Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Róbert: Keresd az igazit!

Lélekfény 1.

2020. május 28. - BBerni86

Elrendelt, szerelmes, igazságot kereső.

A tírek különleges áldást kaptak az isteneiktől. A kezükön jegyet viselnek, mely kamaszkorban jelenik meg, és amely elárulja, ki a nekik rendelt tökéletes pár. Az olvasók járják a vidéket, kiolvassák a jeleiket és megtalálják az összeillő embereket. Biztosak lehetnek abban, hogy azzal osztják meg az életüket, akinél jobbat nem találhatnának. Elina még kislány volt, amikor már biztosan tudta, hogy neki Kellán az igazi. Amikor a jele megjelent, viszont sokkoló igazság derült ki: mivel a fiúval 5_28keresd_az_igazit.jpgmegegyező oldalon van a jele, soha nem lehetnek együtt, azzal kivívnák az istenek haragját magukra és az egész népükre. Igyekeznek beletörődni a helyzetbe, és elmenni ahhoz, aki az olvasó szerint a nekik rendeltetett ember. Elina azonban egy olyan férfi mellé kerül, aki rideg vele, megveti a lányt. Elina kezdi sejteni, hogy hazudtak nekik. Megszökik, hogy Kellán nyomára akadjon, és egy olvasóval hozza össze a sors. Milo is gyötrődik, mert a saját bőrén kezdte el megtapasztalni, hogy az olvasók már nem a szent szabályok szerint dolgoznak, és szörnyű titkaik vannak.

Bár alapvetően fantasy, gyorsan mellé kell tenni, hogy ez romantikus regény is egyben. Van varázsos elem, és kitalált világban játszódik, de az igazi konfliktusok mindegyike a szerelem miatt van. Ki kit szeret, mi és miért tiltott a szerelmi életükben. Így inkább a romantika kedvelőinek érdemes elolvasni, nem a fantasy regények szerelmeseinek.

4 fő karakter van, de igazából ketten vannak, akiket nagyon alaposan megismerhetünk. Elina és Milo. Mindketten szenvednek a nekik jutott helyzetben, és érzik, hogy valami nem stimmel köröttük. Elina egy törékeny lánynak tűnik, de képes összeszedni magát, és erején felül cselekedni, hogy a szerelmével lehessen. Olyan szempontból tipikus ifjúsági hősnő, hogy helyes, törékeny, erkölcsileg rendíthetetlen, és nem lehet belekötni a jellemébe sem. Túl jó, hogy igaz legyen, csak körötte a világ nem túl jó.

Milo már izgalmasabb karakter, mert ő a rendszer egyik fogaskereke. Neki kellene legjobban hinnie abban, hogy amit csinálnak, szükségszerű és jó. De kételkedni kezd – részben a személyes igényei miatt, részben azért, mert Elina és a mentora történetéből látni kezdi a rendszer romlott részeit. Ahogy ő keresi a helyes utat és a megoldást, ahogy az ő szenvedései mélyebbek a sima szerelmi traumáknál, nekem ő lett a szimpatikusabb a szereplők közül.

A szerelmi partnereik, Kellán és Deniel lényegesen kevesebb vonással jellemzettek, kevesebbet is szerepelnek. De, ha már őket emlegettem, az nekem furcsa, hogy az egykezes párokat szigorúan tiltják – majd kiderül, milyen társadalmi okokból – az egynemű párokat meg nem? Pedig nekik még nehezebben – sőt, sehogy – lehetnek utódaik, mint az egykezes pároknak. Ha a cél a faj fennmaradása, tiltottnak kellene lennie a Deniel és Milo közti vonzalomnak.

Valahol tudtam értékelni, ahogy a nagy romantika mellett azért a világ felépítésében is megmutatkozik némi logika. Hogy kellett a vallási dogmákat módosítani egykor, hogy az emberek ne haljanak ki. Hogyan vezetett minden odáig, hogy a hamis eszméket is fel kelljen tartani már nem a nagyobb jó, hanem kevesek érdekében.

Működik kamaszregénynek is, mert Elina és Milo is nagyon fiatalok, akik mindent nagyon belülről élnek meg, és Róbert Katalin alaposan ki is fejti, mit gondolnak, hogyan éreznek. Ahol kevesebb a tényleges cselekmény, ott sokkal több a belső történés. De alapvetően igaz, hogy ez leginkább karakterközpontú regény, hiszen minden oda vezet vissza, hogy az a szereplőkre hogyan hat. A cselekményt belülről érik meg, a világuk az érzelmeikben is hatnak rájuk, és ez alapján hoznak további döntéseket.

Túl romantikus, nagyon meseszerű nekem sok része, de egyszer el lehetett olvasni.

 

Róbert: Keresd az igazit! - Mint fantasy: 65% romantikus világépítés, lelki oldalról mélyen ábrázolt karakterekkel.

Szubjektíven: 55% könnyű volt olvasni, egy-egy szereplőt megkedveltem, de túl szerelmes.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8015726990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása