Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Moore: Az éjszaka fénye

2020. július 15. - BBerni86

Bírósági, felfedezős, történelmet formáló.

Paul fiatal ügyvéd, aki évfolyamelsőként diplomázott, és most teszi meg az első lépéseit, mint ügyvéd. Az első ügyfelének imponál, hogy még nincs elkötelezve senkinek. Hogy milyen képességei vannak. Mert amire felkéri, a 7_15az_ejszaka_fenye.jpglehetetlennel ér fel. George Westinghouse küzd, hogy a vállalata túléljen. Edison egy vagyonra perelte, mert szerinte Westinghouse az ő szabadalmán alapuló lámpákkal forgalmazza az áramszolgáltatását. Edison a közvélemény szemében egy mágikus zseni, vagyonos – hogy lehetne felvenni vele a harcot a tárgyalóteremben? Miközben Paul ezen dolgozik, egy újabb nagy elme csatlakozik a játszmához. Tesla, aki egykor Edison embere volt, de már a saját ötleteit akarja megvalósítani. Az elektromosság sorsa a tét, míg Paul végzetesen beleszeret egy híres énekesnőbe, és a szakmai sikeren túl a boldogságért is harcolnia kell.

Meghatározó találmányok a történelemben. Ha megnézzük, hova vezetett, az elektromosság biztosan az egyik legfontosabb a listán. Már vannak olyan katasztrófaregények, amelyek azt képzelik el, mi történne, ha hirtelen nem lenne többé áram. Nem lenne happy end.

Graham Moore a kezdetekre visz vissza, és megtalálta a módszert, melyben mindhárom meghatározó karaktert megtudja mutatni sajátos tulajdonságaival együtt. Nem az egyik feltalálót helyezi a középpontba, hanem egy kívülállót. (Paul különben szintén valós személyen alapul.) Ügyvéd, nem sokat ért a fizikához, így könnyebben azonosultam vele, ahogy folyamatosan küzd azért is, hogy értse min dolgozik, miért küzd. Bele lehetett építeni a történetbe olyan részeket, amikor Paulnak magyarázzák valaminek a működését, igazából azonban nekünk, olvasóknak szól a fejtágítás.

Jó azért is, mert egy kívülálló szemével néz erre a három emberre. Moore arra ment rá, mennyire mások voltak. Edison egy olyan fejlesztői gárdát hozott össze, akik meg tudták valósítani a vízióit. Egy látnok, vezéregyéniség, aki kellő egóval utat mutat. Westinghouse, a gondos iparos, akinek a termék minősége az első. Aki addig javítja az árut, amíg az tökéletes nem lesz. Tesla, a különc és látnok zseni, akinek az eredetiség és az ötlet az elsődleges. Graham Paul alakján keresztül ki tudja mondani és mondatni, hogy az elektromosság sikeréhez mindhárman kellettek. Az áramháborúról ír, de mégis azzal a tanulsággal lehet letenni a kötetet, hogy mindenki letett valamit az asztalra, egymás nélkül senkinek se ment volna. Ami szerintem jó tanulság: kompromisszumok és összmunka kell a sikerhez.

Moore több zsáner elemével dolgozik, és így még változatosabb a kötet. Van tárgyalótermi része (lehetett volna több is), van szerelmi szál (Paul a cselekményen belül ismerkedik meg élete szerelmével, és az egész kapcsolat története is meg van írva, de ugyanabban a stílusban, mint a regény többi része. Ez nem szenvedélyes vagy csöpögős. Még érzelmi szinten is van benne tárgyszerűség.) és történelmi regénynek is működik. Moore sűrítette az eseményeket, kicsit a fantáziáját is bevetette, de ezzel csak olvasmányosabbá és szórakoztatóbbá tette a regényét. Nem dokumentumregény, nem is kell számon kérni a csúsztatásokat.

A stílusa is tetszett. Olvasmányos, könnyed, de komolyan lehet venni és hiteles is. Értelmes szórakoztatás, amiben vannak tudományos és történelmi ismeretek, és egy letűnt kor története is. Hangulatos.

Mégis, minden jósága mellett volt hiányérzetem is. Ami leginkább azért lehetett, mert tudtam, hova futnak ki a szálak. Ismert sztori, filmet is láttam erről az időszakról, nem lehetett meglepni. De az ismert történeten túl is, kevés a feszültség. Volt egy olyan érzetem, hogy ez így és csak így történhet. Akkor miért izgultam volna?

Összességében pozitív nyomokat hagyott bennem, korrekt regény volt.

 

Moore: Az éjszaka fénye - Mint történelmi: 75% sűrített és regényszerű, tele izgalmas karakterekkel és fordulatokkal.

Szubjektíven: 70% tetszett, ahogy összefogta a témát a szerző, de valami hiányzott.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2916007704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása