Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Christie: Adventi krimik

2021. február 16. - BBerni86

Nyomozós, rejtélyt felderítő, embereket segítő.

Olyan nap volt, amikor Poirot hajlandó volt mesélni, és előkerült a sikerességének mítosza is. Valóban mindent meg tud oldani? Elmondja az esetet, ami máig bántja, ahol félreértelmezte a jeleket. Egy gazdag, előkelő, ám titkon romlott embert mérgeztek meg, a csokoládéjával. De ki tette? (A csokoládés doboz) Baráti összejövetel zajlik, amelyen megjelenik a titokzatos Quin is. Ha ő jelen van, akkor lehet számítani valami színpadi elemre, nagy leleplezésre. Most egy korábban történt bűntényt elevenítenek fel, melyben egy idős férfi elhunyt, és a csinos, adventi_krimik.jpgfiatal feleség kimondatlanul meg lett vádolva, hiszen azonnal jelentkezett kérő is a kezéért. De vajon mi történt igazából? (Mr. Quin eljön) Tommy és Tuppence újabb ügyet kapnak – egy elhunyt rokon után alig maradt örökség, viszont az örökölt házban különös dolgok történnek. Ők kiderítik, mi is folyik ott. (A lelkipásztor lánya)

Agatha Christie nem véletlenül az az írónő, akit a krimik királynőjének neveznek. Klasszikus krimik és nyomozó sorát köszönhetjük neki, és máig népszerűek a munkái. Újrakiadások, sorozatok és filmek készülnek folyamatosan az életművéből.

Karácsony előtt a novelláiból jelent meg egy tematikus válogatás. Már a cím is elmondja, mi a közös bennük: a karácsonyi időszak. Mind az ünnepek körül játszódnak, és ha nincs is a bűnténynek ahhoz köze, van havas táj, családi összejövetel és valamiféle bűnügy is.

A tematikát a csodaszép borító is mutatja. Különösen igényes lett ez a kiadvány, és nem csak a borítója miatt. Keménytáblás, vastag lapokkal és a novellák előtt kis képek is vannak, amelyek jelölik, melyik nyomozó története fog most következni. Összességében nagyon jó forgatni ezt a kötetet, mutatós és polcra való darab is.

A szerkesztés különben is kiváló. Egyrészt, megkapjuk a karácsonyi tematikát. Másrészt, átfogják Christie életművét. Minden jellegzetes, híressé lett nyomozó karaktere megjelenik egy vagy több történetben. Poirot, Miss Marple, hogy a legnagyobbakat említsem. Hozzák a szokott formájukat, amiért már évtizedek óta rajonganak az olvasók. Még talán tömörebben is saját maguk lehetnek, hiszen nem egy regény, mindössze egy-egy novella terjedelem jut nekik, hogy megmutassák magukat. Mellettük ott vannak az egyéb párosok és nyomozók is.

Érdekes, több helyen olvastam, hogy Mr. Quin történeteit nem szerették. Nekem pont azért voltak érdekesek, mert ezekkel Agatha Christie egy más arcát is láthattuk. Nem csak krimiket írt, romantikus regényeket is jegyez, ha azok tized annyira sem lettek sikeresek vagy ismertek, mint a krimik. Mr. Quin történetei félúton vannak ezek és a krimik között. Itt nincs nyomozás, nincs úgy bűntény, mint a másik novellákban. Mindig egy pár áll a középpontban, akiknek a szerelme egy külső akadály miatt veszélybe kerül – ez kapcsolódik valamiképpen bűnügyhöz: lopáshoz, elhunyt férjhez. Ahogy Quin színre lép és kérdez, a fontos szereplők megismerik a ténylegesen történteket, és rendezni tudják a kapcsolataikat.

Igen, mások, mint egy Poirot történet, de én tudtam ezért szeretni őket.

Azt meg szerintem mondanom se kell, hogy a válogatás minősége abban is meglátszik, hogy frappáns, ötletes novellákat kaptunk, amely mind egy-egy krimi gyöngyszem. Találgathatunk a nyomozókkal, és sok hangulatot kapunk. Romantika, humor is akadt benne bőven. Van változatosság, és imádtam, hogy nem tudtam, milyen lesz a következő történet. Meg lehet lepődni, és nem csak a gyilkos személyén.

Ahogy már írtam: polcra vele! De közben vegyük is le, és olvassuk!

 

Christie: Adventi krimik - Mint krimi: 95% jó történetek, gondosan válogatva, átfogva az életművet, igényes kiadás.

Szubjektíven: 95% a legtöbb történet megfogott, és nagyon szerettem a borítót, lapokat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6916429584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása