Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Jackson: Paranoiás

2020. november 22. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, bűntudatos, régi titkokat felelevenítő.

Rachel számára 20 éve örökre megváltozott az élet. A haverokkal kiszöktek egyet légpuskával lövöldözni, de az este végére a féltestvére, Luke már nem élt. Eltussolták a történteket, de Rachel volt, aki leadta a végzetes lövést. Most közeledik az érettségi évforduló, és megint előkerül az ügy. A nő ráadásul egyre különösebb üzeneteket kap, paranoias.jpgamik lassan az őrületbe kergetik. A gyerekei is érzik a feszültséget, akik rosszul viselték a szüleik válását. A 17 éves lánya egy idősebb fiúval kezd el találkozgatni, 15 éves számítógépzseni fia meg árulni kezdi a tehetségét az osztálytársaknak és ismerősöknek. Ha mindez nem lenne elég, a volt férje, Cade is hiányzik neki, de nem meri újra megpróbálni a férfival. Cade egy gyilkossági ügyön dolgozik éppen, Rachel egy volt osztálytársa az áldozat. Majd egy másik holttest is előkerül és egy dolog köti őket össze: Luke 20 évvel korábbi halála. Cade meg akarja védeni a családját, és úgy tűnik, ehhez fel kell tárni, mi is történt 20 éve pontosan.

Kicsit úgy vagyok vele, hogy bármilyen jó dolgot találok ebben a regényben, rögtön tudok mellé tenni valami olyasmit is, ami nem tetszett. Vagyis, nem volt rossz olvasni, de meg sem tudott fogni. Egy gyorsan felejtős, kicsit csajos, thrilleres gyorséttermi olvasmány.

Nézzük a cselekményt! Viszonylag sok minden történik benne, de ezek egy része olyan egyszerű esemény, ami miatt a történet mozgásban van, de nem az igazi. Pl. az, hogy Harper – Cade és Rachel lánya – elkezd kiszökni a barátjához, míg az öccse falaz neki. A cselekmény mozog tőle, Rachel aggódhat, amikor felfedezi, hogy a lánya eltűnt, de igazság szerint nem olyan történés, ami annyira vinné előre a sztorit vagy izgalmassá tenné a könyvet.

Minden mögött ott van az, hogy mi is történt pontosan 20 éve, amikor Luke meghalt. Többször is vannak visszaemlékező, flashback jelentek, de a teljes igazságot csak a végén kapjuk meg, amikor a fő résztvevők gondolnak vissza, hogy mi történt igazából és mit tettek ők. Addig homályos és sejtelmes az egész, és nem tűnik indokoltnak, hogy miért van akkora felhajtás körötte.

Érzelmileg fontos, mert az táplálja Rachel félelmeit, és a viselkedésének ott rejtőznek az indítékai. Lesz csavar, amikor kiderül az igazság. Annak egy része ok, lehetett sejteni, hogy túl egyszerű lenne, ha az történt volna, amit Rachel hisz. Másrészt van benne olyan szál is, ami abszolút nem volt előkészítve, és csak a meglepetés a célja. Kicsit túl sok már annyi csavar a végére – plusz, két szereplőt nagyon negatív színben tűntet fel.

Nem mintha addig nagyon szimpatikusak lettek volna…

Egy másik gond. A szereplők. Ki az, akivel szimpatizálni kellene? Valahol érzem, hogy Rachel és a családja. De mindenkinek olyan ballépései és visszatérő hibái vannak, ami megnehezíti, hogy kedveljem őket. Rachel, akit valóban elkezdenek a különös üzenetek kifordítani magából, és a volt férje, a gyerekeivel szemben is hisztérikus kezd lenni. Miért nem képes valakivel leülni és tényleg megbeszélni a dolgokat? Inkább csendesen megzakkan. Cade is magában szenved, nem is próbálja meg összehozni, amit szeretne. Elég érdekes is attól a viszony közte és Rachel között. Nem tűnt olyan nagynak a köztük levő gond, hogy ne lehetne megbeszélni és közös utat találni, ha mindketten a másikat akarják.

Dylan, aki meg újra és újra ugyanazokat a ballépéseket teszi meg. Pedig elvileg zseni a gyerek, de ezt ennyire nem látná át?

Egyszer el lehetett olvasni, de nem érzek késztetést, hogy újraolvassam.

 

Jackson: Paranoiás - Mint thriller: 65% pörgős események, a szereplők érzelmi oldalról megfogottak, csavaros.

Szubjektíven: 55% igazán nem fogott meg. Sokat nyavalyognak és eléggé csajos az egész.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9516294690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása