Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sienkiewicz: Quo vadis?

2020. december 07. - BBerni86

Vallásos, megtérő, szerelmes, őrült uralkodós.

Róma ura Néró, és aki életben akar maradni, megtanulja, hogyan nyalja a császár talpát, aki nagy költőnek és énekesnek képzeli magát. Róma egyik leggazdagabb és legműveltebb embere, Petronius a belső körben áll, rá hallgat a Császár is. A férfitól az unokaöccse kér segítséget: míg betegeskedett, egy római látta vendégül, aki quo_vadis.jpgsajátjaként nevelt fel egy Rómába hozott, túsz északi királylányt. Ligia elragadta az ifjú Marcus szívét, és tapasztalt bátyja segítségét kéri. Neki kész is a terve, hogy Néró bevonásával hogyan játssza a fiú kezére a lányt. Nem sejtik, hogy Ligia keresztény és hiába tetszik neki a fiatal római, bűnben vele sem élne. Míg Marcus leckét kap az emberi jóságból és az igaz szeretetből, Petronius a császár terelgetésével próbálkozik, de a vér így is elönti Rómát: egy tűz után a keresztények válnak bűnbakká, és megindul a mészárlás.

A nagy magyar mesélő, aki nálunk meghonosította a romantikus regényeket, ha Nyugat-Európához képest később is, Jókai Mór volt. Sienkiewicz legalább akkora név a lengyeleknél, mint nekünk Jókai. A fejemben mindig összekötöttem őket, hasonló stílus és a nemzeti irodalomban hasonló szerep, csak világirodalmi szinten Sienkiewicz messze jobban jegyzett.

Az egyik legnagyobb regénye a Quo vadis, ami több olvasatot is kínál nekünk. A romantikus lelkületűek végig olvashatják azért drukkolva, hogy fiatal hősünk szerelme boldog véget érjen, és ne az oroszlánok előtt szóljon a nászdal. Fiatal, szép emberekkel kezdett el Sienkiewicz dolgozni, akiknek lehetett drukkolni. Klisével indul, hiszen a gazdag ifjú meglátja a nemesi származású, szépséges, de különben rangban alatta levő lányt, és küzd a szerelemért. Azonban nagyon hamar mássá lesz a történet: ez a hősnő nem omlik a hős karjaiba, mert az jóképű és gazdag, m ég vonzalom is akad közöttük. Neki egy lélekben nemes férfi kell, és eleinte ehhez Marcus túlzottan római.

Az ő karakterén keresztül nagy fejlődést kapunk: ahogy a szerelem miatt, a szenvedés miatt Marcus legyűri magában a katonát, a római hódítót és kereszténnyé lesz. Az is benne van a történetben, hogy Marcus először a szemével szeretett, a lány szépségét. De jöttek a próbatételek, és sokkal mélyebb érzelmek következtek. A regény meg is fogalmazza, a végére már a lelkét szerette, nem a küllemét.

Ugyanakkor ez annak is a regénye, hogy Néró mit tett Rómával. Egy diktátor, nem kevés perverz hajlammal és korlátlan hatalommal. Az emberekkel, a néppel, a várossal is önkényesen, rosszul bánik. Sienkiewicz felvonultatta a dekadens Róma minden bűnét, egy őrülttel az élen. Gyilkosságok, házasságtörések, merények és hazugságok.

Így még nagyobb a kontraszt a kereszténységgel, ami most kezd el terjedni. Itt még nem az a vallás, aminek mi ismertük. Sokkal egyszerűbb, tisztább és mentes a hatalmi eszközöktől és célkitűzésektől. A puszta erényei vannak benne megírva.

A regényben, ahogy a romantikában megszokhattuk, meg is vannak a nagy ellentétek és nagy szenvedélyek a látványos jelenetek közepette. Talán ezért is figyeltem most jobban Petronius alakjára, aki viszont a római erények megtestesítője. Ízléssel, vagyonnal, ésszel és sármmal. Ő a jó római, akinek ebben az őrületben már nem marad hely – az ő világát Néró megöli, a keresztény tanok meg távol állnak tőle. Egy pozitív figura, egy többre érdemes ember, aki még halni is méltón tud. Élni és halni, ahogy választotta magának.

A nagyívű történelmi tabló, a szerelmi történet, Petronius és Néró alakja miatt is emlékezetes.

 

Sienkiewicz: Quo vadis? - Mint történelmi: 90% kettő az egyben. Nagyívű romantikus regény, és Néró kora életre kel.

Szubjektíven: 80% egyes jelenetei a retinámba égtek, már túllátok a romantikus kereten is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4916322510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása