kötet tartják a leggyengébbnek, én viszont jól szórakoztam rajta.

 

Hamilton: Eltékozolt ifjúság - Mint sci-fi: 50% komoly téma kevesebb van benne, inkább bulváros irányba halad a történet.

Szubjektíven: 70% pont az tetszett benne, hogy inkább borzaszt/szórakoztat, mint világépítő.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3615671366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása