Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Lyons: Minden Dolgok Neve

Sárkányok kórusa 2.

2021. március 12. - BBerni86

Jóslatot beteljesítő, kalandos, mágikus.

Kihrin célzottan halad egy találkozóra, de egy fogadóban többszörösen is csapdába esik. Egy jégsárkány vár odakint, befagyasztja az ajtókat, és nem enged ki senkit. Kihrin pedig tapasztalatból tudja, hogy még az Istengyilkos karddal sem biztos, hogy lehet sárkányt ölni. Másrészt, itt van álmai nője, Janel, akit végre élőben is minden_dolgok_neve.jpgláthat. A nő a segítségét kéri egy város megmentéséhez, egy sárkány meggyilkolásához. Míg a vállalkozás egy másik fontos szereplőjére várnak, ő és írnoka mondják el a történetüket. Hogyan igyekezett Janel megtölteni a kasszáját pár éve, és keveredett bele istenek és sárkányok játszmájába. Hogy lett ő is a jóslatok szereplője, és jött rá, nem egyszerűen gróf ő, hanem egy istennő gyermeke, akinek közös a végzete a fiatalemberével.

Először is, neki kellene állnom jegyzetelni. Eleve vastag a könyv, és a folytatások közt jó esetben hónapok, rosszabban évek telnek el. Mivel nincsen ez történt korábban fejezet, és nem is tudom, mennyi hely kellene a lényeget átvenni, jó lenne emlékeztetőket írni magamnak. Ami valahol dicséret, hiszen ennek a kötetnek nagyon összetett világa van. Homályos jóslatokkal, újjászülető hősökkel, idősík keveredésekkel. Még csak abban sem vagyok biztos, hogy jól értem, amit most érteni vélek. Amit valahol imádok is, mert nem tudom, melyik szereplő mire játszik és mi lesz a végjáték.

Lyons megtartotta a korábbi szerkezetet: a jelenben Janel és Kihrin végre találkoznak, de egy történet elmondásából megelevenedik a múlt. Közben a jelen megszakítja a múlt történeteit, amihez hozzájön Senera narrációja, aki megjegyzéseket fűz szinte mindenhez. Ezek néha humorosak, néha elgondolkoztatóak, hogy mi is a nő és mestere végső célja. Majd a végére minden összeér, és jön egy nagy csata, hogy egy újabb csavarral az ember a fejét fogja, hogy a bábjátékosok már megint mekkorát alkottak.

Lyons tudatosan építi tovább a világot, és még jobban bevezet a mágiába, a lényei és országok sokszínűségébe. Értem, miért került a magyar kiadásra a sárkány képe, de az eredeti, a ló is nagyon működött volna. Hiszen egy olyan kultúrába merülünk bele, ami nem csak tiszteli a lovakat, de még a nyelvezetük is tele van ilyen kifejezésekkel. Kanca, csődör – itt messze többet jelentenek, mint nemi felosztás.
Tetszett az is, ahogy itt párhuzamosan haladunk az első kötettel, és annak kis részletei itt más megvilágításba kerülnek. Ki honnan tudott ilyen-olyan dolgokról, vagy milyen játszmák zajlottak a világ egy másik szegletében. Sokáig azt is mondtam volna, hogy akár felcserélhető is lenne a két rész, de a végjáték miatt ez a 2. rész. Var tervének játszmája miatt ez a 2.

Megint nagyon karakteres szereplőket kaptunk, és amennyire megszerettem korábban Kihrin alakját, annyira működik Janel is. Rendíthetetlen harcos, a gyengébbek védelmezője – valahol szomorú is, hogy milyen könnyen játszadoznak ősibb entitások velük.
Lyons nagyon alapozza a kapcsolatát Kihrinnel, és hozzájuk köti a többieket is. Jó barátok, árulók, mentorok és ellenségek sorakoznak köréjük. De mivel lesznek csavarok, ki hova áll a végén, ebbe nem megyek bele jobban. Az biztos, hogy rettentően várom, mi lesz még velük.
(Azon meg igyekszem nem fájdítani a fejem, ki kinek az újjászületett alakja és rokona. Rettentő bonyolult családi viszonyok akadnak itt.)

Van benne kaland, mágia, izgalmas cselekmény és harcok. De amiért tetszik, hogy mindez egy nagyobb cél, valami epikus nagy ügy felé vezet. Várom a folytatást!

 

Lyons: Minden Dolgok Neve – Mint fantasy: 90% összetett, bővülő világ, fordulatos cselekmény, erőteljes hősökkel.

Szubjektíven: 85% miközben őrzi az első rész erősségeit, újít is és meglep a végére. Tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1516455662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása