Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Patterson: A fekete trikó

2020. május 18. - BBerni86

Kerékpár versenyes, rivalizáló, merényletes.

Marc gyerekkora nem volt éppen egyszerű. Egy becsúszott terhesség miatt házasodtak össze a szülei, és évekig szenvedtek egymás mellett. A fiukat aztán egyikük sem szívlelte maga körül. A fiút a kerékpározás mentette meg, célt adott neki. Amikor egykori katona apja őt is besoroztatta, a 5_18a_fekete_triko.jpgversenyzésért rajongó felettese kiemelte a fiút az újoncok közül, betette a katonai nyomozók közé, és az egységek közti versenyekre járatta. Marc annyira a sport szerelmese lett, hogy leszerelés után profi karrierbe kezdett. Nem lett a legjobb, de ő vált a világ egyik legjobb kerékpárosának elsődleges segítőjévé. Most a Tour de France van soron, amit Steve ötödik alkalommal is meg akar nyerni. Ám rejtélyes balesetek történnek, és a rendőrség egy merénylőre gyanakszik. Marcot kérik fel, hogy legyen a versenyen belül a szemük. Miközben Mac próbál rájönni, ki akarhatja a versenyt szabotálni, el kell döntenie azt is, hogy továbbra is Steve Panata hű segítője marad, vagy ő maga hajt rá az aranyra.

A sportversenyekről könnyebb jó filmet készíteni, mint regényt írni. Annak megvan az izgalma, ahogy az ember a képernyő előtt nézi, hogy valakik az aranyért küzdenek – bármilyen sportban. Még sakkozókról is lehet nagyon izgalmas filmet készíteni. Ugyanezt a hatást írásban elérni, már nagyobb feladat.

Főleg, ha olyan sportágat választ a szerző témának, mint a kerékpározás. Hiszen, ahogy a regényben is olvashatjuk, a kerékpározás nem egyszerűen egy játék. A kerékpározás küzdelem, nem is annyira a versenytársak ellen, hanem a saját teljesítőképességük és a fájdalom ellen. De ennek a regénynek sikerült izgalmassá tenni a Tour de France bemutatását – még nekem is, aki egy kerékpáros versenyt sem láttam még.

Díjaztam, hogy nagyon érthető a sportverseny benne. Sok minden megvilágosodott, amivel eddig nem tudtam mit kezdeni. Miért kell a bajnokok köré egy teljes csapat? Milyen taktikák vannak versenyzés közben? Milyen szerepe lehet egy edzőnek egy kerékpárversenyen? Mi az a hegyi menő? A regény bevisz a kulisszák mögé, és egyszerre érdekesen, egyszerre érthetően mondja el, mi miért és hogyan történik. A segítőkről ilyen értelmesen még nem is olvastam.

A kulisszákon túl a versenyek hangulata, az izgalom is megvolt a történetben. Egészen a végéig vannak a fordulatok, és változnak az esélyek. Nem csak a merénylő miatt, de a versenyen belül is történnek nem várt meglepetések. Hogyan tudják egyesek a győzelemért elárulni egymást? Hogyan áll ki a mezőny az igazságtalanság ellen. Álnok és felemelő pillanatok váltják egymást, miközben mindenki a minél jobb eredményre és a sárga trikóra hajt. A végéig pedig nem tudni, ki veheti fel azt Párizsban…

A történetben van egy nagy belső konfliktus is. Marc a legjobb hegyi menő, aki rengeteget fejlődött az utóbbi években. öreg mentora, szakmabeli barátnője is meg van róla győződve, hogy neki kellene bajnoknak lennie, és nem Steve segítőjének. Ám a két férfi sok szállal kötődik egymáshoz, és Marc komoly harcot vív magában is. A sárga trikóért megéri feláldozni egy ilyen barátságot? Vagy Steve nem is az, akinek jó 10 éve hiszi?

A karakterábrázolás különben jól megy a szerzőnek. Nem jó és rossz, hanem emberi szereplőket teremt, akiknek mind megvannak a maguk mozgatórugói. Lehet őket kedvelni vagy utálni, de egyszerűnek látni nem.

A krimi vonal az, ami talán kevesebb. Marc elsősorban versenyző, és csak mellette pörög az agya, kitől látott valami gyanúsít, kinek milyen indítéka lehet. A történetet megfűszerezi a vonal, hoz csavart is, de azért ez inkább egy izgalmas sportversenyes regény, mint krimi.

Kellemes meglepetés volt ez a regény, amit elejétől a végéig élveztem, miközben pár dologgal meg is világosodtam a kerékpáros sport kapcsán.

 

Patterson: A fekete trikó - Mint krimi: 80% krimit, belső drámát és sportot vegyítő, gyors és izgalmas történet.

Szubjektíven: 100% sokrétegű, és a kerékpáros verseny éppen annyira izgalmas, mint a krimi.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr515688876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása