Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Stone: Kitaszítottak

A mágia rabjai 1.

2020. november 16. - BBerni86

Királyi címért küzdő, mágikus, szerelmes, ármánykodó.

 

Négy fiatal sorsa fonódik össze egy volur – olyan személy, akit az istenek mágikus hatalommal kitaszitottak.jpgruháztak fel – álma miatt. A királyi család a szakadékhoz megy, ahol egy volur annak idején két részre szakította a világot. Itt van Mena hercegnő, akiből a következő volur lesz. A lány nem vágyik a magányos életre, szívesebben lenne a báloknak és divatnak élő hercegnő. Húga, a leendő királynő, Ene igazi vadóc, aki a harcosok között jobban érzi magát, mint a rá erőltetett szerepben. Két fiú tör itt rájuk, és Mena ereje feléled, ahogy megmenti őket. Az egyikük a meeshai, a kiválasztott, aki ellensúlyozni képes a volur hatalmát. De nem tudják melyik, így magukkal viszik mindkét fiút. Mindketten kiközösített, lázadó családok sarjai, akiknek sok a titka. Kein csak szórakozásra vágyik, jó nevű harcos volt. Ray különleges erejű húgát neveli nagy áldozatokkal, és őrzi a családjuk titkát. Egyikük sem akar az ellenséges család sarjának társa lenni, de az udvarban sok minden történhet…

 

Két oldalról tudnék ehhez a történethez közelíteni, és úgy érzem, nem mindegy, melyiket választom. Egyszerre használ fantasy és ifjúsági elemeket, de a két zsánerben nem egyformán jól teljesít a könyv. Összességében szórakoztató olvasmány, de azért érezni, hogy elsősorban kamaszoknak van megírva.

 

A fantasy világa még bővülésre vár. Az alapok itt vannak, de ezekre még építeni kell. Még az olyan alapok is hiányoznak belőle, hogy miért kellett a világot két félre hasítani. Nincs megmagyarázva, miért kell a volur és a meeshai rendszer. Még csak az sincs benne érthetően, mire képes egy volur – Mena annyira nem is akar ilyesmikkel foglalkozni, hogy bennem az is felmerült, hogy Ray húsa sokkal inkább volur, mint ő. De a regény mégiscsak azt sugallja, hogy Mena a volur, de azért akadnak mások is, akiknek ilyen-olyan képessége van.

 

Tessék, ez is valami olyasmi, ami nem világos. Akkor az ő képességeik honnan fakadnak, miért vannak, ha a mágia a volur testében lakozik?

 

De ötletek vannak, és ha kicsit jobban helyére kerülnek a dolgok, lehet ez még fantasy regénynek is egészen korrekt.

 

Pláne, hogy a hatalomért és a királyi trónért már most jó kis ármányok mennek. Nem a Trónok harca szintjén, de azért nem rossz ez sem. Még ikrek is vannak, akik a következő harcokban más oldalon állnak majd.

 

Ifjúsági téren meg van itt szem-számnak ingere. Ellenséges családok gyermekei, akik egymásba szeretnek, noha mindketten tudják, hogy ez tiltott szerelem. Olyan fiatal nők, akik más sorsot akarnak, mint amit nekik szántak. A családjukkal bonyolult viszonyba levő fiatalemberek. Az egyik meg is halna érte, és őrzi a titkokat, a másikat a saját apja használna áldozati báránynak.

 

A cselekmények is pörögnek, de a négy kiemelt szereplőt a mindentudó elbeszélő lelkiekben is elénk tár. Mi jár a fejükben, hogyan élik meg a velük történteket, miket éreznek? Sok olyasmi van a történetben, ami kamaszos téma, ha itt fantasy is a történet. Az első szerelem, a szülők elleni lázadás, kötelességek és vágyak összecsapása.

 

Nem volt rossz olvasmány, még a helyenként durvább nyelvezete ellenére sem, de fejlődhet.

 

 

Stone: Kitaszítottak - Mint YA fantasy: 65% az alapötlet működik, ármányok és szerelmek váltakoznak, olvastat.

Szubjektíven: 75% izgalmas kezdés, lehetőség van benne. Ha kicsit jobb a folytatás, ok lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1716287858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása