Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Erato

2024. szeptember 25. - BBerni86

erato.jpgFülszöveg: 

Érdemes ​meghalni félszáz tündöklően kívánatos lány között a kimerültségtől? Milyen az a hármas együttlét, ahol a harmadik fél a für­­dőkád? Mi történne, ha egy áruház polcain porosodó pornófilmek szereplői éjszaka életre kelnének? Milyen az igazán húsba vágó átok? Mit tesz a mélyűrben veszteglő űrhajó legénysége, ha energiát csak egyetlen módon szerezhet: valamelyiküknek szeretkeznie kell egy idegen lénnyel? Pontosan milyen partner szükségeltetik a sikeres termékenységvarázshoz? Mi a közös a leláncolt, rózsaszín alvó­­ma­cikban, lakkruhás dominákban és Fran­çois Truffaut-ban?

Mindezekre a kérdésekre és még sok egyébre választ adnak erotikus novellapályázatunk győztes szerzői, akik a klasszikus és modern fantasy, valamint a sci-fi műfaji háttere előtt vállalkoztak arra, hogy felvillantják a szexualitás egy-egy sajátos vetületét. Reméljük, hogy elsősorban felnőtt olvasóinknak szánt kötetünk novellái között mindenki talál olyan írásokat, melyek szórakoztatják, megragadják, netán elgondolkodtatják.

Szerintem: 

Annak idején Babits adott ki egy verses kötetet, ami a maga korában elég botrányos lett. Ott is a testi szerelem volt az összekötő elem – nem is annyira a versek, inkább az illusztrációk tették tiltólistára a könyvet. Hasonló itt is a téma, de ez már egy kevésbé botrányos darab.

Annak ellenére, hogy a szexualitás

köti össze a történeteket. Alapvetően fantasy novellák vannak benne, de a végére sci-fi történetek is érkeznek. Hát igen, mint kiderül, nem csak fantasy lényeknek, de akár az intelligens háztartási eszközöknek is lehet köze a szexhez…
Mennyire tabudöntő a könyv? A mai kínálatban még csak kiemelkedni sem tud. Minden történetben van szexjelenet, de azért nem egy pornó gyűjtemény. Nincs sem olyan részletesség, sem olyan perverziók, amelyeket egy-egy mai bestseller megenged magának. Talán az benne a legmerészebb, amikor a Kaland a szerelemmel történetében a másvilági lányok Árgyélus királyfit közösen használják, és kb. egymás után lovagolják meg, amíg már a fiú csak hever kb. félájultan és igazán fel sem fogja, hogy éppen csoportos erőszakot követnek el ellene, mert azért ebben már ezt a vonalat is felfedeztem. Az azért igaz, hogy van merészebb és sejtelmesebb leírás benne.

Azt szerettem benne, hogy sokféle fantasy kapott benne helyet. A tündérmese-adaptációtól kezdve urban fantasy világon át a majdnem mágikus realisztikusig terjed a skála. A címek is inkább utólag fedik fel magukat, így előre soha nem lehetett tudni, mi fog következni. Mint a Rókacsapda, amelyben van is egy Róka nevű szereplő. De ki fog kinek a csapdájába esni? Az csak a végére derül ki szinte csalimeseként. A sci-fi ilyen szempontból kevésbé változatos, de az volt a kevesebb történet a novellák között. Az űrkaland és a tudományos továbbgondolás, ami felismerhető.

Ami különben meglepetés volt, hogy a később On Sai néven ifjúsági sikerszerző írónő itt még a születési nevén publikált. Két novella került be tőle – az Esővágy, ami egy másik kiadónál, másik néven megjelentetve a novellás kötete címadója is lett, illetve a Nyolc négyzetméter a világ, amely szerintem a kötet egyetlen humoros darabja azon túl, hogy milyen ötletet visz végig.

Ami a legtöbb novellát el tudta adni nekem, az ötlet. A Mielőtt a nap felkel, amely némi túlzással akár a Targaryen családban is játszódhatna. A fiú a nővérét nem csak a trónról löki le, de saját hasznára prostitúcióra is kényszeríti. Mara persze nem hagyja magát, szövi a puccsot, és az sem tudja eltéríteni, amikor bátyja lánya a szeretője lesz, és valóban megszereti a hercegnőt. A trónért mindent. Különben ez a kötet egyetlen LMBTQ tartalmú darabja, egy mai válogatásban valószínűleg már nem így lenne, de ez már egy régebbi kiadvány. El van helyezve egy nagyobb világban, kellően bulváros és merész is.

A Testközelben, amely az egyik kedvenc témámmal játszik el. Milyen hatással vannak ránk a szagok? Az, ahogy Ági láthatatlan énje, amely az illatokért felel – Gábi – hogyan befolyásolja a lány vizsgáját, szerelmi életét pusztán a kiválasztott illattal, még jobban le is kötött, mint Ági és Gábi egyre bonyolultabbá váló kapcsolata. Különben ebben a novellában az is megérne egy misét, hogy a káros kapcsolatokról értekezzünk. Ricsi kapcsán lehetne nézni, hogy mi nem kapcsolat igazából, csak manipuláció és kihasználás.

A Nyolc négyzetméter a világ abszurd helyzete azzal, ahogy az intelligens háztartási eszközök érzelmeket táplálnak a használóik felé és még kis drámák is lezajlanak közöttük. Abban van valami abszurd humor, ahogy a fürdőegység, Szenzi rákattan a gazda barátnőjére, miközben Holo már gyilkosságot tervez, hogy csak övé legyen Szenzi. Azért még thriller szintet nem ér el, de könnyen azzá lehetne írni. Mintha már olyan is lenne is, amiben az okos ház fordul a gazda ellen…

A Szerezz energiát! – amely egy üzletelő űrhajó egyik kalandját meséli el. Mintha egy sci-fi sorozat egyik sorozatrésze lenne, amiben gyorsan pótolni kell a hajó energiáját, vagy az űrbe vesznek. A megoldás hozza majd az erotikus vonalat – hiszen egy olyan faj képviselőit szállítják éppen, akik energiát termelnek. Lehet tippelni, mivel. Van harci helyzet, űrkaland, egy összetartó csapat sokféle taggal és a rész vészhelyzete, amit a csapat szexi fiúja lesz kénytelen megoldani a sármját is bedobva.

Ezek a számomra leginkább emlékezetesek, de a legtöbb novella tetszett. Egy volt, ami nagyon kiemelkedett azzal, hogy igazán se nem fantasy, se nem sci-fi. Meg különben is, ennek a cselekménye se tetszett. Az átok. De hol az átok? Adott egy Lüszi becenevű, magát jó nőnek képzelő nő, aki gyereket akar. De nem tud megfoganni – ez az átok? A körükben mozgó fiatal Tivadar el lesz csábítva, hátha a férj sejtjeivel van a gond. Lüszi boldog és kielégült, még meg tud felelni egy olyan jobb pasinak, mint Tivadar. Hogy nagyon pofára essen, amikor kiderül, hogy a férje minden megtakarításuk kifizette a fiúnak, hogy hajlandó legyen ágyba menni a nővel, akire különben rá se nézne, nemhogy megfektetné. Akkor Lüszi átkozódik. Vagy ez az átok? Szóval, ezt egy sima szexnovellának előbb éreznem, nem találom benne a más elemet. Meg különben is, annyira taszító hősnő, mint Lüszi, nincs még egy a kötetben. Plusz, a Dallast idéző elem. Már a kötet megjelenésekor réginek tűnik, de ma… Szerintem egy bizonyos kor alatt már nem mond semmit az olvasónak semmit Lucy Ewing bedobott neve.

Nem az a könyv, amit nyugodtan olvasgatnék a vonaton – ahhoz egy szolidabb borító kellene, de különben a tartalommal nem volt gond. A nagyon nagy többségre igaz, hogy van benne szex is, de attól még értelmes sci-fi és fantasy történetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7918498496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása