Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Szabó: A legszerencsésebb óra

2020. december 24. - BBerni86

Ünnepi, tanulságos, varázslatos, értékre nevelő.

A gyermektelen király azt találja ki, hogy országa gyermekeinek ad egy-egy magot. Aki a legszebb virágot neveli belőle, az lesz az örököse. Lesz is meglepetés, amikor a gyerekek jönnek a cserepekkel és a király választ. (Az üres virágcserép) A hős útra kel, hogy megszerezze a legnagyobb kincset. Az út nehézségekkel teli, és a leküzdéshez 12_24a_legszerencsesebb_ora.jpgmindig a szívéből kell kimetszenie egy darabot. A célnál felteszi a kérdést: megéri? (A szívem ára) A gazdag kovács megözvegyül, majd újranősül. A leányát az új asszony nem szenvedheti, és a jó lelke miatt elűzi otthonról. Egy farkas szánja meg a lányt, és ad neki a pilláiból, hogy azon keresztül nézve megláthassa, ki a jó ember igazából, aki mellé érdemes elszegődnie. (A lila farkas szempillái)

Szabó Enikő kötete több szempontból is izgalmas vállalkozás. Egyrészt, a szerző nem a saját meséit adja át nekünk. Mesegyűjtés eredménye a kötet, melynek érdekessége, hogy élőszóban hallott meséket gyűjtött össze, és öntötte formába a szerző.

Érezni is a történeteken, hogy mesélték és előadták őket. Egyrészt, sokkal rövidebbek, mint amit egy műmesében megszokhattunk. Emberközeliek, közvetlenek, és jól előadhatóak. Tipikusan az a kötet, ami ideális felolvasásra is, vagy éppen a gyerkőccel közös olvasásra.

Másodszor, maga a tematika is különlegessé teszi, karácsonyi kötetté. Adventi mesekönyv, amiben december minden napjára jut egy mese, egészen karácsonyig. Minimálisan észre is lehet venni, hogy a napokhoz vannak rendezve a történetek. Szentestére egy nagyon keresztény mesét kapunk Jézussal és fákkal, de Szent Miklós legendáját is Mikulás napra időzítette a szerző. Szeretem, ha egy mesekönyvnek van koncepciója, és ennek volt.

Külön élveztem benne, hogy annak ellenére, hogy adventi mesekönyv, sokkal szélesebb a merítése. Nem ragaszkodik a keresztény mesékhez sem, nem Jézusra van kihegyezve, ha azért ilyen is akad benne. A világ mesekincséből van válogatva, és nagyon jól megfér egymás mellett a kínai, japán mese a spanyollal, brazillal, magyarral, némettel, zsidóval és még sorolhatnám. A tartam és az üzenet a lényeg, ami egyetemes és nem kultúrához kötött.

Értékeket közvetítenek ezek a mesék, és ezek egyetemes emberi értékek, nem kell kifejezetten keresztény tannak lennie. Elmesélik, hogy a becsület és az igazság érték, akkor is, ha a világ másra kényszerítene. Szép virágot kell nevelni – noha az a csel, hogy kifőzött magokat osztottak, amiből nem nőhet semmi. Hányan mentek mégis üres cseréppel? Csak egy. Mesélnek arról, hogy a gyengéink lehetnek az erősségeink. A repedt vízhordó korsó búsonghat azon, hogy nem tud minden vizet hazajuttatni, és nem veszi észre, hogy virágok nyílnak az útja mentén, hiszen kannaként is használták. A hősnő nem a gazdag ember mellett találja meg a boldogságot, hanem a szegény szénbányász mellett, aki igaz ember és aki nem is tudja, mennyi értéket birtokol átvitt és tényleges értelemben is.

Akad benne olyan történet is, amit még felnőtt fejjel is erősnek éreztem, már szinte morbidnak. Nem akarom a poénokat lelőni, de három fa a főszereplő, akiknek megvan a maga álma. Kincseket őrizni, hajóként szelni a tengert – hát, ahogy az álmaik teljesülnek valósággal padlóra küldött. Felnőtt fejjel nagyon is üt A három fenyőfa meséje, de abban nem vagyok biztos, hogy egy gyereknek felolvasnám-e.

Ki kell emelni azt is, hogy szép is ez a mesekönyv. Igényes, egyedi rajzokkal, jó lapokon.

Lehet, hogy ez lesz a karácsonyi mesekönyvem? Lehet.

 

Szabó: A legszerencsésebb óra - Mint mesekönyv: 90% ötletes koncepció, tartalmas mesék, de némelyik azért erős.

Szubjektíven: 85% minden történet nem tetszett, de sok a jó benne és igényes a kiadás is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9116354472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása