Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Roberts: Királyt Skóciának

2020. október 03. - BBerni86

Szerelembe eső, hazáért küzdő, kosztümös.

Serena MacGregor még kislány volt, amikor végig kellett néznie az angol katonák mit tesznek a családjával, az anyjával, mindössze azért, mert skótok. A lány heves angolgyűlöletben nő fel és a környék vadmacskájaként tartják számon a különben szépséges teremtést. Serena bátyja Angliában dolgozik azon, hogy Károly herceg a trónra ülhessen. Ebben egy angol gróf, Brigham is segíti, akivel együtt jártak Franciaországban is 10_3kiralyt_skocianak.jpgszövetségeseket toborozni. Mikor már látszik, hogy csak háborúval érhetnek célt, Colin és Brigham Skóciába utaznak fegyverbe szólítani az embereket. Serena az angollal ugyanolyan ellenséges, mint minden angollal. A fiatalembert mégis megbabonázza a lány szépsége és vadsága. Elhatározza, hogy meghódítja – csak azzal nem számol, hogy közben ő maga is milyen szerelmes lesz.

Érdekes ötlet volt ilyen formában megírni ezt a történetet Nora Roberts részéről. A MacGregor családnak egy egész sorozatot szentelt, de az napjainkban játszódik. Modern szerelmes regények – erre kap egy kosztümös romantikus előzményt, ami a jelen szereplők előtt pár száz évvel játszódik? Furcsa. Pláne, hogy a MacGregor család már itt is igen népes, sok gyerekkel. Volt is egy olyan sanda gyanúm, hogy ebből is hosszú sorozatot lehetne írni, de egyelőre más kötetet még nem láttam a család korai éveiből.

Pedig a családok ábrázolása, amiben a szerző nagyon jó. Itt van két fiú és két lány, meg a szüleik. Végig érezni köztük a kötődést, ahogy családként együtt működnek. Mindegyikük más karakter, legfeljebb a szülőkből lehet észrevenni azt, melyik gyerek mit örökölt. Serena vadóc és forrófejű, mint az anyja. A húga olyan úri hölgy, mint az anyjuk. A fiúk kicsit jobban háttérben vannak, de ez leginkább Serena története. De azok voltak a kedvenc részeim, ahol mindenkinek megvolt a maga szerepe az eseményekben. Pl. amikor kitör a háború, és mindenki elfoglalja a maga helyét.

Sok kosztümös történelmi romantikus regényhez hasonlóan a történelem itt is csak a hátteret adja. A két fiatalember – Colin és Brigham – végigküzdi a háborút, de egy csatát sem követünk le velük. Sokkal inkább azon van a hangsúly, hogy Colin aggódik a terhes feleségéért. Hogy Brigham miért kénytelen majd a családjával kivándorolni. Egyes döntéseik indokát megadja, de nem több. Sajnáltam is, mert az azért érdekes, miért akartak uralkodót cserélni, hogy reagáltak a többi uralkodói udvarban – a franciákat sokat emlegetik, de ott is mire kerül a hangsúly? Hogy Brigham micsoda csábító volt Versailles udvarában…

Milyen Serena és Brigham története? Pont olyan, mint a többi hasonló regényben. Kezdetektől nyilvánvaló, hogy mi lesz a vége. Még csak rendes konfliktus sincs, ami a páros útjába állna. Serena magához a férfihoz kezdetektől vonzódott, és az egyetlen kifogása ellene a származása volt. Elég sokáig tartott beismerni magának, hogy nem általánosíthat ennyire. De megteszi, és innentől kezdve jön a happy end,

Még az is kiszámított, milyen tragédia történik a családban. Mert lesz, aki nem éli meg a végét. De olyan személy hal meg, akinek a legkevésbé fáj az elvesztése. Akinek már öröksége is volt, és nem olyan, aki előtt még ott volt az egész élete.

A karaktereket lehet kedvelni, itt igazán még negatív szereplők sincsenek. A másik oldalt, a jelenlegi angol király embereit meg sem ismerjük. Arctalanok, akik ellen háborúba mennek. Ha belegondolok, egy olyan szereplő volt, aki azért negatív. A katonatiszt, aki zaklatta Serena családját. Az ő sorsát azonban elrendezik még a regény alatt.

A stílusa különben olvastatja – könnyen fogyasztható, szenvedélyes kis limonádé. Nem fáj olvasni, de mély nyomokat sem hagy maga után. Azért a szerzőtől még mindig jobban szeretem a krimis történeteket…

 

Roberts: Királyt Skóciának - Mint romantikus: 65% szenvedélyes, pörgő történet, egy egymásnak teremtett párossal.

Szubjektíven: 55% amíg vitatkoztak, még szórakoztatott. Kár, hogy a történelem csak háttér.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5216225744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása