Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Gould-Bourn: Szívedbe cammogva

2020. szeptember 08. - BBerni86

Apa – fiás, jelmezes, versenyes, gyászból felépülő.

Danny 1 éve nem találja a helyét, és egyre mélyebbre süllyed. Egy autóbaleset, és az imádott feleségét elvesztette. Nem sokon múlt, hogy egyetlen gyermekük, Will is odavesszen – ő túlélte, de a baleset óta 9_8szivedbe_cammogva.jpgnem beszél. Danny is depressziós, képtelen a lakbérre valót előteremteni. Amikor elveszti az állását is, a főbérlő komoly veréssel és kilakoltatással fenyegeti. Kétségbe esésében vesz egy leharcolt panda jelmezt, és a Hyde Parkban táncoló medvének áll. Csak éppen nem tud táncolni. Viszont, egy alkalommal ebben a jelmezben menti ki a fiát zaklatók gyűrűjéből, és a gyerek beszélni kezd hozzá. Miközben Danny szeme rányílik arra, mire van szüksége a fiának, leckéket kezd venni egy sztriptízbárban dolgozó táncostól, hogy megnyerhesse az utcai előadók viadalát…

Ez lesz az a regény, amiről képtelen vagyok objektíven írni. Nem is nagyon akarok, teszem hozzá. Ez a sztori szíven talált, és meg akarom engedni magamnak, hogy ne elemezzem szét. Simán csak megosztanám, számomra miért volt nagy élmény.

Két főszereplő van, mindkettő mélyen sebzett és alulról indul a történetben. Talán Danny a kiemeltebb szereplő, hiszen felnőttként neki kell megoldani az anyagi és a családi gondokat is. A szerző át tudja éreztetni mindkét szereplő gyászát, és ahogy fuldoklik benne. Mindketten elfojtanak, ott vannak egymás mellett, és mégis képtelenek kapcsolatba lépni egymással. Danny még csak fel sem fogja, mennyire rossz a helyzet igazából. A fia, Will helyzete annyival súlyosabb, hogy az iskolában már zaklatják is, rendszeresen megverik és szekálják, és képtelen tenni ellene. Szívszorító apa és fia helyzete is.

A panda jelmez lesz Danny lehetősége, hogy minden téren felébredjen. A parkban ellenségeket és barátokat szerez, szó szerint mozognia kell és felrázza az életét a váltás. Az, hogy Will is beszélni kezd a pandához, akiről nem tudja, hogy igazából az apja, csak ráadás. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak az giccs és nagyon gyors megoldás, ahogy Will megnyílik a medvének, és Danny le tudja reagálni, amiket megtud. Kényelmes megoldás, és a trauma mélységéhez képest túl hamar rendbe is jönnek. De annyira szerethető, család- és emberbarát, ahogy Danny újraépíti a kapcsolatukat, hogy nem akarok belekötni.

Tele vannak humorral a parkbeli kalandjai. Fel lehet ismerni Bobot, az utcamacskát és gazdáját, akik segítik Danny ügyét. Vicces a gonosz mágus, és remekül szórakoztam Danny haverján az építkezésről is. Amikor elmennek hamis táncoló medve igazolványt szerezni, és azt hiszik, drogot akarnak venni…

Nagyon jó abban a könyv, hogy az egyik percben még szívből nevessek rajta, a következőben meg a könnyeim nyeljen. Ahogy benne van a tragédia, de az élet humoros oldala is. Teljes, miközben annyira megható is tud lenni.

A verseny miatt izgalom is akad, és a próbák meghozzák a sportfilmek edzős hangulatát, amit azokban a filmekben nagyon tudok szeretni. Ahogy összeáll a show, maga a verseny is. Izgalmas, belecsempészett humorral. Mondanom se kell, a mágus majd megint alkot…

Kemény témákat feszeget a szerző, de nagyon pozitív az egésznek a hangulata. Hogyan lehet a gyászt együtt túlélni. Mire képes egy szülő a gyerekéért. Az iskolai zaklatások háttere – igen, ennek is nagyon mese a megoldása, kétlem, hogy az életben ennyi elég lenni, de itt regényben kihangsúlyozza a mondanivalót.

Mivel a panda a kedvenc állatom, alapból előnnyel indult nálam ez a történet, ez is igaz. De Danny, Will és a többiek is nagyon a szívemhez nőttek, panda ide vagy oda.

Ha film lenne, dramedy címkét tennék rá és úgy ajánlgatnám. Érzelmes és mély, de szórakoztató is. Fáj, de fel is oldja a fájdalmat. Számomra élmény volt.

 

Gould-Bourn: Szívedbe cammogva - Mint humoros: 100% keserédes, szívhez szóló, emlékezetes karakterekkel és jó jelenetekkel.

Szubjektíven: 100% hol nevettem, hol a könnyeim folytak, és végig nagyon szerettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5116193470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása