Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Dessen: Kulcsra zárt szív

2021. január 03. - BBerni86

Kamaszos, családon belül erőszak, szerelmes, kiutat találó.

Ruby kettesben él az anyjával – sokat költöznek, változtatják a nevük. Ám egy napon az anyja eltűnik, és Ruby egyedül marad. Hetekig titkolja, de rájönnek és a gyámügyhöz kerül. Ők hozzák össze a nővérével, akit azóta nem látott, hogy egyetemre ment. Cora magához veszi a húgát, és a férjével Jamie-vel igyekeznek stabil családot kulcsra_zart_sziv.jpgteremteni számára. A lány azonban haragszik rájuk, szökni akar. Az sem segít, hogy a szomszéd helyes srác, Nate lesz megkérve, hogy fuvarozza a lányt iskolába. Ruby sokáig nem akarja felismerni az igazságot, de egy ponton túl nem tagadhat többé, és ezzel a gyógyulás útjára lép. A nővérével rendezheti a kapcsolatát, és Nate is egyre többet jelent neki. Ám a fiúnak is van egy titka, és Ruby segíteni akar neki. Ő saját kézből tudja, hogy milyen mélyek azok a sebek, amiket a szülők ütnek a gyerekükön. Ám van, amit nem tehet meg Nate helyett.

Sarah Dessen nem új szerző magyarul sem. Korábban már jelentek meg kötetei, és a Könyvmolyképző megint elkezdte őket jobban reklámozni, újra kiadni és még meg nem jelent történeteket is hoznak.

A Kulcsra zárt szív okozott egy jókora meglepetést. Ahogy elindult a történet, már listáztam magamban, mennyire ki tudok mindent előre számolni. Ruby egyedül marad, a nővére magához veszi. A lánynak van egy elképzelése arról, amit az anyja alaposan a fejébe vert, miért esett szét a családjuk. Azonban ahogy Cora és a férje viselkednek, amit lehet látni, egészen másról mesélnek. Annyira nyilvánvaló, csak Ruby fogadja el nehezen! Ami valahol hihető, a lány annak ellenére védi és szereti az anyját, hogy pontosan tudja, milyen karakter és milyen betegsége van. De mint olvasó, semmi meglepetés. Azt kaptam, amit vártam.

A szerelmi szál is: a szomszéd srác helyes, rendes és egyidős a lánnyal? Most van túl egy szakításon, és ő fuvarozza Rubyt iskolába? Vajon mi lesz ebből? Pont az, amit mindenki gondol. Vagyis, korrekt, aranyos és szerethető ez a szál is, de semmi új nincs benne.

A regény első felével tehát úgy voltam, hogy olvasmányos, Dessen hihetően felépíti Ruby karakterét, akinek el kell fogadnia, és fel kell dolgoznia, mit tett vele az anyja. Íve van, ahogy a lány elkezd nyitni és pozitívan fejlődik a karaktere. Ennek része a Nate iránti szerelme is, de szerencsére nem a szerelem az univerzális gyógyszer. Ott van Cora és Jamie is, akiket szintén nagyon meg lehet szeretni és jó mellékszereplők. Csak éppen minden pont az elvárt, ettől kissé unalmas is.

Majd jön Nate vonala. Mert a tökéletes látszat csalóka. Ahogy összejönnek a lánnyal, Ruby elkezd belátni a felszín alá. Nate családjának is megvan a maga keresztje, és Nate is bántalmazott gyerek, csak másképpen mint a lány. Most fordulnak a viszonyok, és Ruby lesz az, aki segíteni próbál és menteni a fiút. Ez meglepett, jól volt megírva és még jobban aláhúzta, hogy viselkednek az ilyen gyerekeket és mi kell a megmentésükhöz. Mástól, de maguktól is. Milyen nehéz először kimondani, hogy baj van és segítséget kérni.

Külön élveztem, hogy sok ifjúsági íróval ellentétben Dessen nem érte be azzal, hogy a kamaszok mennyire szeretik egymást és a szerelem a válasz mindenre. Itt nagyon más van, nem egyszer meglepett a szerző, hitelesebb is igazabb. Több is ez, mint egy ifjúsági romantikus regény, amiért szerettem a regényt.

Dessen jól dolgozik érzelmekkel, fontos témát hoz közelebb szórakoztató formában és nem mesét írt. Kár, hogy az elejét annyira nem élveztem, de a második fel nagyon felhúzta.

 

Dessen: Kulcsra zárt szív - Mint ifjúsági: 90% korrekt a vége, szimpatikusak a karakterek, van szerelem és dráma is.

Szubjektíven: 75% a kezdet nagyon tipikus volt, az nem tetszett. Utána megfogott magának.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6216370176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása