Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Butcher: Vérrítusok

Dresden 6.

2020. augusztus 23. - BBerni86

Átkot leküzdő, családi titkos, vámpíros.

Harry Dresden élete most lett könnyebb. Éppen egy tucat himalájai démonnal vette fel a versenyt, hogy visszaszerezze a szentélyből ellopott kiskutyákat, amikor már újabb baj közeleg. A városban a vámpír, akinek 8_23verritusok.jpgHarry feje lenne a legszebb trófeája. A férfi úgy dönt, elébe megy a dolgoknak, és egy kis csapattal ő támadja meg a vámpírok fészkét, Már csak a pénzt kell előteremtenie a bérgyilkosra, aki fizetség híján levadászná Harryt is. Így keveredik egy pornó forgatására, ahol a tulaj meg van győződve arról, hogy valaki megátkozta, és miatta hullanak körötte az emberek. Mire Harry rájön, hogy a fehér vámpírok felségterületére tévedt, már csak a különc vámpírban Thomasban, egy rendőr barátban és a véletlenül nála maradt tibeti kiskutyában reménykedhet.

Minél többet olvasok el a Dresden Krónikákból, annál nehezebb elhinnem, hogy annyira vérszegény és semmilyen sorozatot forgattak belőle anno nagyon régen. Ez egy színes, izgalmas és mély világ, amiből sokkal, de sokkal ki lehetett volna hozni.

Ebben az epizódban kicsit mélyebbre megyünk a vámpírok világában. Mert még a vérszívók sem egyformák. A fehérek, akiket most közelebbről megismerhetünk, nem vérből táplálkoznak elsősorban. Életerőből, személyiségből, érzelmekből élősködnek. Elsőre talán kevésbé tűnnek gyilkosnak, de a maguk módján még gyilkosabb játszmákat folytatnak. Ebből kap most nem is kevés ízelítőt Harry.

Tetszett, ahogy Butcher megint sok szállal egyensúlyoz, és szép lassan elkezdi őket összehozni, miközben még építi a karaktereket és a világot is. A bérgyilkosos szál, a kétféle vámpírok elleni küzdelem, a tibeti kutya, a forgatáson történő esetek, és még ott lesz a képbe kerülő múlt is.

Már tudunk részleteket Harry múltjából, hogyan lett olyan ember, amilyen. Most még mélyebbre megyünk, és arról tudhatunk meg többet, akinek a hiánya fájó pont a férfi életében. Milyen volt Harry anyja, akitől a mágiát örökölte és akit soha nem ismerhetett? Harry kap pár választ és meglepő tényt, ezzel együtt további játszmákat. Mi pedig dörzsölhetjük a tenyerünket, mert alaposabb a portré a világról is, a főhőséről is.

Arról nem is beszélve, hogy ez milyen lehetőségeket rejt a későbbiekre… visszatérő karakteres szereplők, múltbeli titkok és rejtélyek. Van egy nagyon erős gyanúm, hogy ez a történet hoz majd még fordulatot. Úgy is, hogy a jelen kötet konfliktusai zártak, és nem maradtak elvarratlan szálak.

A humor most is fontos része a regénynek. Harry stílusa mit sem változott, ő továbbra is az a cinikus mágus, aki csipkelődéssel és beszólásokkal enyhíti a feszültséget. Jó ezeket olvasni, színt adnak a sztorinak, miközben abszurd vagy életveszélyes helyzetekben is kell az a kis humor. Kinek másnak jutna eszébe a kemény rendőrnő alsóneműjén viccelődni, amikor csoda, hogy életben vannak egy gyilkos küzdelem után?

Ehhez jön hozzá, hogy az események között is bőven akad olyan, amire rá tudom mondani, hogy vicces. Egér szinte minden megmozdulását ide tudnám tenni. Nekem nagyon a szívemhez nőtt az a kis kutya, és nagyon tudom díjazni, hogy a macska mellett egy komolyabb házi állat is került Harry lakásába. Az pedig szintén hordoz magában lehetőséget, hogy milyen képességei lehetnek a kutyusnak. Mert Harry életében egy kutya sem lesz sima kutya, tuti, van valami mágikus képessége…

Butcher továbbra is jeleskedik három területen is: karaktereket épít. Most több mellékszereplőjének is építi a jellemét, és Harry fájdalmait is vesézi. Izgalmas a cselekmény. Plusz, még a világáról is többet megtudunk. Szokás szerint egy jó regény a szerzőtől!

 

Butcher: Vérrítusok - Mint fantasy: 90% újabb színekkel bővíti az univerzumot és a karaktert, miközben kalandos.

Szubjektíven: 95% Egér nagy kedvenc lett, jó a történet és a humora még mindig vicces.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9416173972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása