Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

George: Kis francia bisztró

2020. december 11. - BBerni86

Új életet kezdő, sorsváltoztató, vidéki, éttermes.

Marianne német háziasszony, aki a férjével Párizsban nyaral. A hazaindulás előtt az asszonyra rátör az érzés, hogy képtelen visszatérni üres, szürke életébe. A férje mindig is csalta, gyermekük nem született, a házimunka unalmas. Öngyilkos akar lenni, de kimentik a Szajnából. A férje erre is csak annyit reagál, hogy a jegyét nem lehet kis_francia_bisztro.jpgcserélni, ő hazautazik, Marianne meg majd kövesse, ha kiengedték a kórházból. Az asszony azonban másfelé indul: életében egyszer látni akarja a tengert és ott befejezni. Egy kis csempét cipel magával, rajta egy idilli kisváros képével, ahol meg akar halni. Ám ott is kihúzzák a vízből, és mire észbe kap, már szakács egy küszködő étteremben, ahol a séf szerelmes a pincérnőbe, a tulajdonosnő meg egykori szerelmével rivalizál. Mindenkinek jól jön a segítség, és miközben Marianne barátokat és életet szerez, megismerkedik a sármos, idősödő festővel, aki azt a kis csempét is készítette, ami idevezette az asszonyt.

Alapvetően két érzésvilág viaskodik bennem. Az egyik szerette ezt a regényt, és képes nem foglalkozni azzal, ami a másik felem annyira idegesíti, hogy most is kitör belőlem.

Mert ebben a regényben majdnem olyan, mintha egy nyugdíjas klub mindennapjaiba nyernénk betekintést. Marianne is elmólt más 60, ahogy az új barátai, szerelme is. Ezzel még nem lenne különösebben bajom, csak éppen senki nem olyan, mint aki érezné az évei súlyát vagy lenne benne valami öreges. Egyetlen olyan szereplő van, aki öregkori elbutulással küzd, különben mindenki úgy pörög, él és szeret, mintha a harmincas éveiben járnának.

Nem is fér a fejembe, miért kellett ilyen korú szereplőket választani, amikor nem találtam értelmét annak, hogy ebben a korban járnak. Ok, azt azért elismerem, hogy két fontosabb szereplő van, akik lényegesen fiatalabbak: a séf, Jean-Rémy a harmincas évei elején jár, a pincérlány Laurine huszonéves, és nagyon gyereknek tűnnek az öregek mellett. Ők sok tekintetben olyanok, mintha kamaszok lennének.

De igazság szerint annyi olyan dolog van a regényben, ami elbűvölt és tetszett, hogy nem is érdekel már annyira, hogy miért idősek a szereplők. Egyrészt, a kötet ott indul, hogy egy idős, harminc éves házas, életunt nő véget vetne mindennek. A regény mégis az életet ünnepli, és folyamatosan fedezhetjük fel Marianne oldalán, hogy mennyi szépség, szeretet és olyan dolog van, amiért érdemes élni, és nem feladni.

Bőven kapunk humort, de csak finoman. A kedvenceim közé tartozott, ahogy nyomorult Jean-Rémy és Laurine kerülgetik egymást, és egyik se mer kezdeményezni, pedig majd belebolondulnak a helyzetbe. Egy séf, aki a szerelemtől bekattan és mindent elsóz?

Igaz, a szenvedély és a szappanopera faktor azért egyes esetekben már túlzás volt. Az étterem tulajok perlekedése, ami egy harminc éve megesett szerelmi ügy hozadéka – nem si tudom, irigyeljem, vagy sajnáljam le, hogy hagyták elmenni az életüket egymás nélkül, magányosan, miközben arra vártak, hogy majd a másik megteszi az első lépést. Nem tette, mert mindketten a másikra vártak. Az utolsó pár év együtt, öregen, kivált egy életet? Szerintem nem.

Amit viszont még nagyon szerettem, az a regény helyszíne és annak átadása. A természeti szépségen túl Bretagne történelmi és mondai öröksége is meg van írva, és annyira kellemes, misztikus és csodás hangulatot ad ennek a tájnak, hogy már mennék is felfedezni.

A pozitív élmények, a bölcsességei, az életszeretete bőven kárpótolt azért, hogy a legtöbb szereplő korához képest nagyon fiatalos és nem hiteles, hogy hatvan pluszosok.

 

George: Kis francia bisztró - Mint női: 90% rengeteg érzés, sok életszeretet és mély érzelmek, egy csodás vidéken.

Szubjektíven: 85% bár furcsa, hogy ennyire idősek a szereplők, a sztori lélekmelengető.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2416328970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása