Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Amoruso: #Girlboss

2021. február 14. - BBerni86

Céget felépítő, sikeressé váló, életútra találó.

Sophia Amoruso nem az a lány volt, aki kitűnt volna az iskolai teljesítményével vagy a kedvességével. A maga útját kereste mindig is, és a divatot szerette. A saját stílusát alkotta meg már kamaszként, majd kereste az életben is a maga útját. Otthon akart dolgozni, nem egy munkahelyen rohadni, de amikor sérve lett, betegbiztosításra volt girlboss.jpgszüksége, hogy megműttethesse magát. Így kötött ki egy olyan állásban, ahol sokat kellett ücsörögnie, és kedvére netezhetett. Itt találta ki a Nasty Gal ötletét. Egy vintage ruhákra szakosodott licitáló oldalt, ami egyre jobban be is indult. Már milliomos vállalat, sok dolgozóval és egy olyan sikertörténet, ami többek között sorozatra is került. Sophia Amoruso pedig meg is írta, mi kellett a megvalósításhoz.

Ez egy jó történet, nem véletlenül csináltak belőle sorozatot – az annyira nem jött be, filmen jobb lett volna, de az már egy másik történet. Adott egy lázadó lány, aki nem hajlandó beállni a sorba. Lesz egy ötlete, hajlandó érte keményen dolgozni és összejön neki a happy end. Egy olyan élet, olyan vagyon, olyan szakma, amiről korábban csak álmodhatott.

Így talán nem véletlen, hogy a kötetben azok a részek tetszettek legjobban, amikor memoár jelleggel Amoruso visszaemlékezett a történetére, és mesélt. Magánélet kevesebb van benne, de nem is ez az izgalmas benne. Az, hogy milyen lány volt, hogyan vált egyedivé, majd ebből hogyan hozott létre egy nagyon saját vállalatot, ami sikeres is lett.

Engem a PR nagyon le tud kötni, és itt is tetszett, amikor arról volt szó, hogy épült fel az oldal, hogyan készültek a fotók, a vevőkkel a kapcsolattartás és minden hasonló. A divatról sé a ruhákról is bőven akad benne sok jó gondolat, nagyon érezni, hogy a szerzőnek tényleg ez az élete és ért is ahhoz, amiről ír.

Így semmi hiányérzetem nem lett attól, hogy pl. a családjáról, a szerelemről nem ír – a már emlegetett sorozatba szerelmi szálat beleerőltettek, Amoruso itt nem esik ebbe a hibába. Nem is regényt akart az olvasók kezébe adni, hanem sajátos önsegítő könyvet.

Arra vannak benne tippek, hogyan váljon az ember a saját főnökévé. Bár nem gyakorlati jellegű, inkább annak a szemléletnek a kialakításában akar segíteni, hogy merjen az ember próbálkozni, vállalkozni és erős nővé válni. Nem olyan értelemben feminista, ahogy ma ezt szeretik használni, de benne van az is, hogy ez női kötet. Végig nőknek, lányoknak írja a szöveget, és érezni benne a célkitűzést, hogy a lányok merjenek az álmaik nyomába eredni.

Ez a szerkezetben is beköszön: kétféle betét került be a kötetbe. Vannak olyan plakátoknak is beillő képek, amelyen jelmondatok szerepelnek. Egyből az jutott eszembe, hogy ezek jól mennének poszterként vagy pólókon is. De el tudom képzelni, hogy a Moxie lányok bevegyék az újságjukba. (Fontos a stílus a szerzőnek, ezek is jól mutatják.)

A másik, olyan nők rövid történetei, sorai, akik megcsinálták, és belőlük is #Girlboss. Ez kevésbé érdekelt, de a mondanivalót szépen aláhúzta.

Az a helyzet állt elő, hogy nagyon a könyv mondanivalója nem kötött le. Ahhoz túl általános tippeket ad, hogy úgy érezzem, gyakorlati haszna is van. Arra jó, hogy az egót és az önbizalmat kicsit megtolja, de kétlem, hogy ettől bárki #Girlboss lesz.

Viszont, megfogott Amoruso stílusa. Magabiztos, személyes, egyedi. Sajátos humora és világlátása van, ami visszaköszön a szövegben. Talán csapong, de ilyen a nő maga is.

Vagyis, mint önsegítő, nem nagyon értékeltem, de a stílusát szerettem.

 

Amoruso: #Girlboss - Mint önsegítő: 55% eladja a stílusa, fiatalos, pozitív. Mellette csapongó, általános jellegű is.

Szubjektíven: 65% bár a szerző stílusa bejött, én inkább olvastam volna tőle memoárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9716427718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása