Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Mészöly & Molnár: Az Emberek Országa

2020. szeptember 17. - BBerni86

Rendszer ellen lázadó, kamaszos, családot egyesítő.

A Heim a kiváltságosok iskolája. Aki itt tanul, kiemelkedően intelligens, és az ország vezető elitje lesz belőle. A 16 éves Nanouk stratégának tanul itt – a maga területén az osztály legjobbja. Ám titkolja, mennyire gyűlöli ezt az egészet. Mióta nem issza a forrásvizet, elnyomott gyerekkori emlékei is kezdenek visszatérni, és rádöbben, a 9_17az_emberek_orszaga.jpgbehaviorista végzős Umia a nővére. Umia is tesz egy próbát, és az álmokkal az ő emlékei is visszatérnek. A két kamasz tudni akarja, mi történt a szüleikkel. Amikor az iskolát támadás éri, kihasználják a lehetőséget, és haza indulnak. Ezzel olyan események sorát indítják el, mellyel eljutnak a gyarmatokra, megmenthetik egy elrabolt osztálytársukat, és a családjuk története is újabb titkokkal bővül majd. A döntéseik pedig meghatározzák, jobb hely lesz-e a három megmaradt nagyhatalom, mint előttük volt.

Ifjúsági regény, de disztópia is. A kettő közt egy erőegyensúly váltást is megfigyelhetünk, ahogy haladunk előre a történetben. Ez egyszerre jó benne, de hozzájárult ahhoz is, hogy a végére elfáradtam a történetben.

A kezdete olvasó és ifjúsági zsáner barát. A kiemelt karakterek átlag életébe nyerünk bepillantást, ahol ugyan megismerjük a rendszer alapjait, de mindezt a személyes történeteken keresztül. Nanouk ugyan rejti az álmait, és kezd rebellis elem lenni, ha még csak titokban is, de fontos kérdések azok is, hogyan érez az előtte ülő csinos Oorsi iránt, milyen érzéseket kelt benne, hogy van egy nővére – családja lesz vele. Érzelmes, személyes, ahogy az ifjúsági zsánerben lennie kell.

Így szórakoztatóan, a cselekményt színesítve kezdenek megfogalmazódni a kamaszokkal együtt a rendszert megkérdőjelező kérdések. Amikor szembesülnek a kontinensen élőkkel, akik rendszeresen betörnek hozzájuk, látják, hogy ezek fejletlenebb, de éhező emberek, nem simán állattá visszafejlődött vadak. Felmerül, hogy azok a fejlett támadások, melyek rendszeresek, ki által jönnek. (Én arra szavazok, hogy maga a kormány az, aki szervezi ezeket, hogy félelemben és állandó készenlétben tartsa a lakosokat.) Az elején még nem a rendszerek kritikája a hangsúlyos, hanem a testvérek története.

Majd, a száműzetéssel együtt egyre inkább a disztópia felé haladunk. Másabbak, lassabbak a kalandok, és sokkal több az elmélet – abban is, ahogy tervezik a következő lépésüket, vagy próbálják tisztázni, ki kivel hogyan áll. Politikai rendszerek készülnek itt összecsapni, és egyre többet megtudunk a másik két hatalomról. Az egyik a bankok vezette, adósságokból rabszolgákat teremtő kapitalista vadvilág, a másik alap eleme is a kegyetlenség.

Egyik világ sem jó, de haladnak a megoldás felé. Aminek volt egy eleme, ami üzenetében nagyon fontos, de olvasni untam róla. A kommunikáció fontos szerepe kiemelten hangsúlyos – nem véletlen, hogy a forradalom jelképe egy olyan gyerek lesz, aki a világrend pusztulása óta elsőként többnyelvű, és kommunikálni kezd tudni a három birodalom emberei között. Ha valamit magunkkal érdemes vinni ebből a könyvből, hogy beszélni kell tudni. Bármilyen helyzet is van, minden konfliktus megoldásának az alapja, hogy legyen közös nyelvünk, és így kooperálva kezelhessük a helyzetet. (Itt már átcsúszik a történet a disztópia és elméletek síkjára, kevesebb kalanddal.)

A fő karakterek szimpatikusak, alapvetően erkölcsösek, de eléggé mások, hogy meg lehessen különböztetni őket. Nincs oka, hogy nem tudtam megkedvelni őket, de ez volt a helyzet. Talán a regény második felében megjelenő kissrác volt a kedvencem.

Fontos dolgokról szól, és izgalmas kérdéseket vet fel szabadságról, szabad akaratról, kommunikációról, mégis sajnálom, hogy a vége nem kalandosabb.

 

Mészöly & Molnár: Az Emberek Országa - Mint YA disztópia: 70% több verziót vázol, fontos kérdéseket feszeget, szerethető hősökkel.

Szubjektíven: 55% jól indult, de a végére már belefáradtam. Túlzottan elméleti kezdett lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4216204338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása