Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Johnston: Az áruló isten

A zsarnokság kora 1.

2020. június 28. - BBerni86

Bosszút álló, mágikus, múltat felfedő.

Edrin Walker már egy évtizede száműzetésben él, és rejtőzik a démonok elől. Alkut kötött: hagyja az emlékeit elveszni, száműzetésbe vonul, cserébe a legjobb barátja és családja biztonságban lesz. Az alkut azonban 6_28az_arulo_isten.jpgmegszegik, Walker barátja szörnyű halált hal. A férfi így hazatér, hogy bosszút álljon érte, kiderítse mi történt. A hazatéréssel együtt a múlttal is szembe kell néznie: elkezdenek visszajönni az emlékei, és minden jel arra mutat, hogy Edrin végzett egy istennel. Ahogy a mágusokat valaki sorban levadássza, Walker a gyilkos nyomába ered, és egyre biztosabb benne, hogy szüksége lesz az emlékeire, mert akivel most meg kell küzdenie, több embernél és mágusnál. Ám arra semmi nem készítheti fel, hogy azokról mit tud meg, akiket szívből szeretett.

Egy újabb történet, ami epikusan nagy kalandnak ígérkezett, de nem lett az belőle mégsem. Így, bár tetszett a könyv, valamennyire mégis csalódott vagyok.

A világot, amennyit a szerző megmutatott belőle, érdekesnek és változatosnak találtam. Ebben az univerzumban egyeseknek mágikus képességeik vannak, mindenkinek valami más. Ugyan vannak központi elemek, olyan alapok, amit mindenkinek megtanítanak, de az egyedi képesség az, amivel igazán ki lehet emelkedni. Walker képessége félelmet keltő: az elme manipulátora. Ott a hozzá hasonlókat zsarnoknak nevezik, mivel egész embertömegeket lehet képes rabszolgasorba taszítani, hogy rabszolgaként imádják és robotoljanak neki.

Ez a képesség, a reakciók rá, amelyek nagyon okosan vannak megírva, és nagyon le is kötöttek. Walker maga is harcol a belsőjében levő erővel, soha még ki sem próbálta, igazából mire lenne képes, ha akarná. Tudja, hogy ez az erő könnyen gonosszá tehetné, és ha néha van is kísértés, hogy használja, nem teszi. Ugyanakkor a társadalom is reagál rá, ha Walker igyekszik tompítani is a reakciókat azzal, hogy megjátssza, mennyivel gyengébb, mint valójában. Van azonban, aki már az elején megelőző csapást mér, a hagyományoknak megfelelően…

Walker karakterét nagyon bírtam. Eleve az, amit már feljebb írtam. Ahogy magával harcol. Pedig nem tartja magát jó embernek, csoda, hogy még él, de akkor is kitart az elvei mellett. Sokkal hősiesebb, jobb ember, mint amilyennek mutatja magát. Erre majd kapunk egy történetet is, amely újraértékeli a karakterét és a mágusok világát.

Tele van ötlettel és lehetőséggel ez a világ, de egyelőre csak egy kisebb kalandot kaptunk belőle. Ha az események máshogy haladnak, epikus nagy harc lehetett volna, így viszont helyi ügy marad, amit páran is el tudnak rendezni. (Eszembe is jutott a Nocturna, amivel vannak hasonlóságok a történet alapjaiban. Az egyedi mágikus képességek, a gonosz megállítása, melyet kis léptékben megoldanak, és nem lesz epikus így a történet.)

De, ha már felhoztam a Motayne-könyvet, azért ez abban nagyon más, hogy egyértelműen felnőtt regény. Mocskosabb a világa, a karakterei és a nyelvezete is. De ez jól áll neki – ez egyértelműen felnőtt regény, nem gyerekkönyv.

A nyomozás korrekt, még tetszett is, ahogy a törvényszéki módszertan helyett itt a mágia viszi előre a nyomok megfejtését. De a kalandok és a mágikus harcok is olvastatták. Cselekményközpontú, izgalmas regény, amelynek a hőse is összetett, jól megírt karakter.

Amire még érdemes kitérni, hogy mennyire dark ez a fantasy. Nem annyira. A nyelvezete helyenként durvább, mint a köznyelv. Vannak benne sötét események, és a hősnek is vannak komorabb jellemvonásai. De összességében megmarad egy határon belül, nem megy el olyan messze, mint McDonald a maga sorozatában.

Van folytatása, szerintem bőven van még ötlet is a szerzőben, úgyhogy folytatása következik.

 

Johnston: Az áruló isten – Mint fantasy: 75% ígéretes világú, izgalmas történet, egy kellően sötét hőssel a középpontban.

Szubjektíven: 70% nagyobb kalandot vártam, a szöveg se mindig tetszett, de Walker ok.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3015972322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása