Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Lim: Fénytörések

2020. augusztus 29. - BBerni86

Alvilágot megjárja, életért küzdő, mitikus.

A hunokat legyőzték, de ennek nagy ára volt. A kínai sereg nagyja is odaveszett. A végső összecsapásnál Shang Mulant védve súlyos sebet kapott – sokan hátra hagynák, a lány azonban képtelen erre, és a férfival marad, 8_29fenytoresek.jpglassan haladnak a többiek után. Hamarosan azonban nyilvánvaló lesz, hogy a fiatal kapitány nem éri meg a másnapot. Apjának szelleme ad egy lehetőséget, amely még segíthet. Ha Mulan ráveszi az alvilág királyát, hogy hagyja életben a fiatalembert. A lány vállalja az utat, melyben a Li család őrállata, ShiShi lesz a segítségére. Alkut köt: ha kijutnak hajnalra Shang lelkével, nyertek. Ha nem, Mulan lelke örökre az alvilágban ragad. Egy boszorkány nehezíti az útjukat, és Mulannak egyre nehezebb a fiú álcát fenntartani Shang előtt, aki egyre többet jelent neki.

Már említettem azt a projektet, hogy ismert gyerektörténeteket írnak át kicsit. A Disney nagyban benne van az ilyen regényekben, és magyarul is elkezdték kiadni őket. Tudjátok, ezek azok, amelyekben megkérdezik, mi lett volna, ha.

A most feltett kérdés az, mi lett volna, ha Shang halálosan megsérül a hágón? Mivel Disney az alap, természetesen indul a mentőakció!

A regény jó ötlete, hogy Orfeusz nyomdokaiba lépve az alvilág az úti cél. Csak éppen ez egy keleti alvilág, eltejesen más szabályokkal és kalandokkal, mint amit a nyugati civilizációból ismerünk. Azért hajlamos lennék keresni hasonlóságokat: a görög alvilágban is létezett a felejtés vize, csak ott egy folyó volt, nem pedig egy boszorkány itatott vele teaként. Tetszettek a szintek, a különféle kalandok és lények.

Már olvastam olyat, hogy valakinek az új szereplőként érkező ShiShi nem nyerte el a tetszését, és jobban tetszett volna neki, ha Mushu tart Mulan oldalán az alvilágba is. Ok, Mushu a viccesebb, ezt aláírom. De én őrülik a Li család oroszlánjának, már csak azét is, mert vele bővebb képet kapunk arról, ezek a lények hogyan működnek, kihez és miért kötődnek, milyen típusaik vannak. ShiShi egy nagy erejű őrző, nem olyan csicska, mint Mushu volt igazából, így nem kell azon meglepődni, hogy hiú nagymacska. Én még bírtam is a viselkedését, tényleg volt benne valami macskás.

Tetszett az is, hogy a kalandokon túl alapozza a szerző mindkét főszereplőjét. Megtudjuk, honnan ered Shang megszállott tökéletesség hajszolása és szabálykövetése. Mit jelent neki a magánéletében a katonaság, az apjával való kapcsolatában. Ahogy arra is fény derül, Mulan miért nem lett minta lány. Lehetett volna, de neki szerencséje volt az apjával.

Itt jön az a rész, amivel még tanulság is van csempészve a kislány olvasóknak a történetben. Nagyon hangsúlyos, hogy a lányok is képesek lehetnek mindenre, amire a fiúk is. Helyt állhatnak katonaként, vagy amit csak szeretnének. Lim egy olyan kultúrát fest meg, amelyben nagyon nagy lázadás, amit Mulan megcsinál. Példaképpé emeli, feminista hősnővé. De nem szabad elfelejteni, hogy ez nem a lánnyal indult. Az apja volt az első, aki lehetővé tette, hogy a lány ilyen legyen. Ha máshogy nevelik, nem így alakult volna a történet.

Helyre teszi azt is, hogy miért nincs klasszikusabb szerelmi szál a két hős között. Ennek is a kultúrában vannak az alapjai. Nem az a megszokott, hogy egymásba szeretnek és házasodnak. Házasságokat szereznek itt, hiszen külön szakma is van erre! Meg lehet nézni, amikor Shang arról beszél, hogy családot szeretne és feleséget, szóba sem kerül a szerelem. Az anyjának akar szólni, hogy kezdjen menyasszonyt keresni. Egyszerűen ez egy nagyon más kultúrkör, mint amit megszokhattunk. De Lim most azért beépít jeleneteket, amelyekkel érzékelteti, hogy azért van vonzalom közöttük, jobban, mint a mesében.

Jól szórakoztam rajta, ha a végére kicsit sok is volt az alvilágból. Jöhet a Frozen máskép…

 

Lim: Fénytörések - Mint fantasy: 70% meseregény, kalandokkal, nem megszokott világgal, humorral és szívvel.

Szubjektíven: 75% bár a túlnyomott feminizmus sok volt, az előtörténeteket díjaztam.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6116182212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása