Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

McCarten: A két pápa

2020. június 20. - BBerni86

Vallástörténetei, emberi sorssal foglalkozó, egyházi.

Két nagyon más ember, akik ugyanazt a hivatalt látták el. Az egyik német, a másik argentin. Mindketten papok, és mindketten Szent Péter örökébe léptek. 2013 az év, amelyre több száz éve nem akadt példa. A pápa kijelentette, hogy lemond és a bíborosoknak újabb vezetőt kellett választani az egyház élére. Előállt egy olyan helyzet, amikor két pápa él a Földön. Az egyik leköszönt pápa ugyan, de még mindig vannak, akik inkább az ő irányvonalát 6_20a_ket_papa.jpgtekintik mérvadónak. Ez a kötet az ő történetük: a konzervatív Benedeké, aki nem bírta el a pápai korona súlyát. Aki, annak ellenére, hogy az egyház hagyományainak őre, a lehető legradikálisabb lépést tette meg a lemondásával. A másik az emberszerető, közvetlen Ferenc, aki már névválasztásával is jelezte, hogy újító lesz, nem pedig a konzervatív értékek őre. Hogyan lettek papok, milyen életutat jártak be, milyenek voltak/milyenek pápaként?

Általában az a személy vagyok, aki arra buzdít, hogy ha egy kötetből film készül, mindenképpen a regényt is olvasd el. Ha lehet, még a film előtt, hogy ne befolyásoljon az, hogy milyen színész játszott egy-egy karaktert. (Saját negatív példa: amióta vannak Harry Potter filmek, a regényeket is a filmszereplőkkel látom magam előtt, pedig a gyerekszínészeket kivétel nélkül rühelltem a filmen.)

Ez a kötet lesz a kivétel a szabály alól. Érdekel A két pápa, és ne adj isten új ismeretek begyűjtése mellett szórakozni is szeretnél kicsit? Akkor a filmmel sokkal jobban fogsz járni. Abban emberi történetet kapsz, emberi drámákkal és két nagyszerű színésszel. Ha a regényt választod, ismereted bőven lesz új, de hogy élvezetben nem lesz részed…

A két pápa McCarten tolmácsolásában ugyanis remek tényirodalom, de szórakoztató faktor nincs benne. Minden, amit érdemes tudni a pápaválasztásról, Benedek és Ferenc személyéről, össze van benne gyűjtve. Nagyon alaposan, több oldalról alátámasztva és a maga módján profi munka.

Még arra is volt érkezése a szerzőnek, hogy játsszon az idősíkokkal. Nem lineárisan halad, hanem logikailag építi fel a kötetet. Elindulunk Benedek megválasztásával, megismerjük a két főszereplőt, és visszamegyünk egészen a gyerekkorukig. Látjuk, milyen terhekkel nem bírt el Benedek, és a szerző fejtegeti, mi oka lehetett a lemondásra. De visszatérünk a múltba is, hiszen annak külön fejezetet szentel, hogy az argentin forradalmi időszakban milyen bűn terhelhette meg Ferenc lelkét. Majd kicsit a könyv jelenébe járunk, hogy milyen pápa lett Ferenc, milyen a kapcsolata Benedekkel, az egyházzal. Jobb így, mint lineárisan lett volna. Ha regényesebben lenne megírva, kifejezetten jól működött is volna. (Ahogy a filmen működik is.)

Az ennyire kortárs témáknál izgalmas az is, mennyire teszi bele a szerző a saját véleményét és meggyőződését a történetbe. McCarten a sorok között jelen van. Nekem nagyon az a benyomásom volt, hogy Ferenc szellemisége és munkássága sokkal közelebb áll hozzá, mint Benedek. Hogy drukkol annak, hogy Ferenc valóban új alapokra helyezze a katolikus egyházat. De mivel vallásról nem értekezünk, és én még csak katolikus sem vagyok, ezt a témát annyiban hagyom.

Még valami, ami hiányzott nekem a kötetből: ez egy olyan történet, ami annyira mai, hogy rengeteg fotó van róla. A kötetben viszont nem kerültek bele képek. Persze, akit érdekel, neten könnyen rákeres és kap millió találatot, de legalább a két pápáról egy kép, mondjuk az első hivatalos megjelenés a Szent Péter bazilika erkélyén, az nagyon hiányzott.

Foglaljuk össze! Egy profin megírt ismeretterjesztő kötet, sok ténnyel, és a szerzői hang sem veszett el. Viszont, keményen tényirodalom. Nem olvasmányélményért olvasható.

 

McCarten: A két pápa - Mint dokumentumregény: 75% alapos és sok forrásból dolgozik, de olvasmányos nem lett.

Szubjektíven: 40% a film után csalódás volt. Emberi dráma helyett ténygyűjtemény.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3915904102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása