Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kondor: A budapesti gengszter

Bűnös Budapest előzményregény

2020. május 21. - BBerni86

Nyomozós, beépülős, gengszteres, múlt századi.

1929, Amerikai Egyesült Államok. A szesztilalom tart, és a bűnbandák kész iparágat hoztak létre az alkohol gyártására és forgalmazására. Mert amíg kereslet van, piac is akad. Olyan szinten behálózott már mindent a bűnözés és korrupció, hogy magas politikai szinteken is a vezető gengszterek barátai ülnek. Vannak, akik ezen változtatni akarnak, de ehhez beépített emberekre van szükség. Az újságíró5_21a_budapesti_gengszter.jpg Gordon Zsigmond egykor bokszoló volt, megvannak a kapcsolatai. A szakmai büszkeségét is felkeltik, így vállalja, hogy Al Capone bandájába szegődik, és bizonyítékot gyűjt a korrupcióra. Ahogy azonban lőni kezdenek, nőnek a tétek, Gordon rá kell, hogy döbbenjen, most csak magára számíthat. Véletlenül belebotlik egy puccskísérletbe, ami életveszélyt jelent. A szerettei veszélyben, segítség nincs, ő pedig az árulók nyomába ered, mielőtt mindenkit elveszít, aki fontos a számára.

A Bűnös Budapest mindent kipipált, amit magyar regény ki tud. Közönség- és szakmai siker. Kiadták más nyelveken is. Filmesítették. Annyira népszerű a karakter és a világ, hogy sorozattá tudott fejlődni. Most itt van az előzménykötet is: azt tudtuk eddig is, hogy Gordon a szakmát Amerikában kezdte. De mi történt ott vele? Miért jött haza? Itt vannak a válaszok.

Mivel előzményregény, az is nyugodtan olvashatja, akinek ez lesz az első találkozása a szerzővel és a hősével. Az előismerettel rendelkezőknek van benne pár utalás, amin tudunk mosolyogni, de igazából ez egy kerek, önálló történet, ami nem igényel előzetes tudást.

Érdekes és izgalmas a korszak, amelyben játszódik. Legendás gengszterek között mozog a főszereplő, nem véletlen, hogy éppen Al Capone szervezetébe tartozik az a banda, ahova beépül. Kondor jól vegyíti a valós és kitalált elemeket, így egy olyan szórakoztató regényt alkot meg, ami valósnak is érződik az egyéb értékei mellett. Láthatjuk a kor tipikus helyszíneit, a bárokat és illegális szeszméréseket, az alkohol szállítmányozást az éjszaka leple alatt, miközben a rendőrök fogásra lesnek. (Vagy éppen a másik bandába tartozó bűnözők, magukat rendőrnek álcázva.) Ahhoz Gordon alacsony szintre épül be, hogy pl. a politikusokkal való játszmákat átlássa, de azért így is sikerül majd olyan összeesküvésre bukkannia, amely felsőbb szinteket is érinteni fog.

A magyar szál – valahol értem, miért kellett egy Gordon Zsigmond történetbe ilyennek is lennie. De most komolyan, mennyi esély van arra, hogy az összeesküvő magyar, és aki a nyomában jár, az is az, így megérti, amikor az magyarul telefonál? De ok, tudjuk, mindenhol vannak magyarok, miért ne lehettek volna Capone társaságában is? Olvasva nem is zavart a dolog, jól be van illesztve a cselekménybe, utólag húzom csak fel kicsit a szemöldököm.

A regény különben kétarcú. Egyrészt, Gordon nyomoz, és újságíróként van jelen a cselekményben. Ez azonban eléggé háttérbe szorul, és inkább azt látjuk, ami a bandán belül történik és amihez neki is alkalmazkodnia kell. Mintha maga is szeszcsempész lenne, és így inkább egy noir bűnregényre emlékeztet, mint krimire. A regény második felére, amikor már hősünk nem álcában van, ez az arány azért változik. Gordonnak hamar át kell látnia mindent, és alkukat kötni, maga és a családja érdekében.

Valahol talán az fájt ebben a regényben, hogy mennyire komor a világa. Tudtam, hogy happy end nem lesz, nem is vártam. De sok szenvedés jut a végére, és az igazság sem olyasmi, ami kiderülhet és rendet lehetne tenni. Korrupt a rendszer, nincs olyan személy, aki képes lenne igazságot szolgáltatni. Csak az életben maradás meg nem elegendő ahhoz, hogy jól érezzem magam a történet végén.

Maga Gordon az a figura, akit már ismerünk. Lélekben ugyanaz, talán fizikailag fiatalabb.

A szesztilalom és a bűn világának ábrázolása tetszett, hangulatos a sztori, csak lélekölő is.

 

Kondor: A budapesti gengszter – Mint noir krimi: 75% érdekes tablót fel a szesztilalomról, a hős karakteres, a nyomozás is ok.

Szubjektíven: 60% kicsit több krimit szerettem volna, a vége is… noir belekeseredő szürke?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6515710692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása