Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Herman: Az elemésztő homály

2021. március 27. - BBerni86

Kamaszos, örökséges, mágikus, baráti társaságos.

Négy Ösvény mágikus kisváros. Négy család alapította, akik mágikus képességekkel rendelkeznek, de cserébe ide vannak kötve és őrizniük kell a Rengeteg szörnyetegét. A jelenlegi örökösök kamaszok: Justin, akire mindenki felnéz, és titkolja, hogy nem sikerült a beavatása, nincs különleges képessége – húga viszont a kártyáival a jövőbe az_elemeszto_homaly.jpglát. Harper, aki elbukott, a Homályban rekedt négy napra, és elvesztette egy karját is. Isaac, aki pusztító erőt örökölt. A negyedik örökös, Violet most tér először haza – az anyja elmenekült innen, és a másik lánya halála után jött haza, bár lányát nem avatta be, mi várja itt. Justin tudja, hogy bár ereje nincs, valamit tennie kell, mert a Homály erősödik, emberek halnak meg. Violet lehet a kulcs – a lány és anyja érkezése fel is kavarja az állóvizet. Hatalmi és mágikus harc indul.

Korrekt sorozatkezdet, van benne ötlet, de elsősorban YA regény és nem fantasy. De lehet ez még jobb, látok rá esélyt, mert a világa izgalmas.

A képességek, ahogy a városnak egyszerre védelmezői és rabjai, a szörnyeteg, akit még nem érthetünk pontosan, micsoda is ő. Ezek mind tetszettek benne – főleg a szörnyetegben látok lehetőséget. Herman megadja még a kellő nyitottságot, hogy ne tudjuk, ki is ebben a történetben az igazi gonosz. Valóban rém volt, akit el kellett zárni, vagy a családok azért tették, hogy mágiát szerezzenek? Van még kérdés, amire érdekelnek a válaszok, és ez jó.

A mágiához kapcsolódóan kalandok is akadnak a regényben. Violet mágikus beavatása, ahogy a fiatalok elkezdik kutatni, hogy mi történt korábban, mit tehetnek ők most. Majdnem mindenki egy titkos szervezetbe is belecsöppen, és nagyban megy a titkos ármánykodás a négy család között. Ezt is lehet még fokozni, ráadásul egyes képességek miatt igencsak gyilkos harcok lehetnek.
Csak éppen az ifjúsági, ami megint lefáraszt. A négy főszereplő szerelmi élete és keservei közel olyan fontosak, mint a küzdelmük a szörnyeteggel és a családokkal. Van egy szabály: a családok tagjai nem lehetnek együtt. Ha összejönnek, gyerekük lesz, a képességek kioltják egymást, és elvesztik a mágiát. Ennek ellenére Harper és Justin között erős a szikra, amit alaposan elnyomnak magukban, de a többieknek nyilvánvaló, hogy mi feszül közöttük igazán. Ehhez jön hozzá, hogy Isaac és Violet is szerelmes lesz – csak éppen olyanba, aki másba szerelmes a négyesen belül. (Direkt nem mondom el, ki kibe. Mivel Isaac és Violet is biszex, nem is olyan egyszerű ráérezni.)
Szerencsére nem a szerelmi életük a fő gondjuk, a szerző eléggé helyen tudja tartani, hogy aki éppen élet-halál harcot vív mágiával, nem azon fog merengeni, hogy 'szeretlek, te is szeretsz, miért nem vagyunk együtt'. De értem, ifjúsági, kell az érzelem is benne.

Mennyire vannak más kamasz kérdések benne? Leginkább a megfelelési kényszer. Ahogy a gyerek meg akar felelni a szülőjének, és egy ponton ezért meghasonlik. Mert ahogy felnő, látni kezdi, mit kellene változtatni. De ehhez lázadni kell, és itt még nem tart minden szereplő. Ez is egy lehetőség, mi lehet még itt.

A karakterek szerethetőek, bár egyszerűek. A kötelességtudatuk és a szerelmi vágyaik határozzák meg őket, Violet esetében ehhez jön hozzá a gyász. A szülők közt pedig a hatalomvágy lesz nagy motiváció.

Annak ellenére, hogy a szerelmi szálai nagyon nem tetszettek, ifjúsági fantasynak elég kalandos, és látok még benne lehetőséget. Érdekel a folytatása is.

 

Herman: Az elemésztő homály - Mint YA fantasy: 75% korrekten alapozza a világot, elég kérdést hagy a folytatásra is.

Szubjektíven: 60% kicsit sokallom a kamasz vonalat, de a szörnyet és a családokat bírom.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3816482112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása